Zirvede Haber

Bursa’da Milli Eğitim Konkordata İlan Etmelidir!

Bursa’da Milli Eğitim Konkordata İlan Etmelidir!
“Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü konkordato ilan etmeli!” Eylül ayında başlayan 2019-2020 eğitim öğretim yılı çerçevesinde yer alan 1. dönem bitti. Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona “Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yönetim ve planlama politikalarının iflas ettiğini görüyoruz ve en yakın zamanda konkordato ilan etmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
 
Eğitim İş Bursa Şubesi Başkanı Özkan Rona, son birkaç yıldır Bursa’nın artan derslik ve bina ihtiyacına dikkat çektiklerini belirtti.
 
Bu sorunun 2019 eğitim ve öğretim yılında da olabildiğince derinlemesine hissedildiğinin altını çizen Rona, “Bursa’da özellikle de Anadolu liselerinde derslik ve bina yetersizliği yine velinin ve öğrencinin yoğun talebi nedeniyle Anadolu liselerinde derslik mevcutlarının sınıf başına oluşan öğrenci sayısının 40’ın üstüne çıkmasına neden oldu. İlkokullarda ve ortaokullarda da durum yine ortada. Kalabalık sınıflar daha da çok yoğunlaştı. Bu durum öğretmenlere aşırı bir yük olarak yansırken öğrencilere de okul ortamında kullandıkları eğitim alanı açısından da bir hak kısıtlaması olarak yansıyor” şeklinde konuştu.
 
Rona, “2019 eğitim öğretim yılı, yine eğitim yatırımlarının durmasıyla başlamıştı. 2019’daki ekonomik kriz özellikle eğitimi de ciddi şekilde vurdu. Bursa’da ve Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan bina inşaatları eğer yüzde 70’e tamamlanmamışsa tamamen durduruldu. Devam eden bitime yakın bina inşaatlarıysa kaplumbağa hızında ilerliyor. Örneğin; Bursa’da merkezde mevcut 3 fen lisesinden birisi olan Ahmet Hamdi Gökbayrak Fen Lisesi henüz göçebe eğitime devam ediyor. Üstelik Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Gürhan Çokgezer’in ‘Kasım ara tatilinde kullanılmayan binaya taşınıp, kullanmaya başlayacağız’ diye açıklamış olmasına rağmen bize göre bu gidişle Şubat ara tatilinde de eğitim öğretime açılmayacak gibi görünüyor. Yine anayasamızda eğitimin parasız ve zorunlu olduğu yazıyor olmasına rağmen maalesef eğitimin bütün mali yükü velinin sırtına yüklenmiş durumda. Özellikle de güvenlik, temizlik gibi ihtiyaçlar yine lavabodaki sabundan tutun ödev ve çalışma için kullanılan fotokopi kâğıtlarına kadar her şey, eğer veli para vermezse yapılamayacak bir duruma getirildi” şeklinde konuştu.
 
“YIL İÇİNDE HANGİ CEMAATİ YAPILANDIRIRIZ DERDİNE DÜŞÜYORLAR”
 
Eğer veliler ekonomik olarak okula yardım yapmayı keserlerse, okulların kapılarına net olarak kilit vurulacağını belirten Özkan Rona, “Önümüzdeki eğitim öğretim yılı için gelen ciddi bir sorun var. O da 8. sınıflardan bu yıl sonunda mezun olacak öğrenci sayısındaki artış. Bursa’da önümüzdeki yıl 8. sınıftan mezun olacak öğrenci sayısı 15 bin artacak yani bu yüzde 30’un üzerinde bir artış demek. Fakat Bursa’da eğitim yatırımlarına baktığımızda bu kapasiteyi karşılayacak bir yatırım yapıldığına veya hazırlık yapıldığına dair yine bir şey göremiyoruz. Fakat bunca sıkıntıya rağmen, derslik ve bina ihtiyacı sınıf mevcutlarında bu yoğunlaşma ve bu kalabalığa rağmen İmam Hatip okullarından birçoğu da öğrenci mevcudunun derslik başına neredeyse 20 öğrenci gibi bir ortalamaya sahip olduğunu görüyoruz. Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin yıl içinde daha çok, hangi tarikatı ve hangi cemaati, hangi hukuk çevresinde yapılandırırız derdine düştüklerini görüyoruz. Maalesef eğitimde bu kadar ideal sorun, haksız soruşturma, verilen cezalar, adaletsizlik, liyakatsizlik yine okullarda ekonomik yetersizlik idari kaynaklı baskı gibi birçok temel sorun varken Bursa’da eğitimden başarı beklemek adeta imkânsızdır. Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yönetim ve planlama politikalarının açıkçası iflas ettiğini görüyoruz ve en yakın zamanda konkordato ilan etmesi gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ