Zirvede Haber

EYT’in Çığlını Ne Zaman Duyacaksınız!

EYT’in Çığlını Ne Zaman Duyacaksınız!
EYT’liler Bursa’da salona sığmadı! Bursa Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği’nin (BEYTD) düzenlediği EYT Buluşması’na Türkiye’nin dört bir yanından EYT’liler katılıyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin her ay bir ilde düzenlemeyi planladığı çalıştayların ilki Bursa’da yapılıyor.
 
Nilüfer Karaman Dernekler yerleşkesinde düzenlenen çalıştaya Türkiye’nin dört bir yanından EYT’liler katılıyor.
 
Bursa Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği’nin (BEYTD) düzenlediği buluşmada Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EYTSYDD) Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak ile EYT sorununun geniş kitlelerce fark edilmesini sağlayan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Genç İşsizler Platformu Sözcüsü Dr. Mustafa Murat Kubilay ve BEYTD Başkanı Turgay Ölüç birer konuşma yapacaklar. Toplantının moderatörlüğü Esat Kaplan üstleniyor.
 
Bugüne kadar 21 ilde dernek kuran, 6 ilde dernek kurma çalışmalarını sürdüren ve 30 ilde temsilciliği bulunan EYTSYDD bu yıl içinde 3 federasyon kurmayı, ardından da EYT’lileri konfederasyon çatısı altında birleştirmneyi hedefliyor.
 
Salonu tamamen dolduran EYT’liler, “Edirne’den Kars’a çıksın artık bu yasa” sloganları ve alkışlarla salonu inletiyor. Salon dolu olduğu için dışarıda kalan EYT’liler ise sloganlar ile programı takip ediyor.
 
Programın moderatörlüğünü yapan Esat Kaplan’ın konuşmasının ardından EYT mücadelesini anlatan bir video gösterimi yapıldı.
 
Programa İzmir, Çorlu, Kocaeli, Eskişehir, Bilecik, Manisa, Çanakkale, Bolu Düzce Sakarya EYTSYD Derneği Başkanları, EYTSYDD İl Koordinatörü Alper Özüpak da katılım sağlıyor.
 
ÖLÜÇ: MEŞALEYİ BURSA’DAN YAKTIK
 
İlk konuşmayı yapan Bursa Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı Turgay Ölüç, yaptığı konuşmada “Sonuç alınana kadar bu kardeşlik bitmeyecek. Biz bu meşaleyi Bursa’da yaktık, dalga dalga Türkiye’ye yayıldı. Bu meşale hiç sönmeyecek. O ışıkla sonuç alinana kadar devam edeceğiz. Lütfen derneklere üye olun, sahip çıkın. Federasyona gidiyoruz. Konfederasyonlar var. Biz onların sayısını üçe beşe katlayarak durumdayız. Dünyanın en çok üye sayısına sahip konfederasyonu olabiliriz” ifadelerini kullandı.
 
AVCI: EYT’Lİ OYUNU SATMAZ!
 
Turgay Ölüç’ten sonra söz alan EYTSYDD Başkan Yardımcısı Mustafa Avcı da Bursa’dan atılan adımın önemine vurgu yaparak “Bursa’da yaktığımız meşalenin ışığında bu davada sizlerin desteği ile daha da büyüyeceğimize inanıyoruz. Sonuç alana kadar mücadele edeceğiz. Oturduğumuz yerden mücadele etmeden sonuç alamayız. Hepimizin bir sloganı var. EYT namuslu bir hak arayışıdır. Devlet Bahçeli bize EYT’lilere özür borcumuz var dedi. Özür bu mu? EYT’liler hiçbir zaman oyunu satmaz. Kim samimi olarak geliyorsa EYT’li de samimi bakar. Biz çocuklarımıza gelecek kurmak için mücadele ediyoruz” dedi.
 
KUBİLAY: EN GÜÇLÜ ÖRGÜTLENMESİNİZ AMA…
 
Genç İşsizler Platformu Sözcüsü Dr. Mustafa Murat Kubilay, EYT’nin Türkiye’deki birleştirici güç ve unsurlardan biri olduğunu dile getirdi. Hak aranmadan ses duyurmanın imkansız olduğunu ifade eden Kubilay, “Bunun en doğru örneğini siz gösteriyorsunuz; dostça, siyasi polemiklere girmeden ama gerektiğinde rengini belli eden. EYT Türkiye’nin birleştirici gücü ve unsuru ama bu birleştirici güç olacaksa emekliler de girecek, genç işsizler de girecek. Ben iktisatçıyım. Son 3 yıldır bütçe açığı rekor düzeyde artıyor. Türkiye’de 4 milyon dar tanımlı işsiz var. Geniş tanımda en az 7 milyon. Bazı çalışanların primleri tam yatmıyor ya da asgari ücretten yatıyor. Türkiye tarihinin en güçlü örgütlenmesisiniz ama hakkınızı alamıyorsunuz. Erken seçim yaklaşıyor. Daha çok sesinizi duyuracaksiniz bu iyi haber. Ama kötü haber ekonomi yine kötü. Sıkı durun önümüzdeki bir iki yıl çok önemli. Çok önemli kazanımlar elde edebilirsiniz. Genç işsizler var. Bunlar sizin çocuklarınız. Onların mücadelesi sizinkinden ayrı tutulamaz. Siz emeklilik hakkınızı aldığınızda sizlerin yerine gençler çalışacak. Gençlerden, çalışanlardan, memurlardan bu mücadeleye destek sağlanmalı. Birleştirici bir mücadele olduğu vurgulanmalı” ifadelerini kullandı.
 
ERDURSUN: TÜRKİYE’DE EMEKLİLİK KALMAZ
 
Dünyanın hiçbir ülkesinde sisteme girildikten sonra emeklilik yaşının ötelenemeyeceğini dile getiren Erdursun, “Fransa’da 2 yıl için devasa protestolar oldu. Bize de deselerdi ki ‘Ülkemizin durumu iyi değil, birkaç yıl öteleyelim” belki kabul ederdik. Ama hiç sormadan 15 ve 18 yıl ötelediler. 10 milyon sigortalı asgari ücret ve ona yakın bir ücretle çalışıyor. Biz çocuklarımız için, bu ülkedeki tüm canlılar için namuslu olacağız ve doğruları söyleyeceğiz. Bize dediler ki sizi hem geç emekli edeceğiz hem de düşük maaş vereceğiz. Bu ülkeyi yönetenlerin umrunda değil. Bu sistemde değişiklik olmazsa Türkiye’de emeklilik diye bir şey kalmaz. Bin lira 1500 lira maaş mı olur. Mecburen çalışacaksınız.yasamak için çalışmak zorundasınız. Bu düşük maaşlar kayıt dışılığı teşvik ediyor. Çok sayıda kişi sigortasız çalışıyor maaşım düşmesin diye. Emekli insan çalışmak istemez. Kim ister? Çalışmak zorundasınız . Peki bunun sorumlusu siz misiniz? Bu ülkeyi bu hale getiren siz misiniz? Siz emekli olduktan sonra çalışacaksınız gençler nasıl iş bulacak. Bizimki sadece bir emeklilik mücadelesi değil. Siz ülkede çalışma hayatındaki tüm sorunları ortaya koyan bir misyon ustleniyorsunuz. Siz çalışma yaşamındaki tüm sorunları dile getiriyorsunuz. Birlik oldunuz. Durumu buraya getirdiniz. Ben daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi.
 
EYT, İŞSİZLİK FONU İLE ÇÖZÜLÜR
 
EYT’lilerin maliyeti konusundaki tartışmalara da değinen Erdursun, “Emeklilik hakkı verilse bile bir maaş bağlanacak sorunu var. Ben çalıştıkça maaşınızı düşecek diyordum, 7-8 yıl önce bize inanmayın onlara diyorlardı. Kim haklı çıktı. EYT’nin yıllık 15 milyar maliyeti var dedik. Cumhurbaşkanı 750 milyar dedi. Soylu 800 milyar dedi. Sonra çalışma bakanı dedi ki 60 milyar. Sonra bir açıklama daha yaptı dediki 30 milyar. Bizimle aynı noktaya gelecekler merak etmeyin. İşsizlik fonunun faiz getirisi ile karşılanabilir. 5 milyon mülteci var, 3-4 milyon da yolda diyorlar. Mültecilere harcanan paranın onda biri bu sorunu çözer. Sorunları çözmek için kalemin el değiştirmesi lazım. Bunlar o imzayı atmıyorlar. Sizden ricam birlik olun bu kalem el değiştirsin” ifadelerini kullandı.
 
ÖZÜPAK: HAKKIMIZI ALANA KADAR…
 
EYT’lilerin Türkiye’nin her yerinde olduğunu dile getiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EYTSYDD) Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak, “Edirne’den Kars’a kadar her yerdeyiz. İşine, ekmeğine, onuruuna sahip çıkan kardeşlerim hepinizi saygıyla selamlıyorum. Alın terinin karşılığını almak için emeğini namus bilenlerle mücadele etmenin gururunu yaşıyoruz.Anayasal haklarımızın iadesi için baş koyduk bu mücadeleye. Vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın çalıştığını, çabaladığını, vergisini ödediğini, primini yatırarak emekli olmak istediğiini dile getiren Gönül Boran Özüpak, “Devletimiz bize her ay SGK primi yatir emekli ol dedi. Onun karşılığında size maaş bağlayıp sağlık güvencesi sağlayalım dedi. Hay hay dedik. Ama bir gecede elimizden verilen sözleri aldılar. Emeklilik hayalimizi aldılar. Bizden öncekiler aynı yasayla emekli olmuşken bizim için erken emekli olmak istiyorlar diyorlar. Hukukun geriye işlemezliği ihlal edildi ve bir mağduriyet yaratıldı.Verin emeklilik hakkımizı diyoruz kaynak yok diyorlar. Bizim primlerimizi doğru değerlendirmeyip kaynak yok demelerini kabul etmiyoruz” dedi.
 
SONUÇ ALANA KADAR VAZGEÇMEYECEĞİZ
 
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un EYT’liler için ‘Emekliliğe Yaşı Tutmayanlar’ ifadelerini kullanmasını eleştiren Özüpak, “10 kombinasyon yapmışlar. Açıklayın şu kombinasyonları. Yaratılan algılar bitmiyor. Sayın Cumhurbaşkanı’na bizi bizden dinleyin dedik. Türemiş, çift dikiş yapacaklar sözleri bizleri yürekten üzmüştür. Görüşme talebimizi her zaman yineliyoruz. Türemiş değiliz. Tek dikiş yapamadan çift dikiş nasıl yaptığımızı da anlamış değiliz. Sayın Cumhurbaşkanımız yanlış bilgilendirilse de sonuna dek anlatma çabası içindeyiz. Biz emanet ettiğimiz primlerin karşılığını istiyoruz. Alın size hakkınız demeyecekler ama biz de davamızdan sonuç alana kadar vazgeçmeyeceğiz. Haklıyız güçlüyüz. Birlik ve beraberlik içindeyiz. Düne kadar tek dernek tek başkandık. Haksız suçlamalara maruz kaldık. Ama doğru bildiğimizden şaşmayacağız. 21 ile ulaştık yakında 81 il olacak. Omuz omuza mücadele ettiğimiz kardeşlerimize güveniyor ve onur duyuyorum. Bizler boş işlerin peşinden koşmuyoruz.Yakan yıkan olmadık yolumuzdan da şaşmadık. Milletine sırt çevirenlerin, egemenliğin sahibinin millet olduğunu hatırlamalari gerekir. Biz milletiz, yüce Türk milletiyiz. Milletin de kendisine yapılan haksızlığa ses çıkarabileceği unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ