Zirvede Haber

Bursa’da eğitim vurgunu!

Bursa’da eğitim vurgunu!

Bursa’da veliler tarafından ciddi bir şikayete sebep olan kaynak kitap isteği, Milli Eğitim Bakanlığı’nın konuyla ilgili genelgesine rağmen okullar ve öğretmenler tarafından öğrencilerden talep edilmeye devam ediliyor. Devletin verdiği kitaplarla ders işlenmiyor. Veliler şikayet etmekten çekiniyor. 700 liralık setten de iki bin lira ücret isteniyor!

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bağış adı altında kayıt parası isteyen okullara ilişkin açıklamada bulunmuştu. “Okul kayıtlarında zorunlu bağış alınamaz” diyen Bakan Selçuk, bakanlığın konuya ilişkin şikayet edilen tüm okullara yönelik soruşturma başlattığını söylemişti.

Buna karşın bazı devlet okulları velilerden kayıt parası istemeye devam ederken yardımcı olarak belirtilen ancak ana kaynak olarak kullanılan ders kitapları da velilieri isyan ettirdi.

Yoğun şikayete sebep olan yardımcı kitap isteğine ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “İlgili mevzuat hükümlerine uyularak Milli Eğitim Bakanlığınca öğretmen ve öğrencilere dağıtımı yapılan ders kitapları dışındaki diğer yardımcı materyallerin okullarda reklam ve tanıtımının yapılmasına izin verilmemesi ve öğrencilere aldırılmaması” uyarısı yapıldı.

Söz konusu açıklamada velilere maddi külfet oluşturacak uygulamalardan kaçınılması, yönetici ve öğretmenlerimizin bilgilendirilmeleri ve aksi uygulamalarda bulunanlar hakkında gerekli idari işlemlerin yapılacağı da vurgulandı.

Buna karşın Bursa’da okullar öğrencilerden yüksek fiyatlarda yardımcı kitap istemeye devam ediyor. Bir yayınevi sahibi Emin Barca, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Vatandaşın cebinden ekstra ücret çıkıyor

Bursa’da devletin verdiği kitaplar haricinde, öğretmenlerin ek kitap aldırdığını söyleyen Barca, “Milli Eğitim Bakanlığının yasaklamasına rağmen öğretmen ve okul müdürleri bu yasağı delmekte kararlı. Bu yasak, sürekli deliniyor zaten. Velilerden ekstra para istedikleri yetmezmiş gibi, alışveriş için tek bir nokta gösteriyorlar. Okul tarafından yönlendirilen veliler, anlaşmalı kitapçılardan çok daha yüksek fiyata kitap alıyor. Oysa diğer kitapçılardaki fiyatlar daha düşük. Bu yöntemle vatandaşı sömürüyorlar ve geriye kalan tutar okul yönetimine kalıyor” dedi.

Devlet kitaplarından ders işlenmiyor

2018 yılında Milli Eğitim Müdür Yardımcısının, yardımcı kitap tavsiye edilmemesi konusunda uyarısının ve yazılı kanununun olduğunu hatırlatan Barca “Okullar ve öğretmenler buna uymayarak ek kitap tavsiye ettikleri için şu an da suç işlemiş oluyorlar. Her yıl gerekli şikayetlerin yapılmasına rağmen bu şikayetleri göz ardı edip, bir şekilde yine velilere zorla kitap aldırtıyorlar. Öğrencilerden herhangi biri kitabı almadığı zaman derslerden geri kalıyor, çünkü devlet kaynaklarını kullanmayıp yardımcı kitapları kullanıyorlar” şeklinde konuştu.

Veliler şikayet etmekten çekiniyor

Velilere bu konu hakkında bilgi verip, şikayet etme haklarının olduğunuda hatırlatan Emin Barca “Çocuğumuz son sınıfta ya da çocuğumuzun diploma notu düşer diye şikayetten uzak duruyorlar ve çekiniyorlar. Çünkü okul yönetiminin öğrencilere veya velilere sıkıntı yaratacağını düşünüyorlar. Yani veli bir şekilde sindirilmiş ve oldukça yüksek meblağları ödemeye mahkum edilmiş oluyor” ifadelerini kullandı.

Veli ve Öğrenciler zorlamaya tabii tutuluyor

Barca, “Normalde 700 ya da 800 lira olan bir kitap seti, 1500 ila 2000 liraya satılmakta. Bundan dolayı hem biz esnaf olarak rahatsızız, hem de veliler bu durumdan şikayetçi. Veliler, istediği yerden özgür iradesi ile kitap almak istediğini söylediğinde, okul müdürü tarafından bizim anlaştığımız yerden kitap almak zorundasınız şeklinde bir zorlamaya da tabii tutuluyorlar” dedi.

Yıllardan beri var olan bu gerçeğin değişmediğini söyleyen Emin Barca , esnaf ve veliler olarak bu konuda oldukça şikayetçi olduklarının altını çizdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ