Zirvede Haber

Bursa’nın işgalden kurtuluşunun 98. yılı kutlandı

Bursa’nın işgalden kurtuluşunun 98. yılı kutlandı

Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yılında kutlamalar, pandemi kurallarına uygun olarak gerçekleştirildi.

11 Eylül Bursa‘nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yılında kutlama programı; Mehteran, Kılıç Kalkan Ekibi ve Büyükşehir Belediye Bandosu’nun, Tophane’den Atatürk Anıtı’na yürüyüşü ve anıta çelenk konulması ile başladı.

Çelenk törenine Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Bursa milletvekilleri katıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılmasının ardından, Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşu gerçekleşti.

Ardından Bursa Büyükşehir Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı okundu.

“BURSA HER ZAMAN ALINMAK İSTENEN BİR ŞEHİR OLDU”

Tören Tophane Meydanı’nda gerçekleştirilen ‘Osmangazi Türbesi Saygı Nöbeti‘ merasimiyle devam etti. Konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bursa 8500 yüklük tarihi geçmişi olan bir şehir, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış her zaman ve devirde önemli sosyal, kültürel ve ticari anlamda bir merkez olarak öne çıkmıştır. Böyle olunca tarihin birçok döneminde kuşatmalara maruz kalmış, alınmak istenen bir şehir olmuştur. 1300’lü yıllara girerken Doğu Roma İmparatorluğu çöküş dönemindeydi ve karışıklıklar yaşanıyordu. Osman Gazi’nin başlattığı Bursa Kuşatması 1326 yılında Orhan Gazi tarafından nihayete erdirildi. Bu tarihten itibaren Osmanlı’nın tarihi her anlamda yazılmaya başlamıştır. Bugün Bursa’nın neresine adım atarsak atalım kuruluş döneminin izlerini görürüz. Ancak bundan tam 100 yıl önce ülkemizin birçok şehrinin yaşadığı işgal yıllarını Bursamız da yaşadı” diyerek sözlerine başladı.

“ALLAH BÜLBÜLÜN ZÜMRÜT TAHTI BURSAMIZA BİR DAHA BÖYLE ACILAR YAŞATMASIN”

Alinur Aktaş, işgali ve kurtuluşu şöyle anlattı: “22 Haziran 1920 tarihinde Uşak-Balıkesir hattından taarruza geçen Yunan birlikleri 30 Haziran 1920’de Balıkesire’i, 2 Temmuz’da Mustafakemalpaşa ve Karacabey’i isgal etti. İngilizlerin de desteğini alan Yunanlılar, Mudanya ve Gemlik kıyılarını topa tutup buralara asker çıkardılar. 7 Temmuz 1920’de 20 bin kişilik bir kuvvetle taarruza geçen Yunan kuvvetleri 8 Temmuz 1920’de Bursa’yı işgal etti. İşgal komutanı önce Muradiye’de bulunan sultan kabirlerini tahrip eder. Tophane’ye geldiğinde ise aynı tahribatı, hakareti ve saygısızlığı “Kalk da milleti kurtar” diyerek Orhangazi ve Osmangazi’nin sandukalarını tekmeleme cüretinde bulunur. Milli mücadelenin merkezi olan Ankara’da ise durum büyük bir üzüntüye sebep oldu. Bursa’nın işgali 10 Temmuz 1920’de TBMM’de gündeme geldi. Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı ile Meclis kürsüsüne Püşide-i Siyah olarak bilinen siyah bir örtü örtüldü. Bu örtü Bursa düşman işgalinden kurtulana kadar orada kaldı. 11 Eylül 1922 sabahı Üçüncü Kolordu Komutanı Şükrü Nailli Paşa karargahı ile birlikte Bursa’ya gelerek komuta yerini belediyede kurdu. Düşman kuvvetleri kaçıyordu. 2 yıl 2 ay 2 gün süren esaret bitiyordu artık. Bursa’nın kurtuluşu, tüm yurtta büyük sevinç gösterileriyle kutlandı. Bursa’nın kurtuluşu bütün ülkeye Ankara’dan çekilen şu kısacık ama çok anlamlı telgraf ile duyurulmuştu; ’11 Eylül 1922 Yeşil Bursa Al Sancağına Kavuştu!'”

“SANCAK NÖBETİ KUTSALDIR”

Alinur Aktaş, sancak nöbetiyle ilgili olarak, “Osmanlının manevi ruhuna saygı anlamı taşıyan ve köklü bir devlet geleceği olan sancak nöbetini devralma konusunda yetkililerle görüşmeler yaptık. Bilindiği gibi sancağın nöbeti kutsaldır. Ben bu vesileyle bizlere ve şehrimize verdikleri desteklerden dolayı İç İşleri Bakanımız Süleyman Soylu başta olmak üzere emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum. Bursa’mızın kurtuluşunun 98. yılı hayırlara vesile olsun” dedi.

SAYGI NÖBETİ İL JANDARMA KOMUTANLIĞINCA TUTALACAK

İl Jandarma Komutan Yardımcı Albay Servet Yeğit, Osman Gazi’nin yaşamından bilgiler verdikten sonra “Osmangazi 1326 yolunda Bursa’daki gümüş Kümbet defnedilmiştir. Ecdadımıza duyduğumuz saygının bir göstergesi olarak, Osmangazi Türbesinde tutulacak saygı nöbeti Bursa İl Jandarma Komutanlığı tarafından yürütülecektir. Sizlerin katılımıyla bugün başlatacağımız saygı nöbeti, Osmanlının manevi ruhuna saygı kapsamında yapılacaktır. Alp başının komutuyla nöbet alanına gelecek Alpler saygıyla nöbetlerini tutarak, al bayrağımızın gölgesinde verdikleri anda bağlı kalarak sura üflenene kadar nöbete devam edeceklerdir” dedi.

Konuşmaların ardından düzenlenen törenle saygı nöbeti başlatıldı ve Bursa İl Müftüsü İzani Turan kürsüden dua etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ