Zirvede Haber

İkinci El Satışlar Artık Yetkili Oto Galeri Aracılığı ile Yapılacak

İkinci El Satışlar Artık Yetkili Oto Galeri Aracılığı ile Yapılacak

İkinci el araç satışında artık yeterlilik belgesi istenilecek. Sektörün lider ismi Reba Otomotiv ile gelinen son noktayı konuştuk. Reba Yönetim Kurulu Başkanı Recep Batuhan Özkan, ikinci el araç satışıyla ilgili düzenlemenin esnafa nefes aldıracağını, vatandaşlara da güvenilir alışveriş imkanı sunacağını söyledi.

Özkan , Ticaret Bakanlığınca hazırlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 15 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlattı.Fakat Hâlâ ve hâlâ üstüne Düşülmedigine ve kontrol edilmedigine dikkat çekti. Düzenlemenin 7-8 yıldır gündemde olduğunu belirten Özkan, esnafın hakkını korumak için böyle bir yönetmeliğe ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Özkan, belge alma zorunluluğuna ilişkin, “31 Ağustos itibarıyla Türkiye’de oto alım satımı yapan, vergi levhası olan tüm galerici esnafının mesleki yeterlilik belgesi olması gerekiyor. Bu belgeleri almayan esnafın en kısa sürede eksiklerini tamamlayıp belgelerini almaları gerekiyor.” dedi.

Özkan, “Bu yönetmelik son haliyle bizi çok fazla memnun etmesine rağmen ufak tefek eksiklikleri var. Bu eksiklerin de zaman içinde düzeleceğine inanıyorum. Çıkan yönetmelikle esnaf bir nefes alacak. Vatandaşlar da ikinci el araçları güvenilir şekilde alabilecek. Yönetmelikle galericiler, sattıkları araçlara garanti verecek.” diye konuştu

“Kimin yetkili veya yetkisiz araç sattığı tespit edilecek”

Özkan, “31 Aralıktan’tan sonra bu Bakanlık tarafından daha kontrollü bir şekilde devam edecek noterler, araç alım satımı yapan arkadaşlarımızın satışlarında mesleki yeterlilik belgesiyle yetki belgelerini sistem üzerinden görecek. Noterlere verilen sorumlulukla beraber Türkiye’de kimin yetkili veya yetkisiz araç sattığı tespit edilecek. Vatandaşımız rahat ve huzurlu şekilde güvenilir araç alım satımı yapabilecek. Sıfır kilometre bayiden araç aldığında ki; güvenceyi Oto Galeri esnafında da rahatlıkla bulup ticaretine bakabilecek. Kandırılma gibi piyasa şartlarının altında kötü araba alma gibi bir sorun galericinin verdiği araç satış garantisi ile son bulacak.

Önemli Bir noktaya da dikkat çeken Recep Batuhan Özkan; “2. el otomobillerin fiyatının yükselmesinin bir sebebi de, piyasada gayri resmi olarak araba satılmaya çalışılmasıdır. Bunlar anlık ihtiyaçlarına göre internet sitelerine fiyat yazıyorlar. Bu da suni bir piyasa oluşturuyor. Devletimizin mesleki “Yeterlilik Yetki Belgesini” uygulamasının nedeni bunların önüne geçmeye çalışmasıdır. İnsanlar istediği fiyata istediği siteye ilan verdiği sürece piyasa yükselir.O yüzden rakamlarda ve piyasalarda kayıt dışı belgesiz oto alım satım yapanların etkisi çok büyük!” dedi.

Recep Batuhan Özkan, sektörün 1-1,5 yıl sonra tamamen düzene gireceğine inandıklarını da sözlerine ekledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ