Zirvede Haber

Yıldırım ve Osmangazi’nin Yarısı TARLA

Yıldırım ve Osmangazi’nin Yarısı TARLA

“Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın orta kolu, Bursada oluşabilecek 7 büyüklüğündeki bir depremde İstanbul’u etkileyecektir ama daha fazla Bursa ve ilçeleri etkilenecektir. Bir diğer kol ise Anadolu Fay Hattının Güney kolu olarak adlandırdığımız, İnegöl’ün içinden geçip Yıldırım ilçesinden devam edip; hatta burada da birkaç seğmende ayrılıp, Osmangazi’ye oradan Nilüfer’e Çalı ve Uluabat Mustafakemalpaşa kadar devam eden fay hattı var.” Bu ifadeler Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er’in.

Konunun uzmanları bunu söylerken, depremin kapımızda olduğu gerçeğini bütün bilim adamları haykırırken maalesef Bursa’da depremle ilgili önleyici hiçbir çalışma yok. Çalışmaların rutin düzeyde kalarak detaylı bir hazırlık yapılmamasına ise siyasiler isyan ediyor. Bu konuda kaçak yapı stoğu ile Türkiye’de rekor kıran Yıldırım ilçesi siyasetçilerinden İYİ Parti Yıldırım Belediye Meclis Üyesi Muhammet Budaklı’nın açıklamaları dikkat çekiyor. Budaklı; “Çalışmalara bakıyoruz deprem sonrası ne olacak, kriz nasıl yönetilecek gibi bu yönde tedbirler alınmaya çalışılıyor.

Yıldırım Belediye Başkanı Sayın Oktay Yılmaz Yıldırım’da kendi dönemini Fen İşleri dönemi ilan etti. Yaptığı işler ; Asfaltları yamamak, park ve bahçeler yapmak, vergi toplamak çöp toplamak, kaldırımları tamir etmek… Buna benzer rutin belediyecilik hizmetleri. Bugün bir haberde okudum binasına, eski binası olan vatandaşlara ve yeni bina yapmak isteyen vatandaşlara Devletimiz 15 bin lira ile 40 bin lira arasında destek vereceğini söylüyor.

İyi de bir binayı tamir etmek için ya da yeniden inşaat yapmak için ruhsat almak gerekiyor. Yıldırım’ın yarısı gecekondu ve kaçak yapı, Yıldırım’ın yarısı tarla. Vatandaş imar durumu istemeye gittiğinde belediyeye imar durumu veremeyecek Dolayısıyla vatandaş ruhsat alamayacak. Üstüne üstlük ne işe yarayacaksa bilmiyorum Sayın Başkan “Yıldırım da 4 ayrı noktada zemin gözleme istasyonu kurduklarını ve depremi gözlediklerini” söylüyor yani bu sonuçları alıp birkaç saniye önceden depremi tespit ettiğinde ne yapacak Sayın Başkan, ne işine yarayacak bu sonuçlar anlayabilmiş değilim.

Yani benim aklıma birkaç saniye öncesinden tespit edip bunu doğalgaz veya elektrik şebekelerine bağlayarak anlık elektrik veya gaz kesintisi yapabilir. İyi de bu riskli ve depreme dayanıksız binaların yıkılmasını, can kayıplarının olmasını engelleyemez. Maalesef şu an Yıldırım ve Osmangazi ilçelerimizde 1 m2 bile boşalan olmamasına rağmen bu ilçelerdeki tapuların ve mülkiyetlerin yarısı, üzerinde çok katlı binalar olmasına rağmen TARLA vasfında dır.

Sayın Oktay Yılmaz’ın ve Sayın Mustafa Dündar’ın bir an önce işlerini güçlerini bırakıp ilçelerdeki imar uygulamalarını vatandaşın mülkiyet sorunlarını çözmelerini ve acilen arsa üretmelerini bekliyoruz.  İnşaat müteahhitleri ve müteşebbisler tarla vasfındaki ve mülkiyet sorunları olan hiçbir yere yatırım yapmazlar, vatandaşlar da bu işi kendi kendilerine yapamayacaklarına göre belediyeler asli işleri olan imar planlarını ve imar uygulamalarını bitirip müteşebbisin ve kentsel dönüşümün önünü açmalıdırlar.

Çıkmaz sokaklara asfalt yapmak, çöküntü ve sağlıksız binaların cephelerini iyileştirmek marifet değildir, bu belediyecilikte değildir.  Sayın Yıldırım belediye başkanı Oktay Yılmaz’ın kültür-fizik ve müzik işlerini bırakıp bir an önce kentsel dönüşümün önünü açmasını bekliyoruz” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ