Zirvede Haber

Olası Mudanya Depremiyle Mücadele Edebilecekmisiniz?

Olası Mudanya Depremiyle Mücadele Edebilecekmisiniz?

MHP’lilerden deprem uyarısı! Geçtiğimiz aylarda yaşanan İzmir depremi gözleri yüzde 68 oranında kaçak yapı stoğu bulunan Bursa’ya çevirmişti. MHP Mudanya’dan dikkat çeken bir uyarı geldi. MHP Mudanya İlçe Başkanı Erkut Seymenler; “Yaklaşık bir buçuk ay önce yaşadığımız İzmir’in Seferihisar açıklarında 6,9 büyüklüğünde meydana gelen deprem ile 117 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 1032 kişi yaralanmış, 384 ağır hasarlı ve yıkık bina ortaya çıkmıştı. Bu depremi Mudanya’mızda da ciddi bir şekilde hissettik. 17 Ağustos 1999’da meydana gelen ve on binlerce insanımızın hayatına mal olan Gölcük depreminden sonra bu sene içerisinde etkisi ve şiddeti yüksek olan Elazığ ve İzmir depremleri ile ülkemiz deprem gerçeği ile tekrar yüzleşmiş, depremle mücadele konusunda her daim teyakkuzda olmamız gerektiğini bir kez daha anlamamızı sağlamıştır.

Unutulmaması gerekir ki ülkemiz bir deprem ülkesidir. Zayıf zeminlere inşa edilmiş dayanıksız binalarda hepimizin sorumluluğu ve vebali vardır. Vatandaşından, akademik odalarına, Bakanlıktan, belediyesine kadar hep birlikte topyekûn bu konuyu ele alıp, ortak bir çalışma alanı oluşturmamız gerekmektedir. Depreme hazır olarak yaşamayı öğrenmeli, bu konuyu ciddiye almalı ve çözüm üretmek adına çalışmalar yapmak zorundayız.

Geçtiğimiz temmuz ayında Şükrü Çavuş Mahallesi Sardunya Sitesi B Blok’un kolonunun patlaması sonucunda binanın yıkımına karar verilmiş, binanın tahliye edilmesi istenmiş ancak yıkım çalışmalarına ara verildiği sırada binanın çökmesiyle bir vatandaşımız saniye farkıyla hayatta kalabilmiştir. Tek bir binanın kontrollü yıkımını dahi doğru yönetemeyen Mudanya Belediyesi bu konudaki yetkinliğini ve hazır bulunma kapasitesini düşündürücü bir şekilde gözler önüne sermiş ve bu alanda gerekli ciddiyette ve bilinçte olmadığını göstermiştir.

İzmir Seferihisar depreminin Mudanya’da hissedilmesi ve Sardunya Sitesindeki binanın çökmesi Mudanya’da ne kadar güvendeyiz sorusunu kamuoyu vicdanına düşürmüştür. Bu minvalde yetkililerce açıklanan olası Marmara Depremi konusunda Mudanya için derleme toplama, öncülük etme adına sorumluluğu büyük olan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’a sormak istediğim sorular şunlardır:

  1. Mudanya’da olası bir deprem durumunda orta, ağır ve çok ağır hasar görecek bina sayısı ve yaşanması muhtemel can kaybı sayısı nedir?

  2. Mudanya’da kolonu kesilmiş depremde yıkılma riski yüksek olan binalar var mıdır ve Mudanya’nın deprem açısından en riskli bölgeleri nereleridir?

  3. Mudanya’nın imar planları depremsellik göz önüne alınarak yeniden ele alınmakta mıdır?

  4. Mudanya Belediyesinin olası deprem durumu için acil durum eylem planı var mıdır?

  5. Mudanya Belediyesinin Mudanyalı Hemşerilerimizde depremle mücadele konusunda farkındalık uyandırma amaçlı ne tür çalışmaları bulunmaktadır?

  6. Yaklaşık 7 yıldır görevde bulunan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz; daha kendi belediye binasının alçısını sıvasını aylarca yapamamışken, Mudanya’da depremle mücadele edebileceğine kendisi inanıyor mudur?

  7. Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın Bursa Büyükşehir Belediyesinin yürüttüğü depreme hazırlık toplantılarına şahsen katılmayışının sebebi bu konuyu yeterince önemsemeyişi midir?

Mudanya Belediye Başkanı Hayrı Türkyılmaz’a tavsiyem, üzerindeki ataleti ivedilikle atıp bu konuya gereken ehemmiyeti vermesi ve acilen gerekli çalışmaları yaparak kamuoyunu bilgilendirmesidir.” ifadeleri ile Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ı hemde kamu kurumları yöneticlerini uyardı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ