Zirvede Haber

OTİZME MAVİ IŞIK

OTİZME MAVİ IŞIK

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü tüm dünyada otizme dikkat çekmek ve farkındalık olusturmak için Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan edilmiştir.

Otizmden korkmak, dışlanmak yerine otizmi anlamaya çalışıp farkındalığımızı arttırmayı hedefleyen 2 Nisan dünya otizm farkındalık gününün amacı; otizmli bireyleri farkına varmak ve bu konu üzerine çözümler üreterek dikkat çekmektir. Otizm, doğuştan veya erken çocukluk dönemlerinde ortaya çıkan gelişimsel bir bozukluktur.

Çocuğun çevresi ile sosyal ilişki kuramaması, dil ve iletişim anlamında zorluklar yaşaması ve takıntılı davranış biçimleri sergilemesi, dönen nesneleri uzun süre izlemesi gibi davranışlar ile kendini gösterir. Bazı genetik hastalıkların da otizme yol açtığı düşünülmektedir. Otizme Ne Sebep Olur? Otizmin nedenleri arasında genetiğin önemli bir yeri vardır. Fakat genetiğin tek neden olmadığı da biliniyor.

Sadece genetik bir rahatsızlık olsaydı tek yumurta ikizleri arasında her iki bebeğinde otistik olması gerekirdi. Otizm Nasıl Anlaşılır Belirtileri Nelerdir? Otizm belirtileri genellikle çocuk doğduktan 1-2 yıl içinde kendini fark ettirir. Bu belirtiler bazen 12 aydan önce, bazen de 24 aydan sonra ortaya çıkabilir.

Genellikle otizmin ilk fark edilişi çocuğun konuşamama ya da konuşmadaki gerilik, karşı tarafı anlayamama iletişim kurmayıp içine kapanma gibi davranışları ile anlaşılır. Tek düzen bir tarzda hep aynı oyunları oynayan otizmli çocuklar, arabaları sürekli sıraya dizmek, araba tekerliği döndürmek ya da eline aldığı bir nesneyi sallamaktan hoşlanırlar.

Kendi kendilerine sallanmayı ya da kendi etraflarında dönmeyi severler. Dönen cisimlere karşı özel bir ilgileri vardır. Değişiklikten hoşlanmazlar. Takıntılı ya da törensel davranışları vardır. Kıyafetlerini değiştirmeyi sevmezler. Ben yerine sen ya da o derler.

Otizmli Çocukların Davranış Biçimleri Nelerdir? Otizmli çocukların davranış biçimlerinde ilk göze çarpan göz temasına girmeyip, söylenenlere tepki vermemeleridir. Otizm iletişim ve etkileşimde bozukluk ve kendini tekrarlayan hareketlerin görülmesidir. Otizmli çocuklar iletişim kurmazlar ya da kurmakta zorlanırlar. Karşıdakinin duygularını ve kendi duygularını anlamada zorlanırlar.

Empati geliştiremedikleri için etkileşime girmekte zorlanırlar. Bize anlamsız gelecek el hareketleri ve törensel rutinleri olabilir. Bu belirttiğimiz üç alanın yalnızca birinde bir bozukluk olması durumunda Atipik Otizm tanısı konabilir. Eğer çocuğunuzda bu alanlarda eksiklik ya da geri kalma seziyorsanız hemen bir çocuk ve ergen psikiyatristine başvurmanızı tavsiye ederiz.

Otizm Tanı ve Tedavisi Otizmin tedavisinde ilk ve önemli adım, erken tanıdır. Tedavisi için ise, yoğun ve sürekli özel eğitim gerekir. Erken tanı ile birlikte haftada en az yirmi saatlik özel eğitim, sevgi, saygı ve anlayış, otizmli çocukların yaşamlarında büyük bir fark yaratmak, sağlıklı gelişim gösteren arkadaşları ile birlikte aynı okula gidebilecek seviyeye gelmeleri ile mümkün olabiliyor.

Mustafakemalpaşa Otizm Derneği olarak Dünyada ve Ülkemizde korona virüsle mücadele kapsamında Otizm ve Özel Gereksinimli çocuklarımızda diğer bireyler gibi evde kalmak durumundalar. Bu durumun ne olduğunu farkında olmayanlar,neden evde kaldıklarını,niye okula,parka, sokağa gidemediklerini anlamaya bilirler. Bu zor süreçte davranış sorunları, ağlama, bağırma,çığlık atma,evin içinde koşturma,zıplama, öfke nöbetleri gösterebilirler.

 

 

 

Bu sebepledir ki, Otizm ve Özel Gereksinimli çocukları olan Komsulariniza biraz daha anlayışlı olmalarını rica ediyoruz. Sevgili çocuklarımız! Evde kaldığınız süre içinde öz bakım ve günlük yaşam becerilerine öncelik vermenizi ve bunları yaparken oyunlastirarak yaptığınız takdirde eğlenceli bir hal alacağını göreceksiniz . #Hoscakalin, sağlıcakla kalın #evde kalın #otizmemaviışıkya

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ