Zirvede Haber

Pala: ‘Bursa’da sağlık sistemi yanıt vermiyor’

Pala: ‘Bursa’da sağlık sistemi yanıt vermiyor’

Türk Tabipleri Birliği Covid 19 İzleme Komitesi Üyesi, Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, canlı yayında Furkan Kahraman’ın sorularını yanıtladı.Türk Tabipler Birliği Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, ‘ManşettEN’ programında Furkan Kahraman’ın konuğu oldu.

Prof. Dr. Pala, yeniden artış gösteren vaka sayılarına ilişkin, “Nisan ayında EnBursa.com’a yaptığım açıklamada aslında vaka sayılarının açıklanandan daha fazla olduğunu ve önlem alınmadığı takdirde rakamların artacağını paylaşmıştım. Salgının tepe noktasına nisan ayında çıktıktan sonra bir miktar azalma oldu ancak ilki 11 Mayıs’ta, ikincisi de 1 Haziran’da olmak üzere yeniden açılmaların gerçekleşmesinin ardından insanların bulundukları yerlerden başka noktalara gitmesi salgında azalmanın yaşandığı gibi bir algıya sebep oldu. Ancak Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan resmi vaka sayıları hiçbir zaman 800’lerin altına düşmedi. Bunların da aslında gerçek doğrulanmış vaka olmadığını bizzat valilerin ve belediye başkanlarının da desteklemesinin ardından Sağlık Bakanı da kabul etmek zorunda kaldı. Önce ‘Doğrulanmış olgu sayısını açıklamıyoruz’ dedi, sonra da açıklamaya başladı. Aslında bu öngörülebilir bir artıştı ve biz Türk Tabipler Birliği olarak yaklaşan bir tsunami olduğunu ifade ederek uyarmaya çalışmıştık” ifadelerini kullandı.

14 GÜNLÜK KAPANMA ŞART

Vakaların azalmasına yönelik olarak yapılan ’14 günlük kapanma’ çağrılarının yerinde olduğunu vurgulayan Kayıhan Pala, “Biz de bu çağrıları destekliyoruz. Çünkü bu hastalığa yol açan virüsün en uzun kuluçka süresi 14 gün. Eğer 14 gün kapanma gerçekleşirse enfeksiyon zincirinin kırılmasında önemli bir katkı sağlayabilir” değerlendirmesinde bulundu.

2021’İN İLK ALTI AYINI DA…

Bursa’da artan vakalar yüzünden yatak sayısı ve sağlık çalışanı sayısı eksikliği sebebiyle sağlık sisteminin yanıt verme kapasitesinde sorunlar yaşandığını ifade eden Prof. Dr. Kayıhan Pala, aşı çalışmaları konusunda ise “Aşı çalışmaları yüz güldürücü bir şekilde ilerliyor. Aşının bu sorunu çözeceğini söyleyebiliriz. Ancak söylemek gerekir ki Türkiye önümüzdeki aylarda aşı yaptırarak salgını önleyebilecek potansiyeldeki bir ülke durumunda henüz değil. O yüzden 2021’in ilk 6 ayını da sanki aşı yokmuş gibi geçirmekte büyük yarar var” diye konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ