Zirvede Haber

Tatlıoğlu’ndan ‘YEP’ yorumu: ‘Gereken ‘yeni’ iktidar!’

Tatlıoğlu’ndan ‘YEP’ yorumu: ‘Gereken ‘yeni’ iktidar!’

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı ‘Yeni Ekonomi Programı’nı enBursa.com’a değerlendirdi. Türkiye ekonomisinin güven tesisine ihtiyacı olduğunu kaydeden Tatlıoğlu, net konuştu: “Doğrusu artık bakanın şöyle demesini bekliyoruz: ‘Türkiye’yi yeni bir iktidara, yeni bir ekonomi politikasına ve yeni bir ekonomi bakanına bırakma zamanı gelmiştir!'”

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı ‘Yeni Ekonomi Programı’nı enBursa.com’a değerlendirdi.

Tatıoğlu, Albayrak’ın açıkladığı programı eleştirirken, “2018, 2019 ve 2020 yılı için yaptığı bütün öngörüler çöpe gitmiş bir bakanı konuşuyoruz. Teknik olarak baktığımızda Türkiye’de ekonominin, piyasanın esas ihtiyaç duyduğu şey güven. Türkiye ekonomisini 2 yıla aşkın bir süredir bizzat yöneten, Türkiye’nin gelmiş geçmiş en güçlü bakanı. Çünkü kayınpederi Cumhurbaşkanı olan biri. Güveni tesis etmek lazım. Çünkü yerli ve yabancılar, özellikle yerliler son zamanlarda piyasadan çıkıyorlar. Türk lirasından kaçıyorlar. Yatırımdan kaçıyorlar. Kenara çekiliyorlar. O nedenle bankalarda, Türkiye’de döviz mevduatı aşağı yukarı yüzde 75 artmış durumda. Yabancı çıkışı çok hızlanmış durumda. Yılbaşından bu yana aşağı yukarı 18 milyar dolar yabancı çıkışı var. Türkiye’nin son 10 yıllık işsizliği bütün tarihin en kötü 10 yılı. Bu yılki büyüme son 3 yılki bütün büyümelerin en kötü büyümesi. Dolayısıyla bu şartlar altında, daha bugünkü ekonomiyi bilen, bugünkü ekonomiyi reel olarak gören; bunun içerisinde incik, boncuk kıyıdan köşeden şirinlik yapmaktansa, realiteyi kabul edip bundan bir düzeltme nasıl yapılacağını belirten ve güven veren bir siyasi sorumluluk beklerdi herkes. Ama ne bakan ne de söylemi bu güvenin tesisi ve ekonomide yeniden bir umut yaratmak için hiçbir şey yapmadı. Sunumunun ana teması ‘yeni’ydi. Her zaman öyle oldu. Doğrusu artık bakanın şöyle demesini bekliyoruz; ‘Türkiye’yi yeni bir iktidara, yeni bir ekonomi politikasına ve yeni bir ekonomi bakanına bırakma zamanı gelmiştir'” ifadelerini kullandı.

‘KONUŞURKEN DÖVİZ YÜKSELDİ’

Ekonomi Bakanının sözlerinin temel hedefinin piyasa olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tatlıoğlu, “Bakan daha konuşurken döviz yükseliyor, faizler yükseliyor. Hesaplamalar doğru değil. Aldıkları kur ortalamaları doğru değil. Teknik olarak ortalama 6.46 kur bekleniyor. Şu an 7’ye gelmiş. Bunlar söylenmek için söylenmiş şeyler. Bu sıradan bir söylem olmuştur. Keşke olmasaydı. En azından bir beklenti boşa gitmemiş olurdu” değerlendirmesinde bulundu.

‘ŞEFFAFLIK YOK, DENETİM YOK’

Dövizdeki hareketliliğe ilişkin de açıklamalarda bulunan Tatlıoğlu, Türkiye’nin ekonomi yönetiminin yarattığı atmosferin güven telkin etmediğini dile getirdi. Bu durumun insanların geri çekilmesine yol açtığını kaydeden Tatlıoğlu, “Cumhurbaşkanı ‘Yastık altındaki dövizini bozun’ dedikçe insanlar dövize yöneliyor. Şeffaflık yok. Denetim yok. Türkiye’de esasında içinde bulunduğumuz fakirleşme süreci var. ‘Fakirlik kapanı’ diyoruz biz buna. Ama bunun sebebi ekonomi olmaktan çıktı artık. Siyasi iklimin değişmesi lazım” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ