Zirvede Haber

Bursa LÖDER’den lösemi uyarısı

Bursa LÖDER’den lösemi uyarısı

27 yıldır Bursa Uludağ Üniversitesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji bölümlerini destekleyen, hastalara ve ailelerine maddi, manevi ve sosyal destek sağlamak, daha iyi koşullarda tedavi olabilmeleri için projeler üretmek ve toplumu çocukluk çağı kanserleri ile ilgili doğru bilgilendirmek amacıyla kurulan Bursa LÖDER, 1-7 Nisan Kanser Haftası kapsamında Çocuk çağı kanserlerinde Lösemiye dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bursa LÖDER'den lösemi uyarısı
Bursa LÖDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Adalet Güneş “Kanser, dünyada ve ülkemizde ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan önemli bir halk sağlığı problemidir.  Dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olan kanser toplumlarda önemli bir sosyo-ekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıplara yol açmaktadır.
Bu nedenle çağımızın önemli bir halk sağlığı problemi olan kanser hastalığına dikkat çekmek, halkımızın kanser konusunda farkındalığını yükseltmek, bilincini artırmak, kanser hakkında sağlık okuryazarlığını sağlamak ve davranış değişikliği oluşturmak amacıyla; ülkemizde her yıl “1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası” olarak belirlenmiştir. Kanser hem çevresel hem de genetik faktörlere bağlı oluşur. Çevresel faktörler arasında tütün kullanımı, obezite, enfeksiyonlar, kötü beslenme, hava kirliliği, kontrolsüz zirai tarım ilaçlarının kullanımı, kimyasal atıklarla temas ve radyasyon gibi nedenler vardır.  Genetik eğilimimizi değiştiremesek de alışkanlıklarımız ve hayat tarzımızı değiştirerek, çevreyi koruyarak kanserden korunmada önemli bir yol katedebiliriz. “ dedi

Prof. Dr. Adalet Güneş; “Çocukluk çağı kanserleri içerisinde lösemiler en sık görülen kanser türüdür. Kemik iliğinde klonal olarak bir grup hücrenin aşırı çoğalması ve ölümsüzlüğü keşfetmesi ya da hücresel farklılaşmanın duraklaması  ile tüm iliği kaplaması ve dolaşıma katılması ile ortaya çıkar. Bu çocuklarda belirtiler; löseminin belirtileri; halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, cilt renginde solukluk, ısrarcı düşmeyen ateş, sık enfeksiyon, ciltte morluklar ve kanamalar, burun kanaması, diş eti kanaması gibi bulgulardır. Ayrıca, kemik ağrıları, eklem şişliği, yürüyememe, basamama gibi kemik bulguları olabilir. Bazı hastalarda santral sinir sisteminin tutulması ile baş ağrısı, çift görme veya görmede azalma, yüz felci gibi bulgular da olabilir. Çocuklarda lösemi tedavisinde ilk sırada kemoterapi yer alıyor, bazı durumlarda kemoterapiye ilave olarak radyoterapi yapılabildiği gibi, ayrıca yüksek riskli, tedaviye dirençli veya nüks eden lösemilere kök hücre nakli de tedavi planında yer alabilir. Çocukluk çağı lösemilerinde sağ kalım belirgin artmış ve bazı lösemi tiplerinde %90’lara kadar ulaşmıştır.  Bu başarıya deneyimli ekipler tarafından hastaların iyi yönetildiği ve güncel yaklaşımlara göre tedavi edilmesi ile ulaşılır. Her geçen yıl yeni tedavi yaklaşımları ile nüks oranları azalmakta ve nüks olan zor olgularda da sağ kalım artmaktadır” diyerek süreç hakkında bilgilendirdi.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Bilim Dalı’nda uzun süreli tedavisi olan çocuk hastalıklarında, özellikle Bursa dışından gelen hasta ve yakınlarının, sağlıklı, hijyenik ve güvenli bir ortamda barınacak yere ihtiyaç duyulması üzerine harekete geçen Bursa LÖDER, Sabahattin Gazioğlu destekleriyle Konukevini 12 Nisan 2011 tarihinde hasta ve yakınlarının hizmetine sundu.

Çocuk hastaları dışında, son 6-7 yıldan bu yana Bursa içerisinde diğer tüm hastanelerde tedavi gören erişkin hasta ve yakınları için de konukevi kapılarını açık tutuyor.

Hasta Konukevi, Nilüfer İlçesi Görükle semtinde, 18 oda ve 55 yatak kapasiteli; yemek, dinlenme, kütüphane, mescit ve oyun oda alanları ile konferans salonuna sahip, hastaların ve yakınlarının huzur ve güvenle kaldıkları bir kompleks.  Açılışından bugüne kadar 60.000’den fazla hasta ve ailesine bağışçılar desteği ile ev sahipliği yapmış olan konukevinde, Covid-19 pandemisi süresince de hijyen kurallarına yüksek oranda dikkat edilerek, hizmet verilmektedir.

Konukevinde tüm hizmetler bağışçıların katkıları ile sağlanmaktadır. Özellikle hastalık döneminde verilen her destek yeni bir sevinç ve umut kaynağıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ