Zirvede Haber

Bursa’da ‘bor’ hamlesi! Yatırım başladı

Bursa’da ‘bor’ hamlesi! Yatırım başladı

Dünyadaki en zengin bor madeni yataklarına sahip olan Türkiye’de bir çalışma daha başlıyor. Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Mustafakemalpaşa’da Kestelek bölgesinde bulunan bor rezervi için Eti Maden’in yatırım projesi başlattığını duyurdu. Proje ile 300 kişinin iş sahibi olması bekleniyor.

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, bugünkü köşesinde konuya ilişkin detayları paylaştı.

Yılmaz’ın yazısındaki ilgili bölüm şu şekilde:

“Araştırmalar gösteriyor… Dünyanın en büyük bor madeni rezervi Türkiye’de. Dahası, Türkiye’deki en önemli bor yatakları da bölgemizde.

O bölge…

Balıkesir Bigadiç’ten başlıyor, Bursa’da Mustafakemalpaşa ve devamında Büyükorhan ile Harmancık’tan devam edip Eskişehir Kırka’ya uzanıyor.

Yani…

Uludağ ve bölgemizdeki dağların arkasında dünyanın zenginliği var.

Aslında…

Dünyadaki enerji kaynaklarının geleceği olan bor madeni yataklarının önemi biliniyor. Hatta, devlet kurumu Eti Maden bu alanda yatırımlar da yapıyor.

İşte…

Eti Maden bu alanda geleceğin söz sahibi ülkesi olmamızı sağlayacak önemli adımlar atıyor. Kırka’daki dev üretim yanında, Mustafakemalpaşa’da üretimi arttırmak üzere kolları sıvadı.

Gerçi…

Bigadiç’te dağın altını kaplayan büyük rezerv yanında Mustafakemalpaşa’daki Kestelek’te çıkan 10 milyon metreküplük bor rezervi dünya standartlarında çok büyük değil, ama Eti Maden bu rezervi değerlendirmek için ilk adımları attı.

O adımları da…

Eti Maden Genel Müdürü Serkan Keleşer’le yaptığı görüşmeden sonra AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin açıkladı:

“Kestelek rezervi belki en büyük değil, ama dağın arkası dolu. Eti Maden sorumluluk duygusuyla hareket edip Kestelek’te yatırım projesi başlattı.”

Şuna dikkat çekti:

“Bu eski maden yenilendiğinde Mustafakemalpaşa’da 300 kişi ekmek yiyecek.”

Sonra da şu bilgiyi verdi:

“Atık barajı ihalesi 150 milyon liraya yapıldı. Madenin içinden geçen derenin derivasyonu için de 50 milyon liralık ihale yapıldı.”

Ardından…

“200 milyon liralık altyapı ihalesiyle işe başlandı” dedi ve şunu vurguladı:

“Madenin içinden geçen dere geniş bir bölgeyi suluyor. O sulanan tarım arazilerinde bor oranı yüksekti. Bunun da önüne geçilecek.”

Şunu da ekledi:

“Tüm bu çalışmaların 2,5 yılda tamamlanması ve Kestelek’te 2.,5 yıl sonra bor üretimine başlanması hedefleniyor.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ