Zirvede Haber

BANA BİR NİHAVEND ÇAL

BANA BİR NİHAVEND ÇAL

Eğitimci Yazar Zeki Baştürk; “Güzellik karşısında duyulan heyecan ve hayranlığı uyandırmak için insanın kullandığı yaratıcılıktır sanat. Sanat, insandaki güzeli sevmek ve ondan estetik bir zevk almak duygusundan doğmuştur. Güzeli daha iyi gören, anlayan ve onu kendi görüş ve duygusuna göre ifade edebilen ender insanlara da sanatçı denir.
Bir duyguyu uyandırmak için, o duygu önce yaşanır ve sonrasında hareketler, Çizgiler, renkler, sesler ya da kelimelerle ifade edilen biçimlerle yeniden canlandırılır ve aynı duygu başkalarının da yaşaması için aktarılır.

Sanat etkinliği budur. Gerçek bir sanat etkinliği yaşadık dün akşam Tayyare Kültür Merkezi’nde. Bursa Altın Koza Musiki Derneği ile Bodrum Turgut Reis Aspad Derneği korolarının ezgilerde buluşması , unutulmaz bir gece yaşattı Bursalı’lara. İki bölümden oluşan dinletide ilk sırayı ev sahibi Altın Koza Musiki Derneği Korosu aldı. Fark yaratan şef Remzi ÇELİKYAY’ın yönettiği koro,’’Açmam açamam ve Küçük yaşta aldım sazı elime’’ adlı şarkılarla başladı şölene. Ardından Kadir GÜLEÇ, aldı. ‘’Hadi ben öfkemi yenemedim de’’ şarkısı ile dinleyenlerin gönlüne dokundu. Koronun ‘’Gezdiğim dikenli aşk yollarında ‘’ adlı şarkıyı seslendirmesiyle salonda coşkulu anlar yaşanmaya başladı.

Ercan GÜLSEREN’nin ’’ Beni canmdan ayırdı ‘’ şarkısıyla solistler geçidi başladı. Cavit YALÇIN, ‘’Sensizliği ben seçmedim’’, Afitap YALKI, ‘’Şarkılar söyle o sahillerde’’ , Hasan Basri ŞAHİN, ‘’ İstanbul’da Boğaziçi’nde bir garip Orhan Veli’yim’’,Nesibe BAŞTÜRK, ‘’Ağlar gezerim sahilde’’, Hazım GÖKÇEN, ‘’Kayboldum kaybolan yıllar içinde ‘’, Zehra AKTAŞ ‘’ Ruhumda gizli bir sevgili arar’’ adlı şarkılarıyla notalara ses verdiler, gönül tellerini titrettiler. Her birinin kadife gibi yumuşak sesleri ve kendine özgü yorumlarıyla geceye damga vurdular. Sahnedeki özgüvenli duruşları , mikrofan hakimiyetleri her türlü övgüye değerdi.

Koronun seslendirdiği ‘’Pınarın başında su verdin içtim ve Sarı lira takayım gerdanına ‘’ şarkılarla ilk bölüm sona erdi.  Kısa bir aradan sonra Bodrum Aspad Derneği Korosu sahne aldı. ‘’Nağmelerde Buluşalım’’ adını verdikleri bu dinleti , saz semaisi ile başladı. Şefliğini Mustafa KÖKER’in yaptığı bu koro da repertuvarını nihavend ve hicaz şarkılardan oluşturmuştu. Dinletiye ‘’Bana bir nihavend çal kemancı ‘’ adlı şiirle etkinliğe renk ve derinlik katarak başladılar. Koronun birbirine bağlı üç şarkıyı seslendirmesinden sonra solistler sahne aldı.

Kadriye GÜRLEYEN’in ‘’ Biliyorsun bir zamanlar ‘’ adlı şarkısıyla başlayan solistler geçidi ,Fatma İPEK’in ‘’ İlk aşkım, ilk güneşim’’, Reyhan DEĞER’in ‘’ Ayrıldı Gönül’’, şarkılarıyla sürdü. Koro, ‘’ Gönlümle oturdum da hüzünlendim yine ‘’ve Bir masal sanki dünya ‘’ şarkılarıyla araya girmesinin ardından solistler , yine sahne aldı. Nigar ESMER, ‘’ Sevgin yüreğime sığmadı’’, Serap ÖZTUNA ‘’Düşünürken seni’’ ve Eyüp İPEKLER ‘’ Zambak zamanı geldi’’ adlı tangolarla beğeni topladılar.
Koronun ‘’Çamlıca yolunda’’ adlı şarkısıyla ikinci bölüm de sona erdi.

Dinletinin final bölümü olağanüstü güzelliklerle doluydu. Kardeş iki koro sahnede br araya geldi. İki koronun ortaklaşa seslendirdiği ‘’Varsa da Sen, yoksa da Sen’’ şarkıyla coşku zirve yaptı. Türk Bayrakları ve Atatürk Posteri eşliğinde söylenen şarkıya salondakilerin de eşlik etmesiyle dinleti, bir şölene , bir karnavala dönüştü. Tekrar tekrar söylenen şarkı ile Ulu önder Atatürk’e bağlılığımızın ve eksilmeyen sevgimizin somut bir göstergesi oldu.

Gecede dostluk vardı, kardeşlik vardı, görsellik vardı, güzellik vardı ama en önemlisi ortak yönler vardı, vefa vardı. Her iki koro , şarkılarını Nihavend ve Hicaz makamlarından seçmişti. Her iki koronun giysileri aynı renkti. Klasik renk siyah yeğlenmişti. Bursa’nın yetiştirdiği sanat güneşimiz Zeki MÜREN ile usta sanatçı Erdinç ÇELİKKOL da unutulmamıştı. Bu erdemli davranış, kutlanmaya değer bir davranıştı. Fark yaratan Remzi ÇELİKYAY, usta şef Erdinç ÇELİKKOL ile Mustafa KÖKER’in ortak koroyu birlikte yönetmeleri de sanatın birleştirici yönünü de ortaya koyuyordu.

Saz sanatçılarına da ayrı bir parantez açmalıyım. Klarnetiyle, kemanıyla, uduyla, kanunuyla, orgu ve ritim sazlarıyla gecenin gizli kahramanlarını yürekten alkışlıyorum.
Koroları birleştiren, koroları yöneten şeflerini , sesleriyle gecenin görkemli geçmesini sağlayan koro elemanlarını yürekten kutluyor; yaşattıkları bu güzel gece için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ