Zirvede Haber

GSS borcu olanlar dikkat! İşte GSS hakkında bilmeniz gerekenler…

GSS borcu olanlar dikkat! İşte GSS hakkında bilmeniz gerekenler…

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçları, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile 31 Aralık 2021’e kadar ertelendi. Peki, GSS borçlarını erteleyen vatandaşları neler bekliyor? Cevabı Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun verdi.Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaşemeklilikte yaşa takılanların (EYT) yanında olacaklarına söz verdiklerini belirterek genel sağlık sigortası primlerini yeni kararname çıkana kadar ödemeye başlayacaklarını duyurmuştu.

Bunun üzerine Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın kararı ile Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve Bağkur prim borcu olan vatandaşların 31 Aralık 2021’e kadar Devlet Hastaneleri ve Devlet Üniversitesi hastanelerinde sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edeceğini açıkladı.

enbursa.com

Peki, GSS borcu olanları neler bekliyor? cevabı Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun’dan geldi.


Aslında GSS borçlarının silinmesi gerektiğini vurgulayan Erdursun, şunları kaydetti:

“Ülkemizde genel sağlık sigortasına prim borcu olan milyonlarca kişi var. Bu kişiler kendileri müracaatta bulunmadan son yapılandırma yasası ile beraber bu borçlar otomatik olarak yapılandırılıyor. 30 Ağustos 2020 tarihine kadar olan borçlar yapılandırıyor. Ağustos sonrası bu tarihe kadar olan borçlar ise ödenmesi gerekiyordu. Aksi halde sağlıktan yararlanmaları mümkün değildi.

“BORÇLAR ERTELENİYOR SİLİNMİYOR”

Bu konu ile ilgili Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş EYT’lilerin ‘Biz prim borçlarını ödeyeceğiz’ dedikten sonra sayın Cumhurbaşkanı da Çalışma Bakanına bir talimat vererek GSS prim borcu olanlar ya da Bağkur’a borcu olanları 2021 yılının sonuna kadar borçları olsa dahi sağlık haklarından yararlanacaklarını ifade etti. Bu borcun silinmesi anlamına gelmiyor.

“FAİZLERİN YÜZDE 90’I SİLİNECEK”

Bu nedenle de yapılandırmasını Nisan ayına kadar peşin ödeyenlerin faizlerin ya da cezaların yüzde 90’ı silinecek. Taksit ile ödeyecekler ise taksit taksit ödeyecek ama gecikme faizi silinmeyecek. Daha sonrasında borçları ödemez ise sağlıktan yararlanacak ama bu sefer de o borçlar faiz ile beraber çoğalmaya devam edecek. 1 Ocak 2022’den itibaren ise bir yasal düzenleme olmazsa borcu olan kişiler 2022’den sonra sağlıktan yararlanamayacak.

“3 MİLYON KİŞİ PRİM BORCU ÖDÜYOR”

Aslında olması gereken GSS’nın pirim borçlarının silinmesi gerekiyordu. Geçmiş yıllarda bu yapıldı. Daha öncesinde GSS prim borçları öncelikle kaymakamlıkların içerisinde bulunan birimlere müracaatta bulunarak gelir testinin yapılması gerekiyor. Ülkemizde yaklaşık 9-9,5 milyon kişi GSS’li. Prim borcu ödeyenler ise yaklaşık 2-3 milyon kişi var ama borcunu ödemeyen kişiler de bir hayli fazla. Hiç para ödemeden sağlıktan yararlananlarda var yaklaşık 7 milyon kişi. Bu durumda ben de prim ödemek istemiyorum ama sağlıktan yararlanmak istiyorum diyen bir kişi gidip gelir testi yaptıracak. Asgari ücretin 3’te 1’nden daha az geliri varsa GSS hakkından yararlanabilir.  Prim ödemek zorunda kalmaz. “

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ