Zirvede Haber

“İtibarımız Zedelenmiştir! Bu Açıklamayı Yapmamız Hasıl Olmuştur!”

“İtibarımız Zedelenmiştir! Bu Açıklamayı Yapmamız Hasıl Olmuştur!”

“01.10.2020 tarihinde internet sitenizde https://www.bayrakhaber.com/2020/10/01/bursa-teknik-universitesinde-sok-torpil-iddiasi/ linkinde yayınlanan Bursa Teknik Üniversitesi’nde şok torpil iddiası! başlıklı yazıda, gerçeği yansıtmayan bir içerik kullanılarak habere konu edildiği belirlenmiştir.

Tarafınızca “kadro açığı olmamasına rağmen kişiye özel kadro alımı için ilan açıldı”, “ilgili bölümde mezun olmak şartına ilave olarak, Orman Mühendisliği Anabilim Dalında Tezli Yüksek Lisans yapıyor olmak şartı arandığı” ve “yapılan sınavda Ahmet Furkan İmamoğlu’nun sınav kâğıdında oynama yapıldı” gibi gerçeği yansıtmayan, soyut, dedikodu niteliğinde ve kamuda yanlış algı oluşturmaya yönelik iddialar kullanılarak haber türünde yayın yapılmıştır.

Gerçekleri yansıtmayan şekilde yayınlanan bu haber ile kamuoyu nezdinde Üniversitemiz aleyhine bir izlenim yaratmaya çalışmak, Üniversitemiz tüzel kişiliğine yapılmış affedilemez bir saldırıdır. Keza bu haber nedeniyle kamu hizmeti veren Üniversitemizin itibarı zedelenmektedir. Şöyle ki;

Araştırma görevlisi kadroları; öğrenci sayısı, araştırma, proje geliştirme gibi faaliyetler dikkate alınarak, Devlet Yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı Norm Kadrolarının belirlenmesine ve kullanılmasına ilişkin yönetmeliğe göre belirlenir ve Yükseköğretim Kurulundan izin alınır. Üniversitelerde araştırma ve öğretim görevlisi kadrolarına alımlar ise “Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” kapsamında yapılmaktadır. İlgili yönetmelikte; “Devlet yükseköğretim kurumlarının araştırma görevlisi kadrolarına başvurularda tezli yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik eğitimi öğrencisi olmak şartı aranır” ve “Yükseköğretim kurumları, bu Yönetmeliğe tabi öğretim elemanı kadro ilanlarında lisans veya lisansüstü mezuniyet alanları ile ilan edilen alana ait bilimsel, nesnel ve denetlenebilir koşullar dışında belirli bir adayı tanımlayan özel şartlar koyamazlar” denilmektedir. Buna göre “kadro açığı olmamasına rağmen kişiye özel kadro alımı için ilan açıldı” ve “ilgili bölümde mezun olmak şartına ilave olarak, Orman Mühendisliği Anabilim Dalında Tezli Yüksek Lisans yapıyor olmak şartı arandığı” iddialarının, iddia sahibinin mevzuat bilgisi eksikliğinden kaynaklanan gerçekle bağdaşmayan iddialar olduğu ortaya konulmuş olmaktadır.

Diğer yandan; yönetmelik gereği raportör olarak belirlenen üyenin, yazılı sınavların soru ve cevaplarını tutanak altına aldığı sırada  “yapılan sınavda Ahmet Furkan İmamoğlu’nun sınav kağıdında oynama yapıldı”ğı iftiradan ibarettir. Yöneltilen bu iddia, hem İdaremizi hem görevinin gereklerini yerine getirme gayreti içinde olan öğretim elamanlarını hem de sınava tabi tutulan adayı karalamaya yöneliktir. Ayrıca hukuken denetlenebilirliğe açık olan sınav sonuçları, komisyonca titizlikle değerlendirilmiş olup hiçbir hukuki kaideye riayetsizlik tespiti söz konusu değildir.

Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, gazetenizde yer alan iddia ve ifadeler gerçek dışı olup kamuoyunu manipüle etme amacı taşımaktadır. İki ay önce sonuçlanmış sürecin bugün gündeme çarpıtılarak taşınması düşündürücüdür. Basın özgürlüğünü kullanan kişi ve kurumların kamuoyunu aydınlatan doğru ve gerçeği yansıtan bilgileri vermeleri şarttır.

Söz konusu haberdeki asılsız iddiaların düzeltilmesi ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi, başta Üniversitemizin kurumsal kimliği, Rektörümüz ve Genel Sekreterimiz olmak üzere ön değerlendirmeyi ve sınavı yapan öğretim üyelerimiz ile sınavı kazanan adayın kişilik hakları ihlalinin engellenmesi açısından önem arz etmektedir. Haberde bahsi geçen sınavla ilgili bütün bilgi ve evrakın şeffaf, hukuki ve denetlemeye açık olduğunu hatırlatırız. İşbu sebeplerle 01.10.2020 tarihinde internet sitenizde https://www.bayrakhaber.com/2020/10/01/bursa-teknik-universitesinde-sok-torpil-iddiasi/ linkinde yayınlanan Bursa Teknik Üniversitesi’nde şok torpil iddiası! başlıklı gerçekleri yansıtmayan ve kamuoyunu yanlış bilgilendirici habere hiçbir şekilde itibar edilmemesi gerektiğini ve konu ile ilgili sorumluları kınadığımızı bildirerek, bu açıklamanın 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 14. maddesi hükümleri ve 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun 9 uncu maddesine istinaden internet sitenizde ana sayfanızdan kullanıcıların doğrudan ulaşabileceği şekilde ve tekzip başlığı altında bir hafta süreyle yayımlanmasını ve bu haber içeriğinin ilgili siteden kaldırılmasını her türlü yasal hakkımız saklı kalmak suretiyle talep ediyoruz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur. Bursa Teknik Üniversitesi Rektörlüğü” 

Yapmış olduğumuz bir haber nedeniyle cevap hakkı doğan Bursa Teknik Üniversitesi’nin resmi cevap hakkını sütunlarımızdan verdik. Kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ