Zirvede Haber

“10 OCAK, ‘ÇALIŞTIRILMAYAN GAZETECİLER GÜNÜ’ OLSUN!”

“10 OCAK, ‘ÇALIŞTIRILMAYAN GAZETECİLER GÜNÜ’ OLSUN!”

-İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı İbrahim Erdoğan, basında çığ gibi büyüyen işsizliğe dikkat çekti. ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olarak bilinen 10 Ocak tarihlerinin anlamını tamamen yitirdiğini vurgulayan Erdoğan, “Binlerce gazeteci mesleğin acımasız çarkları içinde ezilip un ufak oldu. Bu gidişle 10 Ocaklar Çalışamayan Gazeteciler Günü olacak’ dedi.

-Halen daha çalışma şansına sahip olan gazetecilerin maaşlarının neredeyse asgari ücrete sabitlendiğine vurgu yapan Erdoğan, “Onu bile parça buçuk alabilen basın emekçilerinin kıdem, izin, ikramiye, bayram paraları gibi özlük hakları da çoktan buhar olup uçtu” şeklinde konuştu. Erdoğan konu ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

“Maalesef acı gerçek şudur ki; Türk basını, tarihinin en hazin günlerini yaşıyor.

Bilindiği gibi; 10 Ocak tarihi, 1961 yılında kabul edilen ve gazetecilere özlük haklarıyla ilgili yasal güvenceler getiren 212 Sayılı Basın İş Kanunu’nun yürürlüğe girmesi nedeniyle, ilk önce ‘Çalışan Gazeteciler Bayramı’ olarak ilan edildi.
1971’de askeri darbenin basın özgürlüğüne getirdiği kısıtlamalar nedeniyle ‘bayram’ ifadesi kaldırıldı ve 10 Ocak, ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olarak anılmaya başlandı.

Sonrasında basın çalışanlarının haklarının ellerinden birer birer alınması ve derinleşen sorunlarının bir türlü düzeltilmemesi nedeniyle de, 10 Ocak tarihi, medya çalışanları açısından ‘Dayanışma Günü’ olarak kabul gördü.
Bugüne geldiğimizde ise çok daha üzücü ve düşündürücü bir tablo ile karşı karşıyayız.

MEMLEKETTE ‘ÇALIŞAN GAZETECİ’ BIRAKMADINIZ!

Gördüğümüz şu ki, ülke genelindeki işsizliğin boyutları basın sektöründe de arttıkça artarken, çalışmaya devam edebilenlerin yıpranma, kıdem, ikramiye gibi kazanılmış hakları dahi ellerinden ya alındı ya da adeta kuşa çevrildi.
Basın çalışanlarının ezici çoğunluğunun maaşları asgari ücrete sabitlenirken, çok büyük bir kesim, pandemi bahanesiyle, bin küsur TL civarındaki kısa çalışma ödeneğine mahkum edildi. Bu nedenle de aslında çalışanlardan çok, çalışamayan gazetecilerin sorunları daha fazla konuşulmaya başlandı.

Bu gidişle korkarız ki, 10 Ocak tarihleri, ‘Çalışamayan Gazeteciler Günü’ olarak ilan edilmek zorunda kalınacak.
Ülkemizde gazetecilerin bireysel hakları ile ilgili problemlerin yanı sıra, basın özgürlüğü de uluslararası düzeyde ve evrensel kriterler açısından çok geriledi.
Maalesef Türk basını,
bu iktidar döneminde çok kötü koşullarla karşı karşıya bırakıldı ve muktedirlerin bilinçli olarak nüfuz ettikleri basit bir algı mekanizması haline getirildi.

SORUNLAR, VAHİM BOYUTLARA ULAŞTI

Teknolojik gelişmeler ve bunun beraberinde gelen yapısal değişimlerle birlikte de zorlu bir sürece giren medya, halkın doğru haber alabildiği, güvenilir bir mecra olma özelliğini yitirdi.

Yazılı basın başta olmak üzere, yaygın ve yerel basında, son yıllarda yayın hayatına son vermek zorunda kalan medya kuruluşları ve her gün işsizliğin pençesinde kıvranan meslektaşlarımızın sayısının çığ gibi büyümesi ile birlikte, basının sorunları, doğru haber alma özgürlüğü de dahil olmak üzere, çok daha vahim boyutlara yükseldi.

Kısacası gerek basın çalışanlarının, gerekse genel anlamda medyanın tüm sorunlarının çözümü, bugünkü daralan sistem içinde asla mümkün değil.

Bu konunun da tıpkı ekonomi, adalet, hukuk, eğitim, işsizlik gibi tüm temel sorunlarla birlikte, ülkemizde ancak topyekün bir sistem değişikliğinin gerçekleşmesi halinde çözüme kavuşturulabileceğine inanıyoruz.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ