Zirvede Haber

Asırlık Çeşme Restore Edildi

Asırlık Çeşme Restore Edildi

KESTEL HABER MERKEZİ NAZİF EREK; Kestel’in  Aksu Mahallesin de Abdülhamit Han’ın yaptırdığı Atatürk’ünde Defalarca ziyaret ettiği tarihi çeşme restore edildi.

Abdülhamit Han dönemi 1876-1909 yılında tamamlanan Osmanlı tuğralı Çeşme üzerindeki kitabe şunlar yazılı :  “Büyüğümüz Hz. Abdülhamit Gazi bu Çeşme’yi imar etti ve baştan başa taze bir hayat verircesine şenlendirdi. Yollar açarak halkın ulaşımına kolaylaştırma sağladı. Merhamet edip etraftan berrak ve temiz su akıtılmasının gerçekleştirilmesini istedi. Padişahın vekaleti üzerinedir. Münir Paşa’da yapımında yol gösterip kılavuzluk edip masraf etti. Bütün bunlardan dolayı üzerine aldığı işi sonlandırdı. Şanlı padişahın şu yeni yapılmış pürüzsüz eseri Sevinç’i artırmış ferahlık vermiştir. Aksu’ya güzellik veren şiir söyler gibi akan karşılık uygun görüldü.”

Cumhuriyetin kuruluşu Gazi Mustafa Kemal Atatürk Aksu mahallesine üç kez ziyarette bulunmuş burada köy halkıyla buluşup muhabbet etmiştir. İlk ziyareti Bursa’nın Yunan işgalinden kurtuluşunun ardından 17 Ekim 1922 de daha sonra 31 Ağustos 1924 te ve son olarak 22 Eylül 1925 te gerçekleştirmiştir. Atatürk ziyaretleri süresince Aksulular ile köy meydanın da bir araya gelerek muhabbet edip ikramları kabul etmiştir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ