Zirvede Haber

ARSAMIZ OLSA GERİSİNİ BİZ YAPARIZ..!!

ARSAMIZ OLSA GERİSİNİ BİZ YAPARIZ..!!

Kısıtlı olanaklarla ortaya koymuş olduğu projeler anlamında birçok stk’ya örnek faaliyetler gerçekleştiren İnegöl Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin Genç ve Başarılı Başkanı Rüstem Musaoğulları ile İnegöl’deki çalışmaları, ortaya koymuş oldukları projeleri gelecek hedefleri ve en önemlisi de derneğe yer tahsisi ile ilgili birçok merak edilene cevap bulduğumuz kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

**** Öncelikle Rüstem Başkanım bizleri, ekibimizi İnegöl’de konuk edip ağırlamış olmanızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum.Kısaca sizi tanıyalım sonrasında da dernek faaliyetlerine geçelim isterseniz.

HER ŞEY GENÇLERİMİZ İÇİN..!!

—- Bizlere,derneğimize böylesine güzel bir fırsat tanımış olmanızdan dolayı ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum.Ben Rüstem Musaoğulları 1985 yılında Özbekistan Fergana şehrinde doğdum.1989 yılında duymuşsunuzdur Fergana olaylarında sürgün oldu. O esnada ben 4 yaşındaydım o sürgünde yaşayanlardan bir tanesiydim aynı zamanda. O arada bizi aldılar güya Rus askerleri alıp kurtardılar ama sonuçta sürgünü başlatanlar yine onlardı. En başta başlattılar sonra da kahraman gibi kurtardılar bizi. Oradan biz Rusya’nın Aryol bölgesine gitmişiz, oradan Azerbaycan’a, Azerbaycan’dan Kazakistan’a, Kazakistan’da en son 1995 yılında Türkiye’ye geldik.İlk olarak Konya’ya yerleştik, üniversite

öğrenimimi Konya’da tamamladım. Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Mezunuyum. Ondan sonra İnegöl’de bizim akrabalar çoktu, sürekli gel-git yapıyordum. 2007 yılında üniversitede bittikten sonra İnegöl’e taşınmaya karar verdik. Burada 12 yıl öğretmenlik yaptım ,şimdi de bir düğün salonu aldık, işletmeye çalışıyoruz.14 yıldır evliyim iki erkek bir kız olmak üzere üç çocuğumuz var.En büyük oğlum 13,küçük oğlan 9 yaşında, kızımda 5 yaşında.Kız çocuğu olana kadar biz evlat sevgisi görmemişiz diyebilirim.Evlat elbette çok farklı ama kız çocuğu çok çok daha farklıymış.Stk çalışmalarına gelecek olursam, önceleri derneğimizin 4 yıl kadar gençlik kollarında görev yaptım. Çok aktif bir şekilde çalıştık o süreçte.O zamanlar 10.000 civarıydı İnegöl’deki nüfusumuz şimdi neredeyse 40-50.000 civarında. Eskiden gelen Ahıska Türkleri de var aynı şekilde İnegöl’ün bazı kesimlerinde yerleşmiş olan Erikli, Elmaçayı köyleri var yine Bedre köyü var, oranın da yine bir kısmı Ahıskalı. 1993 yılında kuruldu bizim derneğimiz, Bizim Ahıska Türkleri 93-94’ten sonra yoğunlukla gelmeye başladı. Derneğin kurulması da zaten yeni gelen Ahıskalılara yardım edelim diye kurulmuş olan bir Dernek. Yeni gelen bütün Ahıskalılar da o zamanlar Ahıska köylerinde iş bulana kadar ya da kendilerine bir ev bulana kadar oralarda kalırlarmış, çok da yardımcı olundu bu anlamda.Bu sene bizim 30. yılımız aslında derneğimizin faal olarak çalışması anlamında.

**** Rüstem Başkanım şimdi de gelelim isterseniz derneğinizin faaliyetlerine, etkinliklerine?

ANMA PROGRAMIMIZ GÜZEL GEÇTİ,KATILIM ÇOK YÜKSEKTİ..!!

—- Bizim şu an, en son bir sürgün programımız oldu Ahıska sürgünü ile ilgili. 1944 yılında Ahıska sürgünü oldu biliyorsunuz. Tren vagonlarına bindirilerek 90.000 Ahıskalı Sovyetler Birliği’nin Sibirya taraflarına doğru sürüldüler. O soğuk hava şartlarında

bayağı bir eziyet çektiler ve 17.000 Ahıskalı Sürgünde hayatını kaybetti.Bunun anma programını yaptık geçtiğimiz pazar günü. Güzel bir anma programı gerçekleştirdik. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş, Milletvekilliğimiz Ayhan Salman İnegöl Belediye Başkanımız Alper Taban kaymakamımız davet ettiğimiz büyüklerimiz bizleri çok seviyorlar biz de onları çok seviyoruz. Biz onları davet ettiğimiz zamanda onlar da icabet ediyorlar sağ olsunlar.Böyle bir sürgün programı yaptık şimdi önümüzde, bir ay içerisinde bir futbol turnuvası başlatacağız,bu 14’üncüsü olacak. Ahıska Cup diye yapıyoruz. Biz onun öncesinde de gençlik kollarında zaten ben başlatmıştım bunu, şimdi talep var aşağı yukarı 14 tane Ahıska takımı çıkıyor. Her takım 7+3 şeklinde oluşuyor. Bu Tabii 16-18 takıma çıktığı yıllar da oluyor bu yıl ne olacağı da tam belli değil aslında biz bunun hep artmasını istiyoruz ,gençlerdeki bütünlüğü sağlamak istiyoruz.

SPOR KULÜBÜMÜZÜ YAKINDA KURACAĞIZ..!!

Şimdi tabii biz spor kulübüde kuracağız çok yakında. Ahıska isminin de İçerisinde olduğu ya da sürgün ile ilgili bir kelimede olabilir. Sonuçta biz bu sürgünü hiçbir zaman unutturmak istemiyoruz. Futbol turnuvamızda 14 takım civarı katılacak demiştim. Bir takımda ben kurduğum takım adı Sürgün 1944’tü. Belki onu da Futbol Kulübünün ismi anlamında devam ettirebiliriz.Bunun yanı sıra 2.Amatör kümede mücadele eden bir kulüp var, çok faal bir kulüp değil onun ismini de değiştirme durumumuz var. O anlamda da görüşmelerimiz devam ediyor. Böyle bir çalışmamız var Ama bu kulüp sadece futbolun üzerine olmayacak. Yine başka spor dalları da olacak.

GÜREŞ VE KARATE’YE TALEP ÇOK FAZLA..!!

Güreş mesela bizim ana sporumuz. Güreşe yatkın çok gencimiz var hatta büyükler bile istiyorlar güreşi.Dövüş sporlarını çok seviyoruz işte güreşin yanı sıra karatede olabilir, akrate hocamız da

var yine aynı zamanda işte bunun yanında talep doğrultusunda ilerleyeceğiz yine bilek güreşinde dünya birincisi Milli güreşçimiz var Raşit Mavigil. O da İnegöl’de, bilek güreşi ile ilgili branş açabilir orada hocamızda görev alabilir. Gençleri boşta bırakmamamız lazım.Gerek 3 kişi olsun gerek 5 kişi olsun mutlaka onların yönlenebileceği spor dallarına yönlendirmemiz lazım.Bu manada branş olarak neye talep olursa açmamız lazım kulübümüz bünyesinde. Talep çok güzel Tabii tesis anlamında bir sıkıntımız var maalesef.

*** Başkanım güzel gösteriler yapmışsınız,yapıyorsunuz.Şimdi kulüp açmakla ilgili bir çaba içerisindesiniz ve yakın zamanda kulüpte hayata geçecek peki tesis anlamında bir talebiniz, isteğiniz var mı acaba?

TESİS KULÜBÜMÜZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ..!!

— Alper Taban Başkanımızdan Allah razı olsun gittiğimizde her zaman talebimizi karşıladı. Bizim sadece Akhisar bölgemiz var mesela orada çok Ahıskalı var ama orada spor tesisi yok, Alanyurt bölgesinde Yunus Emre Spor tesisimiz var burada gençleri daha kolay yakalayabiliyoruz ama Akhisar tarafındakileri buraya getirme konusunda sıkıntı yaşayabiliriz kulüp doğrultusunda. Ve ben bundan yıllar önce değerli başkanlarımızdan tesis anlamında bir söz almıştık bunun da artık hayata geçmesini bekliyoruz. Çünkü kulübümüzü açtıktan sonra yoğun bir şekilde branşlaşarak yolumuza devam etmek istiyoruz ve bu anlamda bize böyle bir arsa lazım. Mesela işte biliyorsunuz bizim Derneğimizin lokalini kahvehane gibi de kullanıldığı için bayanların gelmesi sıkıntı oluyor, biz aslında büyük bir tesis istiyoruz.

BAŞKANLARIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ,DESTEKLERİNİ BEKLİYORUZ..!!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş’tan, İnegöl Belediye Başkanımız Alper Taban’dan, Ayhan Salman vekilimizden bu konuda destek bekliyoruz bu tesis konusu çok önemli. Biz sadece arsada destek bekliyoruz, üstüne binasını biz kendimiz yaparız. Bizim işimizi en azından 400 metrekarelik bir yer olsa biz üstünü binasını komple kendimiz yaparız, biz bu anlamda çok fazla bir şey istemiyoruz. Geçtiğimiz seçim döneminde zaten başkanlarımızdan bu anlamda da bir söz de almıştık bizim amacımız burada hem insanlarımıza, gençlerimize, kadınlarımıza hizmet etmek istiyoruz. Bu anlamda çok da yük olmak istemiyoruz devletimize, belediyelerimize. Bize bir arsa olsun üstüne biz yaparız hayır sefer arkadaşlarımız iş insanları vesaire var geri kalanını biz kendi el emeğimizle imece usulü tamamlarız.

Arsa verildikten sonra geri kalan her şeyini biz üstleneceğiz. Gençler bizim geleceğimiz mutlaka başarılı sporcular çıkacak eğitim görmüş insanlar çıkacak, biz buna inanıyoruz. Çünkü biz Ahıska Türkleri olarak çok çalışkan bir toplumuz. Mesela şu an İnegöl sanayisinin çok büyük bir kısmında Ahıskalı Türkler çalışır ve bütün Ahıskalı Türkler çok işine odaklanır yoğun bir şekilde çalışmasını gerçekleştirir ve kimseden Ahıskalı Türklerle ilgili şikayet gelmez.

KADINLAR İÇİNDE PROJELERİMİZ VAR..!!

Pandemi sürecinde gençlerimiz büyük sıkıntılar yaşadı evlere kapandı, çok yıprandılar sürekli televizyonla telefonla vakit geçirdikleri için şimdi dışarıya gönderemiyorsunuz. Evdeler sürekli tablet telefonla uğraşıyorlar. Bu anlamda mutlaka çocukların sosyalleşmesi lazım. Yine bu tesisimizde kütüphanemiz de olacak biliyorsunuz biz Ahıskalılarda geniş aile olarak yaşadığımız için çoğunlukla çocuklar güzel bir ders çalışma ortamı da bulamıyorlar. Kütüphanemize gelen gençler derslerine orada çalışabilecekler.Bunu yanı sıra olacak tesisimizin bir bölümünde

kadınlarımıza dikiş dikiş kursları meslek anlamında kazanımlar sağlanması ile ilgili de yine planlarımız var.

KISA TİYATRO GÖSTERİLERİ DE OLACAK..!!

Geçenlerde bir şey fark ettim yeni nesil gençler Vayn filan çekiyorlar biraz daha komedi gibi,eğlenceli kısa videolar çekiyorlar bunu biraz daha büyüterek kısa film, kısa tiyatro gibi bizim bu anlamda Mircevat Ahıskalı Hocamız var bize güzel bir tiyatro gösterisi yaptı, bu Ahıskayı anma programında. Şimdi biz onu biraz daha İnegöl’de yapalım istiyoruz, tiyatrocu arkadaşlarımız var, çok güzel şiir okuyun arkadaşlarımız var onlarla görüştük. Mesela bir tiyatro kulübü gibi bir şey kurmak istiyoruz. Bu anlamda gençler ne istiyorsa hangi anlamda spor sanat her türlü taleplerini elimizden geldiğince karşılama çabasında olacağız. Şu anda gerçekten gençleri kontrol etmek çok zor sosyal medya büyük bir tehlike dışarıda aynı zamanda çok kötü niyetli insanlar var gençlerin onlarla tanışmasını istemiyoruz, kontrol bizde olsun eğitim anlamında güzel eğitim görsün İstiyoruz. Yani elimizden geldiği kadarıyla bu tür etkinlikler yapmak istiyoruz.

Biz zaten sağ görüşlü insanlarız milliyetçi toplumuz bunu dile getirmekte de çok sıkıntı görmüyorum. Yurt dışında her tarafta Türk bayrakları asılıdır bugün Kazakistan’da Özbekistan’da Amerika’da Rusya’da nerede olursa olsun, Ahıska Türklerinin yaşadığı her yerde bir tarafta Türk bayrağı vardır bir tarafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın posteri vardır. Ama yerelde de ,genelde de ne belediye meclisinde ne de hiçbir yerde hiçbir Ahıskalı Türk görev alamadı, alamıyor.Siyasi olarak da biraz geride kaldık gerçekten biz siyasete de tam alışamadık, tam içine de giremedik bu anlamda bizde de sıkıntı var.Çünkü partilere üye olmuyoruz. Biz açıkçası İnegöl’de 50 bine yakın bir toplumdan bahsediyoruz nüfusun 300-350.000 olduğunu düşünün 7’de biri neredeyse biziz. Bu anlamda en azından Belediye Başkan Yardımcısı olabilir encümen olabilir mutlaka görev almamız lazım gelir diye düşünüyorum. Mesela şu an Posoflar Dernek Başkanı var Mahsuni Canbay Ahıskalıdır aynı zamanda bizim Posof ile Ahıska bir sınırla ayrılırlar. Biz onlarla aynı milletizdir ama işte arada bir sınır kalmış

eski zamanlardan o bölge komple bizim halkımız,bizim milletimiz. Bu anlamda Mahsuni Canbay aday adayı oldu.Biz desteğimizi Mahsuni başkanımıza vereceğiz ilerleyen süreçte bizim de mutlaka siyasette görev alma anlamında daha atak ve daha girişken olmamız lazım gelir diye düşünüyorum.

***Rüstem Başkanım bizim sorularımız bu kadar son olarak siz neler eklemek istersiniz.

AHISKALILAR BİRLİK İÇİNDE OLMALI

—- Ahıskalılar birlik olmalı,sonuçta İnegöl’de bir tane derneğimiz var, başka da derneğimiz yok. İnegöl’de birlik beraberlik içerisinde bütün etkinliklerde hep beraber hareket edelim istiyoruz. Eğer talepleri varsa bize bildirsinler. Bununla ilgili İnegöl Belediye Başkanımız Alper Taban’a teşekkür ediyoruz, sağ olsun bize desteğini veriyor aynı zamanda ilçe kaymakamımız da oda bir Ahıskalıdır aynı zamanda Şavşatlı, ne zaman sıkıntımız olursa sosyal yardımlaşmada , Sosyal hizmetlerde her zaman elini uzatır bize. Onada buradan teşekkür etmek istiyorum. Dediğim gibi bu arsa anlamın da Sayın İnegöl Belediye başkanımızdan , Kaymakamımızdan , Bursa Büyükşehir Belediye başkanımızdan,vekillerimizden destek bekliyoruz.Daha da onlara müteşekkir olacağız. Çünkü her şey insanlarımız için gençlerimiz için çocuklarımız için kadınlarımız için onların daha güzel bir şekilde yaşaması, yetişmesi, eğitilmesi için. Ben son olarak bütün herkese İnegöl’den sevgilerimi, selamlarımı gönderiyorum, esenlikler diliyorum.Diyerek sözlerini tamamladı.

400 METREKARE İŞLERİNİ GÖRÜR..!!

Kendilerine özel tesis ya da herhangi bir binası olmadığı halde ellerinden gelen çabayı ortaya koyarak güzel projeler sunan İnegöl Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin genç başkanı Rüstem Musaoğulları başta olmak üzere yönetimde görev alan tüm kardeşlerime ben de buradan başarılı çalışmalarının devamını diliyorum. Tesissiz bir şekilde, kendilerine has herhangi bir binası olmamasına rağmen bu şekilde aktif projeler ortaya sunan bu Derneğin bir de sayın başkanın da söylediği gibi 400 metrekarelik bir arsa verilmeleri durumunda neler yapabileceklerini hayal dahi edemiyorum.

Binanın diğer bütün kısımlarını kendilerinin yapacak olmalarını da göz önünde bulundurduğumuzda yerel anlamda baktığımızdan ,başta Sayın İnegöl Belediye Başkanımız Alper Taban, Bursa büyükşehir belediye başkanımız Alinur Aktaş ,İnegöl kaymakamımız ve tüm vekillerimiz bu güzel pası gençlerimizin ,çocuklarımızın geleceği anlamında güzel değerlendireceğine inancımın çok yüksek olduğunu da ayrıca belirtmek isterim.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ