Zirvede Haber

“KALP HASTALARI KORKMADAN COVID-19 AŞISI OLSUNLAR”

“KALP HASTALARI KORKMADAN COVID-19 AŞISI OLSUNLAR”

Son günlerde sosyal medyada yer alan kalp hastalarının Covid-19 aşısı olmamaları gerektiğine dair yanlış bilgiler, hastaların sağlığını tehlikeye sokuyor. Oysa Amerikan Kalp Derneği de kalp hastalarını Covid-19 aşısı olmaya çağırıyor. Girişimsel Kardiyolog Prof. Dr. Ali Metin Esen, Covid-19 aşısının kronik kalp hastalığı, kalp krizi veya kardiyovasküler risk faktörleri geçmişi olan kişiler için güvenliği olduğunu belirtirken, aşıyla ilgili merak edilen soruları da cevaplandırıyor.

COVID-19 aşılama çalışmaları devam ederken, bir yandan da sosyal medyadaki bilgi kirliliği, kalp hastalarının aşı olmasını engelliyor. Özellikle kan inceltici ya da sulandırıcı ilaç kullananların 10 gün sonra aşı olmaları gerektiği gibi yanlış bilgiler, COVID-19’a karşı daha fazla risk taşıyan kalp hastalarının sağlığını tehlikeye atıyor. Amerikan Kalp Derneği de 15 Ocak 2021’de, kalp hastalarına ve kardiyovasküler risk faktörlerine sahip bireylere yönelik olarak bir bildiri yayınladı. Buna göre dernek, kronik kalp rahatsızlığı olan kişileri, kendilerini, ailelerini ve toplumlarını sağlıklı ve güvende tutmaları için aşı olmaya çağırdı. “Amerikan Kalp Derneği, kronik kalp hastalıkları olan kişileri, mevcut olan herhangi bir onaylı COVID-19 aşısı ile aşı olmaya şiddetle teşvik etti. Özellikle kardiyovasküler risk faktörleri, kalp hastalığı, kalp krizi ve felç geçiren kişilerin mümkün olan en kısa sürede aşılanmaları gerektiği vurgulandı.” ifadelerinde bulunan Girişimsel Kardiyolog Prof. Dr. Ali Metin Esen, kalp hastalarının aşıyla ilgili en çok merak ettiği soruları şu şekilde cevaplıyor:

Kalp rahatsızlığı kişiyi COVID-19’a karşı daha savunmasız hale getiriyor mu?

Kalp hastalığı olan kişilerin, COVID-19’a neden olan SARS-CoV2 virüsü tarafından enfekte edilme riski daha yüksek değildir.

COVID-19 kalp hastalığı olanlarda daha ağır mı seyrediyor? Semptomlar ve hatta ölüm riski daha yüksek oluyor mu?

Ne yazık ki, kalp hastalığının ve hipertansiyonun COVİD-19’a bağlı yoğun bakım yatış sıklığını ve ölüm oranlarını artırdığı bilinmektedir.

Kalp rahatsızlığı veya kardiyovasküler hastalığı olan kişilerde aşının yan etkileri farklı mıdır?

Covid aşılarının en yaygın yan etkileri, enjeksiyon yerinde ağrı ve morarma gibi bölgesel yan etkilerdir. Ayrıca düşük dereceli ateşte görülebilmektedir. Bir kalp hastası olarak görülen belirtiler olmayanlardan farklı değildir.

Kalp hastası olmak alerjik reaksiyon riskini artırıyor mu?

Kalp hastalığı olan kişilerde alerjik reaksiyon riski artmaz. Alerjik reaksiyonlar sadece nadir durumlarda bildirilmiştir.

Kan inceltici kullanan kişiler aşı olabilir mi?

Kan inceltici nedeniyle enjeksiyon yapılan kolda daha büyük bir çürük oluşabilir. Ancak bu durumu önlemek için kan sulandırıcı kullananların aşı yapılan yerlerine 1-2 dakika fazla baskı uygulamaları bu tip morarma ve kızarmaları önlemek için yeterli olacaktır. Bu durum kesinlikle ciddi bir cilt altı kanama sebebi olmamaktadır.

Kan inceltici kullanmak aşının etkinliğini azaltıyor mu?

Böyle bir durum söz konusu değildir. Kan sulandırıcılar aşının etkinliğini azaltmaz.

COVID-19 aşısı kullanılan kalp ve tansiyon ilaçları ile etkileşime giriyor mu?

Aşı, herhangi bir kalp, tansiyon ilacı ve kan sulandırıcıyla etkileşime girmemektedir.

Aşı olan kalp hastalarının dikkat etmeleri gereken şeyler nelerdir?

Aşıyı olduktan sonra kalp hastalığı olan hastalar için özel bir öneri yoktur. Aşı yaptırdıktan sonra da maske kullanımını bırakmamak, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmek gerekiyor.

EDİTÖRE NOT:

Girişimsel Kardiyolog Prof. Dr. Ali Metin Esen, tıp eğitimini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden almıştır. Yine Ege Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamlayan Esen, kardiyoloji uzmanlık eğitimini İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü’nde tamamlamıştır. Uzun yıllar Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği’nde görev yapan Prof. Dr. Ali Metin Esen, 2009-2015 yılları arasında aynı hastanede klinik şefi, 2011-2014 yılları arasında da başhekim olarak görev almıştır. Türkiye’nin önemli hastanelerinde görev alan Esen, 2011-2012 yıllarında Türk Kardiyoloji Derneği Girişimsel Kardiyoloji Birliği Genel Sekreteri olarak yer almıştır. Girişimsel Kardiyolog Prof. Dr. Ali Metin Esen, aynı zamanda Sağlık Bakanlığı Tıpta Uzmanlık Kurulu Kardiyoloji Müfredat Belirleme Komisyon Üyesi’dir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ