Zirvede Haber

AYDIN VE ÖRNEK BİR KÖY EYMİR KÖYÜ

AYDIN VE ÖRNEK BİR KÖY EYMİR  KÖYÜ

Eğitimci Yazar Zeki Baştürk doğduğu toprakları, izlenimlerini gazetemizle paylaştı. Baştürk; ” Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı bir köydür. İnegöl’e 15 km. uzaklıktadır. Sırtını çam ormanına dayamış, ayaklarını ovaya uzatmıştır.

(80) seksen haneli , aydın ve örnek bir köydür. Okuma oranı yüksektir. Neredeyse her aileden bir memur çıkmıştır. Son yıllarda köy okulu kapanmış; taşımalı sisteme geçilmiştir.

Nadir GEZER gibi büyük bir eğitimciyi, ünlü bir yazarı bağrından çıkarmıştır. Geçmişte ipekböcekçiliği ve tarımla geçinen köylümüz, şimdilerde sebze ve meyveciliğe ağırlık vermiştir.

Köyün üst kısmında Eymir Göleti bulunduğundan sulama sorunu yoktur. Verimli topraklara sahiptir. Yılda birkaç kez ürün alınabilmektedir.

Herkes kendi bahçesinde, tarlasında kendine yetecek kadar domates, biber, patlıcan, soğan, sarmısak, patates, marul, maydanoz, nane, roka , enginar, bakla , fasulye gibi pek çok ürün yetiştirir.

Geçim kaynaklarını meyvecilik oluşturur.Her çeşit meyve yetişir bu topraklarda. Elma, armut, erik, ayva, kiraz, vişne, dut, iğde, ıhlamur, fındık vb. Saymakla tükenmez.

Özellikle çilek, şeftali, erik, elma, armut , kirazdan gelir elde etmektedirler. Son yıllarda ceviz dikimine de başlanmıştır. Evlerde genellikle tavuk beslenmektedir.

Ayrıca keçi veya koyun da beslenir. Büyük baş hayvan besleyenler de vardır. Bunların tümü kendi gereksinimlerini karşılamak içindir.

Sürü besleyen ailelerin sayısı azdır. Köyümüz koronadan hiç etkilenmemiştir. Salgın çıktığından beri köyümüz sürekli dezenfekte edilmiş, köylülerimiz kurallara sıkı sıkıya uymuştur.

Gerekli olmadıkça sokağa çıkmamışlardır. Köy içinde kimseye rastlanamaz. Herkes kendini evine kapatmış, kendini soyutlamıştır.

Salgının başladığı günden bugüne birbirini görmeyen akrabalar var. Tarlalara gitmek zorunda olanlar maskelerini takmışlar, sosyal mesafeye özen göstermişlerdir.

Aynı aileden olan ve aynı tarlada çalışanlar bile birbirinden metrelerce uzakta çalışmaktadırlar. Bir alt başta diğeri üst tarafta dikim yapmaktadırlar.

Salgının ilk çıktığı günlerde jandarmanın denetlediği köyümüzde insanların kurallara dikkat ettiği ve gözlenince bu denetimden vaz geçilmiştir.

Köylümüz özdenetimini özenle sürdürmektedir. Ekim ve dikim işlerinde sorun yaşanmamıştır. Herkes kurallara ve kısıtlamalara titizlikle uyarak tarlasına, bağına, bahçesine rahatlıkla gidebilmektedir.

Bu nedenle hem bugüne değin hiç bir vakaya rastlanmamış hem de ekim ve dikim işlerinde akşama yaşanmamıştır. Bu örnek davranışlarından dolayı Eymir Köyü halkını kutlarım.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ