Zirvede Haber

Bursa Sağlık Müdürü enBursa.com’a açıkladı! İşte Bursa’nın COVİD-19 tablosu…

Bursa Sağlık Müdürü enBursa.com’a açıkladı! İşte Bursa’nın COVİD-19 tablosu…

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, Bursa’nın korona virüs ile mücadelesini enBursa.com’a anlattı. Şu anda Bursa’daki hastanelerde korona virüs tedavisi gören bin hasta bulunduğunu açıklayan Yavuzyılmaz, “Şu anda yüzde 60 civarında bir düşüşümüz oldu. Bursa olarak salgın açısından daha yönetilebilir, daha makul seviyelerdeyiz.” dedi.Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, 2020 yılının son günlerinde Bursa’nın yaklaşık 10 aydır devam eden korona virüs mücadelesini enBursa.com’a değerlendirdi. Yavuzyılmaz, ekim ve kasım aylarında korona virüs vakalarının artış eğiliminin en yüksek olduğu iller arasında yer alan Bursa’nın pandemide şu anda daha yönetilebilir sevilere indiğini açıkladı.

Pandemi nedeniyle alınan tedbirlerin Bursa’daki vaka sayılarının düşmesinde önemli rol oynadığını belirten Yavuzyılmaz, korona virüs nedeniyle yatılı tedavi gören hasta sayısının bin civarında olduğunu da açıkladı.

Yaklaşık iki ay önce Bursa İl Sağlık Müdürlüğü görevine gelen Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, Bursa’nın korona virüs mücadelesini ve gelinen noktayı şöyle özetledi:

‘280 İLAVE YOĞUN BAKIM YATAĞI’

“Biz geldiğimizde filyasyon ekiplerimizin sayısını ciddi oranda arttırdık. Yine hasta sayısındaki artışa paralel olarak yoğun bakım yatak sayımızda da ciddi oranda artış sağladık. Yaklaşık 280 civarında kamu hastanelerimizde yoğun bakım yatak sayısını arttırmış olduk. İlave yatak olarak söylüyorum bunları. Belli bir dönem ciddi bir yoğunluk yaşadık. Sayın Bakanımızın da ifade ettiği gibi, kısıtlamaların başladığı dönemde biz aslında Bursa olarak belli bir düşüşe geçmiştik. Ama gelen kısıtlama bize ilave katkı sağladı ve bu düşüşü hızlandırdı. Şu anda yüzde 60 civarında bir düşüşümüz oldu. Şu anda Bursa olarak salgını daha yönetilebilir, daha makul seviyelerdeyiz.”

‘EKİPLERİMİZ YİNE TEYAKKUZ HALİNDE’

“Ama bunu hiçbir zaman bu salgını bertaraf ettik gözüyle bakmıyoruz. Ekiplerimiz yine teyakkuz halinde. Gerek hastane ayağı gerek ise filyasyon ayağı olarak. Hastane doluluk oranında da ciddi bir azalma oluştu. Bu yoğun bakıma da yansıdı. Bu sürecin belli bir seyri var tabii. Önce hastanelerimize olan müracaat azalıyor. Test sayıları azalıyor, dolayısıyla pozitif oranları da azalıyor. Bundan belli bir süre sonra yatış hasta sayıları ve yoğun bakım hasta sayıları azalıyor. Bu belli bir silsilei çünkü artarken aynı şekilde artış görülüyor.  Önce vakalar arttı, sonra yatışlar attı, sonra da yoğun bakımlar arttı.

‘HİÇBİR HASTAMIZ, YOĞUN BAKIM BEKLER DURUMDA DEĞİL’

“Şu anda ilimizde ihtiyacı olan her hasta şartları gereği, yoğun bakım ayarlama süreci; bunu saatle ifade edebileceğimiz bir süre. Hiçbir hastamız, yoğun bakım bekler durumda değil. İhtiyacı olduğu anda yoğun bakıma alabilecek boş yatağımız var. Şu anda yoğun bakım bekleyen hiçbir hastamız yok. Bu yatış için de böyle. Bütün hastanelerimizde yatırılması gereken herhangi bir hasta; gerek COVİD gerek ise diğer branştaki takip edilen hastalarımızın anında servise yatırılabilinecek durumda.”

‘HASTANELERDE YAKLAŞIK BİN COVİD HASTASI VAR’  

“Hiçbir hastanemizi ve hiçbir personelimizi, bunlar korona virüsle uğraşacak ve bunlar ayrı duracak diye ayırmadık. Buna üniversiteler ve özel hastaneler dahil, herkesin ve her hastanenin teknik imkanları ve yapısı dolayısıyla verebildiği katkıyı bu süreçte pandemi hastanesi olarak verdi. Ama bu yükü ağırlıklı olarak çeken en başta Şehir Hastanesi, Yüksek İhtisas ve Çekirge Hastanesi’nin yanı sıra Mudanya, Gemlik, Orhangazi ve İnegöl Devlet Hastaneleri. Diğer hastanelerimizde Kestel, Yenişehir, İznik, bunların hepsi bu sürece destek verdi. Belli dönemlerde 3 binin üzerinde hastamız oldu COVİD’den dolayı. Ama şu anda yaklaşık bin civarında hastamız var COVİD sebebiyle yatan. Onların da takip ve tedavisi bu hastanelerimizde sürüyor.”

‘TEDBİRLERE SIKICA UYUN’

“Bizler vatandaşlarımızdan tedbirlere uymalarını istiyoruz. Maske, mesafe ve hijyene dikkat etmelerini, aile içi ve komşuluk ilişkilerini mümkün olduğu kadar belirli sınırlarda tutmalarını istiyoruz. Çünkü tedbir olmazsa vaka sayıları hızlı bir şekilde artıyor. Biz 7 gün 24 saat bu süreci yürütüyoruz ama vatandaşlarımızın da desteğine bu manada ihtiyacımız var. Onlardan tedbirlere sıkıca uymalarını, alınan kararların onların sağlığı için olduğunu unutmamalarını istiyoruz.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ