Zirvede Haber

CHP’li Meclis Üyesi Esnafın Dramını CHP’li Kadınlarla Paylaştı!

CHP’li Meclis Üyesi Esnafın Dramını CHP’li Kadınlarla Paylaştı!

“CHP Bursa İl Kadın Kollarının “pandemi sürecinde esnaf kardeşlerimizin sorunlarının mağduriyetlerini “anlatmak üzere davetli gittiğim…” Bursa Cafe ve Restaurant İşletmeleri Derneği Başkanı ile CHP Yıldırım-Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Şahin Sevinç, CHP’li kadınların daveti üzerine il binasına giderek esnafın sorunlarını paylaştı.

Sevinç; ” İl binamızda böylesi bir etkinliğe imza atan partimizin başarılı, fedakar, cefakar, emektar başkanı kıymetli Aysel Okumuş ve yönetimine nazik ev sahipliklerinden ve başarılı etkinliklerinden dolayı şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Pandemi sürecinde cafe ve restaurant işletmecileri olarak yalnız bırakıldıklarını, bu süreçte asıl sorumluluğu olan esnaf odalarının yeterince seslerini duyurmadığını ve işletmeciler olarak siyasiler ve esnaf odaları tarafından sahipsiz bırakıldıklarını söyleyen Sevinç; “2020’de açılan bir işletmenin personeli ve işletmecisi devletin hiçbir yardımından yararlanamıyor. Destekten yararlanabilmesi için 2019 öncesi açılmış olması ve kısa ödenekten 400 küsur gün çalışmış olması gerekiyor. Ancak bizim sektörde çalışanlardan bu şatları sağlayabilen pek fazla insan yok. Genellikle bizim sektörde çalışanlar bunu bir meslek değil de geçiş süreci olarak görüyor. Sürekli işe girdi çıktı oluyor. 10 gün bir yerde çalışıyor, 5 gün bir yerde çalışıyor, süreklilik yok.” dedi.

Pandeminin başından beri 3 bin 900 işletmenin kapandığını söyleyen Sevinç, 900’ünün pandemi dışı sebeplerle kapanmış olduğunu varsaydıklarında en az 3 bin işletmenin bir daha kepenk açamayarak, pandemi nedeniyle kapandığını söyledi. Sevinç, “Kendi işletmemden örnek verecek olursam, kapalıyken paket servis olmuyor, açık kalsın dedik 5 bin 900 lira elektrik faturası geldi. Bunun yarısının vergi olduğu düşünülürse, ben mekanım kapalıyken bile devlete vergi ödemeye devam ediyorum.

AK Parti’nin Bursa kongresinde salonun tıklım tıklım dolu olduğunu hatırlatan Sevinç, “ Hükümet vatandaşlara çifte standart uyguluyor. Metrolar, otobüsler, kongre salonları, fabrika yemekhaneleri tıklım tıklım doluyken Covid sadece işletmeleri mi etkiliyor? Adeta bizimle alay ediliyor” ifadelerini kullandı.

İşletmecilere ve çalışanlarına yapılanın bir zulüm olduğunu söyleyen Sevinç, “Zulüm bizdense ben bizden değilim, diyecek insanlara ihtiyacımız var. Bugün bu işletmelere yapılan zulümdür. Bugün evine ekmek götüremeyen garsona, evine süt götüremeyen aşçıya, intiharın eşiğine gelen müzisyenlere zulüm yapılıyor. Gerçekten iflasın eşiğine geldi vatandaş. Ailelerinin kendilerine baktığını söyleyen işletmeciler var” dedi.

Hayatta kalmak için müzisyenlerin enstrümanlarını satmak zorunda kaldıklarını vurgulayan Sevinç, bu süreçte geçinemiyoruz diyerek intihar eden müzisyenler olduğunu söyledi.1999 depremi sonrası alınmaya başlanan deprem vergisinin, bugün devletin hazinesinde olsaydı pandemiden dolayı bu kadar insanın mağdur olmayacağını belirten Sevinç, “Pandemi de bir felakettir. Deprem paralarını nereye harcadıklarını açıklayamıyorlar. O para depreme, afete ayrılması gereken bir paraydı ama bugün yok, buhar olmuş durumda” dedi.

Cafe ve restaurant işletmelerinin kapamasının bütün tedarikçileri domino taşı gibi etkilediğini söylenen Sevinç, bu etkilenmenin domates tarlasından hayvancılığa kadar birçok iş kolunu etkilediğini söyledi.

Esnafın çekleri, senetleri, kredilerini olduğunu hatırlatan Sevinç, devletin hiçbirini durdurmadığını,  işletmeleri kapatarak esnafı cezalandırdığını kaydetti. İşletmecilerin yıllardır devlete vergi ödediğini söyleyen Sevinç, “30 yıldır devlete vergi ödüyorum bir yıl da devlet bana baksın diyen esnaf var. Devlet eğer büyük şirketlerin vergi borçlarını silmeseydi, o parayla bugün hiçbir esnaf sıkıntı yaşamazdı. Beş tane müteahhitin vergisi sadece buna yeterdi” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ