Zirvede Haber

ENGELLİ OLMAYAN 62 BİN KİŞİYE ENGELLİ AYLIĞI BAĞLANMIŞ

ENGELLİ OLMAYAN 62 BİN KİŞİYE ENGELLİ AYLIĞI BAĞLANMIŞ

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca engelli olmayan 62 bin kişiye engelli aylığının bağlandığını söyledi.

TBMM’de devam eden bütçe görüşmelerinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2020 bütçesi üzerine söz alan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Sayıştay’ın 2018 denetim raporunda yer alan engelli olmayan ve sağlık kurulu raporu da bulunmayan kişilere evde bakım ödemesi yapıldığına dikkat çekti. Engeli olmadığı halde her ay yaklaşık 62 bin kişinin engelli bakım aylığı aldığını dile getiren Aydın, Sayıştay raporlarında yer alan birçok maddede usulsüzlüklerin, tüyü bitmemiş yetimin, daha doğmamış çocuğun hakkının nasıl çarçur edildiğinin tek tek belgeleriyle bulunduğunu söyledi.

Aydın şunları söyledi:

“Sağlık Bakanlığı tarafından engelli sağlık kurulu raporu verilmeden ne yapmışsınız biliyor musunuz Sayın Bakan, 2018 yılında aylık ortalama 62.807 kişiye 500 ile 700 lira arasında değişen maaş ödemişsiniz. Ağır engelli olmayan yani engelli raporu yüzde 40’ın altında olan, dolayısıyla evde maaş bağlanma yetisine sahip olmayan toplam 35.554 kişiye de 2018’de para ödemişsiniz. Toplamda ödenen para 675 milyon lira. Bu 675 milyon 2 yıllık, 2002’ye kadar gidersek milyarları buluyor. Borçlar hukukuna göre bu parayı silmişsiniz. Bu kamu hizmetidir, silemezsiniz. Kanuna göre terkin edebileceğiniz miktar 20 liradır. Siz ne kadar silmişsiniz? 675 milyon lirayı kaymakamlık, valilik ve il müdürlerinin onayıyla bir kalemde silmişsiniz. Hepsi ne olmuş, buharlaşmış. Bunlar, sizin cebinizden verdiğiniz paralar değil; 82 milyonun vergileriyle, tüyü bitmemiş yetimin hakkıyla, doğmamış çocuğun hakkıyla toplanan paralar. Hiçbir şekilde hakkı olmayan aylık ortalama 100 bin kişiye önce dağıtmışsınız daha sonra da bir kararnameyle de hepsini silmişsiniz. Burada suç işleniyor, hem de çok büyük bir suç işleniyor. İnsanın aklına şu soru geliyor: Sizin il ve ilçe başkanlıklarından yazılar gönderilerek bu kriterleri taşımayan ama siyasi parti il, ilçe başkanlıklarınızdan cebinde bir kartvizitle “Hamili yakınımdır” diye yazılarla gelerek ödenen kişiler miydi Sayın Bakan, buradan soruyoruz. 675 milyonu bir kalemde silmişsiniz. Yani siz Avrupa’daki asgari ücretle uğraşacağınıza biraz kendi Bakanlığınıza bakın.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ