Zirvede Haber

Bursa’da kafe ve restoranlar yüzde 50 kuralına uyuyor mu?

Bursa’da kafe ve restoranlar yüzde 50 kuralına uyuyor mu?

Geçtiğimiz günlerde yapılan Kabine Toplantısı sonrası düşük ve orta seviyedeki illerde kısıtlamalardan bazıları kaldırıldı. Pandemi kuralları kapsamında kapanan kafe ve restoranlar bazı kurallara uymak şartıyla çok yüksek riskli iller dışında tekrar faaliyet göstermeye başladı. Kafe ve kurallara yüzde 50 kapasite oranının gelmesiyle birlikte işletmelerin bu kurallara uyup uymadığı merak konusu oldu. İşletme sahipleri kurallara uyduklarını ifade ederken, vatandaşlar ise çoğu yerde uyulmadığını dile getirdi.

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com

Geçtiğimiz günlerde yapılan Kabine Toplantısı’nda düşük, orta ve yüksek seviyedeki illerde kısıtlamalardan birkaçı kaldırıldı.

Salgının yayılımını azaltmak nedeniyle kapatılan kafe ve restoranlar, çok yüksek riskli iller dışında belirlenen kurallara uymak şartıyla tekrar açıldı.

Açılan kafelere sosyal mesafe, hijyen, HES kodu, saat sınırlaması ve yüzde 50 kapasiteyle faaliyet gösterme gibi kurallar getirildi.

Kafe ve restoran sahiplerinin bu kurallara uyup, uymadığı ise merak konusu oldu.

“PANDEMİ SÜRECİNDE KAFE VE RESTORANLAR GÜNAH KEÇİSİ OLARAK GÖRÜLDÜ”

Kafe sahibi Taner Kurmuş, “Kafe ve restoranlara gelen uygulamaların hepsine biz kendi adımıza uyuyoruz. Bizim tesisimiz açık alanda ve geniş olduğu için masalarımızın arasını açtık. Masalarımızı yarı yarıya düşürdük. Kapı girişlerinde HES kodu sorgulanıyor. Kapatılma sürecinden sonra gerekli kuralların hepsini aldık. Sosyal mesafe, dezenfektan, ateş ölçer gibi bütün önlemleri aldık. Menülerimizi kaldırıp, QR kod kullanmaya başladık. Kendi telefonunuzdan menü seçimi yapıyorsunuz. Açık alan burası ve rahat hizmet alıyorsunuz. Pandemi sürecinde kafe ve restoranlar günah keçisi olarak görüldü. Şu anda hükümetimizin açmış olduğu kafe ve restoranların saat uygulamasıyla bizim iş saatimiz uygun bir saat uygulaması değil. Kafe ve restoranlar genel olarak saat 18.00’dan sonra hizmet veriyor. Gerçek anlamda bu saatlerden sonra para kazanıyoruz. Her tesisin açıldıktan sonra bulundurması gereken en az sayıda personel ve malzeme alması gerekiyor. Şu anda bir renk uygulaması mevcut. Bursa sarıdan turuncuya geçti diyorlar. Belki bundan sonra kırmızı olacağız, bunu zaman gösterecek. Almış olunan ürünler ne kadar alınacak, stoklar nasıl yapılacak bunu bilmiyoruz. Kapandığımızda personel kaybı yaşadık ve açıldığımızda yeni personeller aldık. Bu bizim için bir kayıp. İşletmeler bulunmuş olduğu statüyle ve masa sayısıyla alakalı sırf döndürmek için açtılar. Yaş tahtanın yanında kuru da her zaman yanıyor” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ HAFTALARDA KAPANACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM”

BTSO Hizmet Ticaret Konseyi Başkanı ve işletme sahibi Turgay Güler, “Yüzde 50 kapasite oranına herkes uyuyor. Uyulmadığı takdirde ciddi cezalar ödüyorsunuz. Bursa Sanayi ve Ticaret Odası’ndan yeni belgeler dağıttık. Bizim işletme ruhsatlarımızda kaç kişilik hizmet verdiğimiz yazar. Bu rakama bakıp yarısını işletmelerimize alıyoruz. Masalarımızın arasında 1,5 metre mesafe bulunuyor. Böylelikle masalar zaten eksilmiş oluyor. Bunların yanı sıra valiliğin almış olduğu karara göre çok sıkı denetimler yapılıyor. Devlet kademelerinin hepsinin kontrol etme yetkisi var. Denetimler çok sıkı. Akşam 19.00’da kapanıyoruz ve müşteri bundan memnun olmuyor çünkü zaten işten 6’da çıkıyor ve bir saat oturup gidiyor. Haliyle bu hem müşteriyi hem de ekonomik anlamda bizi olumsuz yönde etkiliyor. Şimdi Bursa olarak turuncu renge geçtik. Bu pazar günü açarız belki ama ben önümüzdeki haftalarda kapanacağımızı düşünüyorum. Vaka sayıları düşmüyor aksine çıkıyor. Biz işletmelerimizi 1 hafta oldu açalı. Artışın bizimle bir ilgisi yok yani. Bu hastalık 15-20 gün içerisinde ortaya çıkıyor. Bundan sonra vakalar artarsa okullardan ve bizim sektörümüzden bilinebilir. İnşallah daha kötü olmayız” şeklinde konuştu.

“BU VİRÜS SADECE AKŞAM SAATLERİNDE Mİ MESAİYE ÇIKIYOR”

Kafe ve restoran sahibi Engin Yürük ise, “1 hafta oldu mekanlar açılalı ama ben daha yeni açtım. Yüzde 50 kapasiteye uymak zorundasınız çünkü denetleniyorsunuz. Buna da şükür diyerek uyuyoruz. Girişte derece ölçüyoruz ve herkesin telefonunda HES kodu var, kontrol ediyoruz. Maalesef kurallara uymayanlar var ve hiç tasvip etmiyorum ben. Madem bir kural koyulmuş uymak zorundayız. Hastalık artarsa kapatmak zorundayız ve bu sadece bizi değil herkesi etkiliyor. Bu sektörde çalışan bir sürü arkadaşımız var. Kafe sahipleri, çorbacılar, pastaneler gibi. İnsanlar işten akşam saatlerinde çıkıyor ve o saatte biz kapanıyoruz. Ben valimizin bu saatler konusunda bir şeyler yapacağına inanıyorum. Ben sadece personelimi düşünerek açtım. En azından sokağa çıkma yasağına kadar açık kalmalı mekanlar. Bu virüs sadece akşam saatlerinde mi mesaiye çıkıyor” ifadelerine yer verdi.

“LÜTFEN BİRBİRLERİNE SARILMASINLAR”

Bir diğer kafe işletmecisi Burak Sinkiler, “Bu kısıtlamalara herkes uymak zorunda ki işimize devam edebilelim. Sandalyelerimizin arasını açtık, kalanları depoya kaldırdık. İki kişi almaya çalışıyoruz. Dört kişi oturmak isteyenler için araya sandalye koyuyoruz. Bütün dezenfektanlarımız hazır ateş ölçerimiz var. Ne gerekiyorsa hepsini yapıyoruz. İnsanlardan rica ediyorum lütfen birbirlerine sarılmasınlar. Dikkat edenler var tabi ki ama dikkat etmeyip birbiriyle çok yakın olan da var. Bu süreçte bu durum bizi çok rahatsız ediyor” diye belirtti.

MASAYA BİR DEZENFEKTAN KOYMAKLA HİJYEN KURALLARINA UYUYORUZ ANLAMINA GELMİYOR”

“Kafelerin ve restoranların kurallara uyduğuna inanmıyorum” diyen bir vatandaş, “Kurallara asla uymadılar ve uymadıkları gibi yüzde 50’si bir şekilde faaliyetlerine devam etti. Kısıtlamalar tekrar geri gelmeli, geleceğini de düşünüyorum. Bana göre insanlar çok bilinçsiz. Sadece kafe ve restoranlarda değil, marketlerde, kasaplarda insanlar sıra oluyor. O kuyruklarda hijyen kuralları sıfır. Masaya bir dezenfektan koymakla hijyen kurallarına uyuyoruz anlamına gelmiyor. Ben bir yere gittiğimde özellikle bize servis yapan arkadaşların maske kullanmasına dikkat ediyorum ve el hijyenini iyi yaptığını düşünmek istiyorum” dedi.

ALINAN TÜM TEDBİRLER HEPİMİZİN GÖREVİ HALİNE GELDİ”

Kafe ve restoranların dikkat etmediğine değinen bir vatandaş ise “Ben uyduklarını düşünmüyorum. Yasakların olduğu zamanda da belli kesim ve restoranlar açıktı. Uyduklarını düşünmüyorum. Kısıtlamalar tekrar gelecek ve gelmeli de çünkü vatandaşlarımız çok bilinçsiz. Maske takmıyorlar ve oturdukları zaman el dezenfektanlarını kullanmıyorlar. Ben bütün kurallara dikkat etmeye çalışıyorum, dikkat etmek zorundayım zaten. Kendimden önce ailemi ve başkalarını düşünüyorum” derken bir diğer vatandaş ise “Kişisel çıkarları için kurallara uymayanlar çıkıyor tabi ama benim bugüne kadar gittiğim yerlerde dikkat ediliyordu ve herkes dikkat etmeli zaten. Alınan tüm tedbirler hepimizin görevi haline geldi. Çevremiz için mutlaka dikkat etmeliyiz. Tek kişinin davranışı hepimizi etkiliyor. Dikkat edilmezse içinde olduğumuz zor süreç daha çok uzayacak”

Kaynak: BURSADA BUGÜN

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ