Zirvede Haber

Bursaray’daki o sıkıntı çözülüyor!

Bursaray’daki o sıkıntı çözülüyor!

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, Bursaray’da yakın zamanda bekleme süresini 2 dakikaya indirecek sistemle ilgili detaylı bir yazı kaleme aldı…

Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Kentiçi toplu taşımada raylı sistemlerin rolü biliniyor. Dünyada bu sorunu yıllar evvel çözmüş kentler var. Yerin onlarca metre altına alınan sistemle kentlerin toplu taşıma sorunu kökten halledilmiş.

Türkiye’de bu alana yatırımlar son dönem artmaya başladı.

Büyükşehir Belediyesi statüsü ile birlikte kentlerin raylı sistem yatırımları da çoğaldı. Gelişmiş kentlerimizde bu yatırımlar artan nüfus ile birlikte her geçen gün daha da uzatılıyor.

Daha önceki hafta Bursa’nın Emek-Şehir Hastanesi metro hattının temeli atıldı.

Bursa’nın büyüme ve gelişmesine paralel olarak metro yatırımlarının devamı gelmeli.

Ancak, öncesinde mevcut raylı sistemimizi daha rantabl kullanmamız gerekiyor.

Bursaray’ın uzun aralıklı sefer sayılarını daha da sıklaştıracak yazılıma sistemi kuran Alman firması öyle bir bariyer koymuş ki, buna kendisinden başkasının müdahalesine izin vermiyor.

Yani onlara mahkûmuz.

Ya da komple yazılımı değiştirip, onu devre dışı bırakmak gerekiyor.

Büyükşehir Belediyesi iştiraki BURULAŞ uzunca süredir sistemin daha sık aralıklarla istasyonlara uğramasına izin verecek bir yazılımı devreye almak için çalışıyor.

Gazetelerde haberleri okumuşsunuz. Üç fazlı çalışmanın 2 fazı tamamlanmış, üçüncü faz için de ağustos ayı işaret ediliyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile BURULAŞ Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar’ın açıklamalarından bu anlıyoruz.

Bir bakıma Bursaray pandemi sonrası artacak yolcu yükünü kaldırmak için sistemdeki yazılım hazırlığını tamamlamak üzere.

Uzmanlar haziran ayında aşılama ile birlikte salgın bağışıklığının ülke geneline yayılacağını ve 4. pik oluşmadan bu illeten kurtulma olasılığından bahsediyorlar.

Bursaray’da öyle anlaşılıyor ki, ağustos ayında istasyonlardan 2 dakika sıklıkla geçebilir hale getirilecek.

Kentimizin raylı sistem kapasitesini yüzde 60 daha da artırması beklenilen çalışmanın sorunsuz tamamlanmasını diliyoruz.

Uzunca zamandır düşünülen ancak müdahale edilemeyen bu yazılım sorununu ortadan kaldırılması sevindirici. Yenilemenin BURULAŞ ve Büyükşehir Belediyesi’ne ağır bir faturası olsa da, bunun vagonların sık geçişiyle kısa sürede kendisini amorti edeceğini düşünüyoruz.

Bursa’daki sorunu çözmek zaman aldı. Bundan raylı sistemlere yeni yatırım yapacak diğer belediyelerimiz de ders çıkarmalı.

İhalelerde, sistemi yerli yazılımlarla çalıştıracak marka ve firmalar tercih edilmeli.

Emek hattının yol açacağı geçiş sıkıntıları için girişim

Bursaray’ın Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi bağlantısının yapımı sırasında güzergahta bir takım sıkıntılara da yol açacak.

Bu amaçla bölge muhtarları dün Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’na çıkarak çözüm önerilerini sundular.

Osmangazi Muhtarlar Derneği Başkanı Burhan Mandacı ile birlikte Ulaşım Daire Başkanlığı mühendisleriyle görüşen bölge mahallelerinin muhtarları, Emek- Yüksek Hızlı Tren Gar ve Şehir Hastanesi arasındaki 6 kilometrelik hattın inşaatı süresince vatandaşın bu güzergahta geçiş sıkıntısı çekmemesi adına görüş alışverişinde bulundular.

Çünkü, aç kapa yöntemiyle gerçekleşecek çalışmalarda bölge trafiğinde kısmi sıkıntılar bekleniyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ