SAADET PARTİLİ MEHMET ATMACA’DAN TBMM’YE UÇUŞ GÜVENLİĞİ SORU ÖNERGESİ

Saadet Partisi Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca, son yıllarda Bursa’daki Yunuseli ve Yenişehir havalimanlarından gerçekleştirilen eğitim uçuşlarında artan kazalarla ilgili olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yazılı soru önergesi verdi.
Milletvekili Atmaca, önergesinde son 3 yıl 9 aylık dönemde Bursa’da 9 eğitim uçağı kazasının meydana geldiğini, bu kazalarda 6 kişinin hayatını kaybettiğini ve 5 kişinin yaralandığını vurgulayarak, yaşanan olayların sivil havacılık güvenliği açısından ciddi endişelere yol açtığını ifade etti.
KAZALAR CİDDİ UYARIDIR
Mehmet Atmaca, kazaların bazılarını teknik arızalara, bazılarını ise yerleşim alanlarına düşerek can kayıplarına ve maddi hasarlara neden olan ihmallere bağladı. 25 Nisan 2022’de yaşanan bir kazada, Yunuseli Havalimanı’ndan kalkan bir eğitim uçağının motor arızası nedeniyle evlerin arasına düşerek iki pilotun hayatını kaybetmesi örneğini veren Atmaca, uçuş okullarının bakım ve denetim süreçlerindeki eksikliklerin ciddi sonuçlara yol açtığını belirtti.
5 KRİTİK SORU YÖNELTTİ
Milletvekili Atmaca, önergesinde Bakan Uraloğlu’na şu soruları yöneltti:
1. Bursa’daki uçuş okullarının bakım ve denetim süreçleri ne sıklıkla ve hangi kriterlere göre denetlenmektedir?
2. Eğitim uçaklarının bakım kayıtlarının düzenli ve doğru tutulup tutulmadığı nasıl kontrol edilmektedir?
3. Teknik arızaların raporlanması ve giderilmesi süreçlerinde yaşanan aksaklıkların önüne geçmek için hangi önlemler alınmaktadır?
4. Yunuseli Havaalanı çevresindeki yapılaşmanın uçuş güvenliği üzerindeki etkileri değerlendirilmiş midir? Bu konuda herhangi bir düzenleme planlanmakta mıdır?
5. Eğitim uçuşlarının güvenliğini artırmak amacıyla yeni düzenlemeler veya denetim mekanizmaları oluşturulması planlanmakta mıdır?
KAMU GÜVENLİĞİ AÇISINDAN HAYATİ BİR MESELE
Atmaca açıklamasında, sivil havacılık güvenliğinin artırılması ve benzer kazaların önlenmesi adına soruların yanıtlanmasının büyük önem taşıdığını ifade ederek, “Yaşanan kayıpların bir daha tekrarlanmaması için gerekli tedbirlerin ivedilikle alınması gerekmektedir” dedi.