Zirvede Haber

60 BİN ATAMA BEKLENİRKEN….

60 BİN ATAMA BEKLENİRKEN….

“Ataması yapılmayan öğretmenler ek atama taleplerine destek için şubemizi ziyaret ettiler.” Ek atama talep eden ataması yapılmayan öğretmenler Türk Eğitim-Sen Bursa Şubelerini ziyaret etti. Öğretmenleri Türk Eğitim Sendikası 3 Nolu Şube Başkanı Ömer Işıkoğlu ve 2 Nolu Şube Başkanı Fatih Gümüş karşılayarak hazırladıkları raporu teslim aldı. Öğretmenlerin raporlarını teslim alan sendika başkanları ortak açıklama yaptı. Açıklamada; “Öğretmenler 60 Bin Atama Bekliyor” başlıklı raporlarını teslim ettiler.Öncelikle şunu ifade etmekte fayda var.Ek atama talebinde bulunan ataması yapılmayan öğretmenlerin bu talepleri son derece haklı ve yerinde bir taleptir. Onlara her platformda hislerine tercüman olduğumuzu ifade ettik. Umuyorum ki; ortaya koydukları bu kararlı mücadele yeni atamalara vesile olur,  Türk Eğitim-Sen olarak bugün 439.289 Ataması yapılmayan öğretmenlerimize destek vermek ve onların taleplerini dile getirmek için ne gerekiyorsa yapacaktır. Eğitim, bir milletin kalkınmasının en önemli unsurudur. Bir milletin inkişafı ve istiklali eğitim sayesinde olur. İstediğiniz kadar binalar yapın, okulları teknik cihazlarla donatın; eğer bir sınıfta öğretmen yoksa bunların hiçbir önemi yoktur. Öğretmensiz bir eğitimden bahsedilemez. Eğitimi işler haline getiren öğretmenlerdir. Eğitimin en ciddi sorunu ise öğretmen açığıdır.

2021 yılında ne kadar öğretmen ataması olacağı merak konusu oldu. 18 Aralık 2020 tarihinde ataması yapılmayan bir grup öğretmenin MEB Bakan Yardımcısı Mustafa Safran’ı ziyaretlerinde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Maliye Bakanlığından 55 bin kadro talep ettiklerini basından öğrendik. Bu sayısı olumlu karşılarken ancak yeterli bulmadığımızı ifade etmiştik.Fakat gelin görün ki 20 Bin atama yapılacağı Sayın Cumhurbaşkanı tarafından hem de müjde olarak açıklandı.Bu sayıyı kabul etmemiz mümkün değildir.60 Binin altındaki bir atama beklentileri karşılamaktan çok çok uzaktadır.

2019 yılı Sayıştay Raporu’na göre Mili Eğitim Bakanlığı’nın öğretmen ihtiyacı 138 bin 393’tür. Öte yandan Türk Eğitim-Sen’in 2020 yılı ücretli öğretmenler için düzenlediği ankette ücretli öğretmen sayısı 80 bin 583’tür.  Bu rakamlar ücretli öğretmenliğin ülkemizde neredeyse asal istihdam modeli haline geldiğini ortaya koymaktadır.

Ülkemizde kadrolu öğretmen ihtiyacı kadar öğretmen ataması ne yazık ki yapılmamaktadır. Tabi arazlı da olsa görevlendirilen ücretli öğretmenlerle de öğretmen ihtiyacı karşılanamamaktadır.  Bakınız; ücretli öğretmenlerin çoğu öğretmen yeterliliğine sahip olmayan, iki yıllık ön lisans mezunlarıdır.  Pedagojik formasyonu bulunmayan tecrübesiz kişilerdir.  33 bin 280 lisans, 8 bin 268’i ön lisans mezunudur. Hatta ön lisans mezunları arıcılık, atıcılık vb. bölümler mezundur. Bu gençlerimiz tarih coğrafya derslerine giriyor. Ancak 37 bin 208 eğitim fakültesi mezunu öğretmenlerimizin bazıları kendi alanlarındaki derse giremiyor. Örneğin; Resim bölümü mezunu gençlerimiz ilkokulda sınıf öğretmenliği yapıyor. Bunlar doğru değildir. MEB’in bu atama politikası aslında geleceğimiz adına önemli bir tehlikedir. Ayrıca bu öğretmenlerin güvencesi yoktur. Hiçbir hakka sahip değillerdir. Büyük çoğunluğunun aylık ücreti asgari ücreti bile bulmamaktadır ” ifadeleri kullanıldı. 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ