Zirvede Haber

Bursa’da 178 bin 154 Suriyeli…

Bursa’da 178 bin 154 Suriyeli…

İç savaş nedeniyle ülkesinden ayrılmak zorunda kalan ve Bursa’ya yerleşen Suriyeli göçmenlerin sayısı belli oldu.İç savaş nedeniyle ülkesinden ayrılmak zorunda kalan ve Bursa’ya yerleşen Suriyeli göçmenlerin sayısı belli oldu.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün organize ettiği ve dijital ortamda gerçekleşen Yerel Medya Buluşmaları kapsamında Marmara Bölgesi’nden gazetecilerle bir organizasyon gerçekleştirildi.

Konuya ilişkin detayları bugünkü köşe yazısında paylaşan Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, şu ifadelere yer verdi:

Türkiye’de 190 milletten 4.8 milyon yabancı yaşadığını söyleyen Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün Uyum ve İletişim Daire Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu, bazı kentlerde ortaya çıkan görüntüler için şunu söyledi:

Suriyeli göçmenler zaman zaman olaylarla anılıyorlar. Fakat bunlar da daha çok kendi aralarında oluyor. Böyle bir durum Balkan göçmenlerinde olmuyor, çünkü büyük oranda aralarında akrabalık bağı var. Suriyeli göçmenlerde bu söz konusu değil.”

Sorumuz üzerine…

Bursalı olan Kadıoğlu, kentteki Suriyeli göçmen sayısını açıkladı:

Bursa’da 178 bin 154 Suriyeli göçmen var. Bunların 78 bin 218’i 18 yaş altında. Bu da genelin yüzde 43’ü.”

Bu noktada…

Suriyeli göçmenlerin iş yaşamı ve aldıkları sağlık hizmeti gibi konularda yapılan spekülasyonlar için de şu değerlendirmeyi yaptı:

Bir…

Geçici koruma statüsünde olan yasal göçmenlerin sosyal güvenlikleri var, bundan yararlanıyorlar. Fakat hiçbiri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşından daha üst hukuka sahip değil. Maalesef kamuoyunda yanlış algı oluştu.”

İki…

Göçmenler daha çok Türk vatandaşlarının yönelmedikleri alanlarda çalışıyorlar. Gaziantep’te ayakkabı sektöründe, Bursa ve İstanbul’da sanayide üretime katkı yapıyorlar. Zeytin toplayıp tarım hasadı yapıyorlar.”

Şuna da dikkat çekti:

Sahibi Türk, çalışanı Suriyeli işletmeler de; sahibi Suriyeli, çalışanı Türk işletmeler de var.”

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün Bursalı olan Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu şu bilgiyi verdi:

Sosyal yaşam uyum eğitimleri İstanbul’da başladı, ama pandemi nedeniyle Bursa’da yapılamadı. Ocak ayında başlıyor.”

Değerlendirme isteyince biz de şunu söyledik:

Bursa’ya gelen göçmen kentle kolay kaynaşır. Fakat Suriyeli göçmenler aynı bölgede toplanınca gettolaştılar, uyum da sağlanamadı. Bu da çözüm bekliyor.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ