Zirvede Haber

3 Mart’ta 3 Devrim Yasası Kutlu Olsun

3 Mart’ta 3 Devrim Yasası Kutlu Olsun

“3 Mart 1924 “Üç Mart, Üç Devrim Yasası’nın yıl dönümüdür. Cumhuriyet Hükümeti, emperyalist işgalden kurtuluşun ardından yeni bir kurtuluş mücadelesine başlamayı kendisine görev saydı. Halkı “efendi” kılan ve onu padişahın kulluğundan kurtaracak olan Cumhuriyet, ancak aydınlanmış bir halk ayakta tutabilirdi.” 29 Ekim Derneği Bursa Şube Başkanı Sultan Yurunal yaptığı açıklamada; ” Ortaçağ’ın köhnemiş kurumlarıyla, gerilikle, cehaletle Türkiye Cumhuriyeti büyüyüp, gelişemezdi. Bu amaçla halkın bilimle buluşması ve aydınlanmasının önünde bir engel oluşturan hilafet kurumu kaldırıldı. Şeriye ve evkaf vekaleti kapatıldı.Eğitimde iki başlılığa son verilerek , Tevhid-i Tedrisat Yasası kabul edildi. Böylece, devlet ve din işleri ayrılacak, şeri kurallar, toplumsal yaşamın dışına itilecek, eğitim ve öğretim birliğini sağlayacak olan eğitim sistemi, laik bir bakış açısı ve bilgiyle inşa edilecekti.

Laik ve aydınlanmış bir toplum, kadınlar için de yeni bir yaşam tarzının müjdecisi oldu. Tanzimat döneminden bu yana oluşan modernleşme birikimi, 1908 Devrimi ve Kurtuluş Savaşı’nın bağımsızlık bilinciyle beslenerek, kadınlara kendilerini ifade edebilme ve toplumsal yaşam içinde var olma olanağı sağladı.1926 da Medeni Yasa’da kadınlar lehine getirilen ve toplumsal yaşam içinde kadını göreceli olarak eşit ve etkin kılan düzenlemeler bu kaynaktan beslendi.

Nevar ki bugün, bu yasaları onurla anarken, Cumhuriyet Devrimi Yasaları arasında yer alan Üç Devrim Yasası’na ne denli sahip çıktığımızı sorgulamamız gerekiyor. Başka bir deyişle, bugün, laik ve aydınlanmış bir toplum olduğumuzu iddia edebilir miyiz? Dinci- gerici politikaların eğitim sistemiz başta olmak üzere tüm kurumlarımızı baskı altına aldığı, kız çocuklarımız için büyük bir fırsat olan kesintisiz eğitimin tırpanlandığı , çocuk yaştaki evlilikler ve çocuk işçiliği ile kız-erkek bedenlerinin örselendiği, kadın ve kız çocuklarının yarı zamanlı çalışma uygulamaları ile annelikle sınırlı bir ev hapsine mahkum edilmeye çalışıldığı, hak arayan kadınların ya koca ya işveren sopası ile susturulmaya çalışıldığı, daha önemlisi bir gün içinde en az dört kadının yaşamına kastedilerek, kadın kırımının önlenemez hale geldiği ülkemizde bu Üç Yasa’nın hakkını verdik mi?

Üzülerek belirtiyoruz ki 3 Devrim Yasası, 100. yılına ilerlerken, toplumumuz, yüz yıllık bir geriliğe doğru çekilmeye çalışılıyor. Bu gidişe “dur” demek için kadınlar ayaktadır. Ancak onların direnci tek başına yetmiyor. Bütün bir toplumun kararlılıkla bilimden ve laiklikten vazgeçmeme mücadelesine omuz vermesi gerekiyor. Gericiliği aşacak güç, halkın gücüdür.

Bu umutla 3 Mart, 3 Devrim Yasası’nın yıl dönümünü kutluyoruz.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ