Zirvede Haber

Susuz Köye BUHAYDER Sahip Çıktı!

Susuz Köye BUHAYDER Sahip Çıktı!

220 nüfuslu bir köyü Arife Günü gecesi susuz bırakmışlardı. Bursa Yenişehir’e bağlı Marmaracık köyünün 1974 yılında heyelan tehditi gerekçesi ile taşınmasının ardından 2 bin yıllık geçmişi olan Yukarı-Eski Marmaracık’ta ikamet eden 220 vatandaşın su problemi adliye koridarlarına taşınmıştı. Köyün tek su kaynağı olan 350 yıllık köy çeşmesi Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan BUSKİ tarafından kendi abonesi olmadığı halde Arefe Günü kesildi. Yukarıda ikamet eden sakinlerin jandarmaya ihbarı ile birlikte tekrar Kurban Bayramın 3’cü gününe kadar kısmen açılan çeşme daha sonra tekrar bir damla su akıtmayacak kadar aynı yetkililerce kesildi. Bayram bitimi ile soluğu adliyede alan yeni sakinler BUSKİ görevlilerinden şikayetçi olarak suyun tekrar verilmesini istedi. 5 gün susuz kalan sakinlerin çığlığını duyan haberini yapan gazetemiz vicdanların sesi oldu. Ulusal basına servis edilen haber sonrası BUSKİ susuz köyün suyunu tekrar vermeye başladı. 20 bin fidan, 2 bin civarında kanatlı, küçükbaş-büyükbaş, evcil, yabani ve sokak canlılarının bin dönümlük yaşantıları tekrar açılan köy çeşmesi ile hayat bulmaya başladı.

“BUHAYDER Olay Yerinde”

Haberin yayına girmesi ile birlikte Bursa kamuoyuda susyun açılması yönünde sosyal medya haberi hesaplarından servis ederek 55 hanelik Yukarı Marmaracık köylülerine destek oldu. Sokak hayvanlarının yaşama hakkı konusunda yapmış oldukları çalışmalarıyla Bursa’da dikkat çeken BUHAYDER’de Yukarı-Eski Marmaracık köyüne gelerek köpek ve kedilere can suyu ve mama verdi. Bursa Hayvanlarla Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı Şükrü Yaşar, Yönetim Kurulu Üyesi Banu Baltacı, Üyelerden Sema Tostçu köye gelerek önce köylüler ile buluşarak bilgi aldı, sonra köydeki sokak sakinlerini besledi. Yukarı Eski Marmaracık köyüne geçmiş olsun ziyaretine giden CHP Yıldırım Belediye Meclis üyesi Cemil Ocak ve Yazar Çağla Şahin’de BUHAYDER’in çalışmasına destek verdi. Dernek Başkan Yardımcısı Şükrü Yaşar; “Su yaşam hakkıdır. Burada insanların dışında yaşayan canlıları sularını elinizden adığınızda bu bölgede toprağı öldürürsünüz. Hayvan Haklarına yaşam hakkı tanımayan böyle bir eylemi kabul etmemiz mümkün değil. Yetkili makamlar ile sokak ve yabani canlıların hakları için gerekli teması yapacağız.” Dedi.

“BUSKİ Ne Yapacak Bilmiyoruz?”

Köy sakinlerinden Özgen Evran; “Suç duyurusunda bulunduktan sonra sizlerde sağolun köyümüze gelerek derdimizin duyurulmasına yardımcı oldunuz. Haberiniz yayınlandıktan sonra suyu kesen arkadaşlar gelerek köy çeşmesini tekrar açtı. Biz buraya kimse ile kavga etmeye değil, doğa ile dostane bir biçimde yaşamak için geldik. Yol kenarında olan Marmaracık için geçtiğimiz yıllarda BUSKİ 30 kilometre öteden su getirdi. O köyde su pompalarıda var. Su problemi yok. Ancak 15 gündür suyun yeterli akmadığı yönünde bir şikayet yüzünden köy çeşmesini kestiklerini ifade ettiler. Su ile başka işlem yapılıp yapılmayacağını, BUSKİ’nin ne yapacağını bilmiyorum. Su, yol ve elektriğimiz yok. Devlet Kurumlarından mağduriyetimizin giderilmesini bekliyoruz.” Dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ