Zirvede Haber

Yağ fiyatları neden bu kadar arttı?

Yağ fiyatları neden bu kadar arttı?

Gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışları dikkat çekmeye devam ediyor. Son olarak ayçiçek yağındaki yükseliş çok konuşuldu, vatandaşın da tepkisini çekti. Bir yağ firmasında Satış ve Pazarlama Koordinatörü olan Erol İleri, yağlardaki fiyat artışının sebebinin dolara bağlı olduğunu ifade etti ve “Maliyetlerimiz hep dolar bazlı olduğu için dolardaki artışlar ve rekoltedeki düşüşler fiyatlara yansıyor” dedi.

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com

Son zamanlarda temel tüketim ürünlerine yapılan zamlar vatandaşın tepkisine neden oluyor.

Fiyat artış rekortmenlerinden biri de mutfağın temel malzemelerinden ayçiçek yağı.

Zamlar sonrasında 5 litrelik yağı alamayan vatandaşlar, 1 ve 2 litrelik yağlara yöneldi.

Bütün dünyada yükseliyor

Bir yağ firmasının Satış ve Pazarlama Koordinatörlüğünü yapan Erol İleri, “Hem pandemi, hem de kuraklıkla bağlantılı olarak dünyada %10 civarında bir rekolte kaybı var. Bu rekolte kaybı, talebin fazla olması ve arzın düşük olmasıyla beraber fiyatlar yükselmeye başladı. Bu durum sadece Türkiye’ye has bir şey değil. Bütün dünyada yükseliyor. Türkiye’de ürettiğimiz ürünler ancak bizim 3 ayımıza yetiyor, ondan sonra tamamen yurt dışı bağlantılı gidiyor. Maliyetlerimiz hep dolar bazlı olduğu için dolardaki artışlar ve rekoltedeki düşüşler fiyatlara yansıyor. Böyle yukarı doğru devam ediyor” dedi.

“Bu aralar biraz gevşeme var

Zamların süreceğini söyleyen İleri, “Biz ürünü ithal ettiğimiz için maliyetlerimiz tamamen dolar bazlı hareket ediyor. Önümüzdeki yıl pandemiyle beraber üretimi Türkiye ve dünyada tahmin edemiyoruz. Oradaki rekolte düşüşleri de bu fiyatlara yansıyacak diye düşünüyoruz. Bu aralar biraz gevşeme var, ama yine bugün itibariyle dolardaki yükseliş bir anda şirketleri yukarı yönde hareketlendirmeye başlıyor” şeklinde konuştu.

“Bu işin sonu yok

İleri, “Tüketicinin yağ alışı daha maliyetli oluyor. 5 litrelik bir yağı 65-70 liraya marketten alırken, tüketici bu sefer bunu alamamaya başlıyor. Daha küçük ambalajlara gidiyor. Bizim 1 ve 2 litre satışlarımız da arttı. Raflarda bunlar daha hızlı hareket etmeye başlıyor. Türkiye bu işe bir çözüm bulmadan, bir tarım politikası üretmeden ve bize yetecek kendi malımızı burada üretmeden bu işin sonu yok. Bunun yukarı doğru devam edeceğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Son zamanlarda yağ fiyatlarının artmasıyla birlikte Bursalı vatandaşlar da bu duruma sitem etti.

“Dolar üzerinden her şeye zam yapılıyor, ama dolar düştüğü zaman fiyatlar inmiyor”

Yağ fiyatlarının zamlandığını söyleyen bir vatandaş, “Zamlanmadık bir şey olmadığı için artık her şey normal geliyor. Gerçekten de haddinden fazla zamlandı. Bunu çiftçilerden duyduğumuz kadarıyla biliyoruz. Çiftçiler markete gelene kadar kazanıyor, ama olan hep garibana, vatandaşa oluyor. Bu durumdan etkilenmedik kimse yok.  Dolar üzerinden her şeye zam yapılıyor, ama dolar düştüğü zaman fiyatlar inmiyor. Gariban hep ezilir, hep ezilir” dedi.

“Fiyatları müşterime söylerken utanıyorum”

Bir diğer vatandaş ise, “Gıda fiyatlarındaki yükselişin sebebi bazı çakalların ürünleri stok yapmasıdır ama burada devletin denetim mekanizması çalışmıyor.  Ben bunu hem esnaf hem de vatandaş olarak söylüyorum. Fiyatları müşterime söylerken utanıyorum. Önceden %20 kar ile sattığımız malda şimdi kar oranını %5’lere çektik. Faturalarımı da inceleyebilirsiniz. Fiyatlar tavan. Eylem yapıyorsun, 15 gün yağ koymuyorsun kimler destekliyor bilmiyorum. 3-4 bin şubesi olan marketler var, onlara kimse sesini çıkarmıyor. Piyasayı ve gidişatı beğenmiyorum. Devletin denetleme mekanizması çalışmıyor. Hiç memnun değilim. Devletin bir an önce denetleme olarak el atması lazım” şeklinde konuştu.

“Ben de etkilendim, ama pek fazla sorun etmiyorum”

“Ben market işlerine hiç bakmıyorum. Eşim bakıyor. Benim söyleyecek bir şeyim yok. Halk her şeye alıştı. Sonuçta itiraz eden bir halk değiliz” açıklamasını yapan bir yurttaş da “O yüzden söylenecek pek fazla bir şey yok. Yağ fiyatlarından halk olarak herkes etkilendi. Ben de etkilendim, ama pek fazla sorun etmiyorum” dedi.

Burası Türkiye

Fiyatlar konusunda şikayetçi olan diğer vatandaş “Asgari ücretle ve emekli maaşıyla geçinenler feci bir şekilde etkilendi, ama çaremiz yok. Az az alıp kullanıyoruz. Fiyatlar hiçbir zaman düşmez. Dolar düşüyor, ama fiyatlarda hiç gerileme olmuyor. Burası Türkiye” dedi.

“Fiyatların indirilmesini bekliyoruz”

Hayatın pahalılığından söz eden farklı bir yurttaş ise, “Ben daha bugün 1 saat önce 55 liraya aldım. Çok pahalı. 55 liraya 4 litre yağ aldım. Ben inşaat işçisiyim, işler durgun bundan dolayı çok pahalı. Fiyatların indirilmesini bekliyoruz. Ben her zaman başkanımıza minnettarım ama gerçekten pahalı. Hayat pahalandı” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ