Zirvede Haber

Bursa’da Kirazlıyayla isyanı! Ankara’ya yürüyecekler!

Bursa’da Kirazlıyayla isyanı! Ankara’ya yürüyecekler!

Bursa’nın Yenişehir ilçesi’ne bağlı Kirazlıyayla Köyü’nde kurulmak istenen Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı’na karşı bölge halkı ve çevrecilerin mücadelesi sürüyor. Son olarak Bursa 1. İdare Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme kendi atadığı bilirkişi heyetinin köylülerin lehine olan raporunu görmezden gelerek ÇED raporunun iptali istemini reddetmişti. Kararı temyize götürecek olan köylüler Ankara’ya yürüme kararı aldı.Kendi atatığı bilirkişi raporunu reddeden mahkeme, Kirazlıyayla’da  atık tesisi ve cevher zenginleştirme için verilen ÇED olumlu kararının iptal talebini reddetmiş, önlemlerin ‘yeterli’ olduğuna karar vermişti.

YOL HARİTASI BELİRLENDİ

Kararın ardından bölge halkı ve çevreciler Kirazlıyayla Meyda’nında bir araya gelerek yeni yol haritasını belirledi.

Köylülerin sosyal mesafeye uyarak gerçekleştirdiği protestoda, Kirazlıyayla Dernek Başkanı Nedim Kakaç, DOGADER’den Murat Demir ve İYİ Parti Yenişehir İlçe Başkanı Ercan Özel söz aldı. Konuşmalarda mahkemenin kendi atadığı bilirkişi heyetinin ÇED raprunun yetersiz olduğu kanaatini yok saymasına tepki gösterildi ve mücadeleden vazgeçilmeyeceği mesajı verildi.

ANKARA’YA YÜRÜYECEKLER!

Uzun süredir toprakları için mücadele eden köylüler yol haritalarını da belirledi. Buna göre 1. İdare Mahkemesi’nin Lübnan sermayeli firma lehine verdiği karar temyiz edilecek. Kirazlıyaylalılar haklı mücadelelerini duyurmak için Ankara’ya yürüyecek.

NE OLMUŞTU

Bölgede uzun yıllardır madencilik faaliyeti yürüten Meyra Madencilik adlı şirket flotasyon ve atık tesisi için ÇED olumlu kararı aldı. Bursa Barosu ve bölge halkı kararı mahkemeye taşıdı. Bursa 1. İdare Mahkemesi, bilirkişi heyeti atanmasına karar verdi.

Bölgede incelemeler yapan bilirkişi heyeti, projenin ÇED raporunun teknik olarak yeterli olmadığına karar verdi.

Bilirkişiler, Meyra Madencilik Şirketi’nin tarım alanlarında inşaat çalışması yapmasının da mevzuata aykırı olduğunu kaydederek, “ÇED Raporunda parsellerin tarım dışı amaçlı kullanım izni alınmadan sahada hiçbir işlem yapılmayacağı belirtilmesine karşın inşaat çalışmaları başlamıştır. Dava dosyasında tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına ilişkin izin alındığına dair bir bilgi ve belgeye rastlanmamıştır. Bu durum 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununa aykırıdır” ifadelerini kullandı.

Bilirkişiler, ÇED raporunun teknik olarak yetersiz olduğunu belirtmesine rağmen mahkeme görmezden geldi. Mahkeme kararında bilirkişilerin raporuna itibar etmediği, önlemlerin yeterli olduğu belirtildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ