Zirvede Haber

Bursa yoğunlukta İstanbul’u solladı!

Bursa yoğunlukta İstanbul’u solladı!

Bursa’da kent içinde yaşanan trafik yoğunluğu bu kez açıklanan rakamlarla tescillendi… İstanbul’daki kritik bölgelerden daha fazla yoğunluk yaşanan Bursa trafiğiyle ilgili tespitlerini Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, bugünkü köşesine taşıdı…

Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Dünyanın düzenini sarsan pandemi, toplumların yaşamlarını da etkiledi. Milyonlarca insan bu hastalığın pençesinde kıvranıyor. Ölümcül virüs yüz binlerce insanı hayattan kopardı.

Örneğin; virüse yakalanmamak için imkanı olanlar toplu taşımadan kaçar oldu.

Özel araçlara yüklenmemizle birlikte kentlerin trafik düzeni de bundan olumsuz etkilendi.

Bursa’da bunun en bariz örneği Acemler’de yaşanıyor.

Kavşak düzenlemesinin ve tüpgeçit çalışmasının sürdüğü bölgedeki trafik yoğunluğundaki artış pandemi sonrası daha da çoğaldı.

Bursa’nın Ankara-İzmir-İstanbul bağlantısı ile kentiçi ulaşımının nirengi noktası olan Acemler Kavşağı’ndaki trafik yükünün pandemi sonrası yüzde 27 arttığı tespit edildi.

Kent içindeki trafik akışını hızlandırma adına sinyalizasyonsuz kavşak düzenlemelerinin sürdüğü şehrimizde, yurttaşın toplu taşıma araçlarında bulaş riskinden kaçmak için kendi araçlarıyla trafiğe çıkmayı tercih ettiği anlaşılıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı ölçümlerine göre; İstanbul 15 Temmuz Şehitler Köprüsü‘nden daha fazla araç geçişinin yaşandığı Acemler Kavşağı’ndan, pandemi öncesinde günlük ortalama 210 bin araç geçerken, pandemi döneminde ise aynı noktada günlük ortalama 266 bin araç hareketliliği görüldü. Bunun da pandemi öncesine göre yüzde 27’lik bir artışa denk geldiği vurgulandı.

Acemler Köprülü Kavşağı’nda özel araç kaynaklı araç geçişinde böylesi bir artış görülürken,

toplu taşımada ise pandeminin yaşanmadığı 2019 yılı ile 2020 kıyaslandığında ortalama yüzde 50 oranında bir azalma oldu.

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “2020’nin ilk 3 ayının pandemi öncesi dönem olduğu da dikkate alındığında, 2020 Nisan sonrasından günümüze varan süreçte Bursa’mızda bireysel araç ile ulaşım tercihi önemli ölçüde artış göstermiştir” dediler.

Aynı yetkililer şunu da vurguladılar;
“Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak pandemi ile mücadele çalışmalarının yanı sıra ulaşım yatırımlarına devam ediyoruz. Toplu taşımada her geçen gün kademeli artış gerçekleşmeye devam ediyor. Ayrıca Acemler’de hayata geçirilen tüpgeçit ve şerit genişletme çalışmalarıyla da önemli ölçüde kapasite artışı sağlanmış olacaktır.”

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin her yıl yatırım bütçesinin önemli bir bölümü ulaşım projelerine harcanıyor. Her geçen gün artan araç sahipliliği de dikkate alındığında  bunun doğru bir planlama olduğu anlaşılıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ