Zirvede Haber

Sağlık Tarihi Müzesi’nin akıbeti ne olacak?

Sağlık Tarihi Müzesi’nin akıbeti ne olacak?

CHP Bursa eski Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil’in Bursa’da yıllardır yaptığı çalışma sonucu ve Bursalı pek çok kişi tarafından yaptığı bağışlarla açılan Bursa Sağlık Tarihi Müzesi’nin akıbeti ne olacak?

Bursa’nın ilk Türkiye’nin ikinci sağlık müzesi olarak propagandası yapılan Sağlık Müzesi’nin açıldıktan kısa süre sonra kapanması, restorasyona harcanan paranın ve verilen emeklerin hiç olmasına sebep oldu.

14 Mart 2018 Tıp Bayramı’nda Bursa’nın eski yerleşimlerinden Sur İçi Pınarbaşı mahallesinde bulunan iki katlı Yerkapı Konağı’nın restorasyonuyla müzeye dönüştürülen bina açıldıktan kısa süre sonra kapatıldı.

Konu ile ilgili görüş almak için aradığımız Pınarbaşı Mahalle Muhtarı Halil İbrahim Koçum, müzenin kapatılıp içindeki eşyaların Heykel’de bulunan Kent Müzesi’nin defterdarlık bölümüne taşındığını söyledi.

Müzenin kapatılması, belediyenin vizyonsuzluğu

Tüm dünyanın sağlıkla yatıp kalktığı bir dönemde belediyenin sağlık müzesini kapatması, belediye yönetiminin vizyonsuzluğunun açıkça göstergesi olduğunu ifade eden Kaplanoğlu, müze kapatılmış ise müzeye bağış yapan insanların ve kendi bağışladığı eserlerin iade edilmesi gerektiğini söyledi.

Müzeleri kapatmak yerine, yaşayan müzelere dönüştürülmesi gerekiyor

Nilüfer Belediyesi eski kültür müdürü Güney Özkılınç, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin oluşturduğu müzelerde insanların ilgisini çekmek için eğitimler, atölyeler yapmadığından dolayı Sağlık Müzesi, Bıçakçılık Müzesi gibi müzelerin kapatılmaya yüz tuttuğunu belirtti.

Özkılınç, müzelerin kapatılmasının doğru olmadığını, bu müzelerin yaşayan müze haline getirilmesi gerektiğini belirterek “İnsanlar müzelere birçok bağışta bulunuyor, bağış yaptıkları müzelerin kapatılmasından sonra verdikleri materyallerin akıbetinin ne olduğunu düşünüyor.İnsanlar materyallerinin sergilenmesi için bağış yapıyor, depolarda tutulması için değil.” açıklamasında bulundu.

Nilüfer Belediyesi Edebiyat Müzesi’nde 8 ayda 60’ın üzerinde atölye ve etkinlik yaptıklarını vurgulayan Özkılınç, müzelerin hayatta kalabilmeleri için etkinlik ve atölyeler yaparak hem gençlerin hem de öğrencilerin dikkatinin çekilmesi gerektiğini söyledi.

Müzenin kapatılma gerekçesi ve içinde bulunan eşyaların akıbeti için aradığımız Bursa Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürlüğü, müze içerisinde sergilenen materyallerin Bursa Kent Müzesi’nde bir kısmının sergilendiğini diğer kısmının da Aralık ayında sergiye çıkacağını ve müzenin kapanma gerekçesiyle ilgili bilgi veremeyeceklerini ifade etti.

BursaMuhalif.com/Sibel Kahraman

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ