Zirvede Haber

ATATÜRK I. DÜNYA SAVAŞI’NIN GALİP BAŞKOMUTANI’DIR

ATATÜRK I. DÜNYA SAVAŞI’NIN GALİP BAŞKOMUTANI’DIR

Doğru Yol Partisi Genel Başkanı Çetin Özaçıkgöz, 100’cü yılda yaptığı açıklamasında; Cumhuriyetimizin 100. yılında biz hala daha Atatürk’ü sadece Kurtuluş Savaşı’mızın komutanı olarak biliyoruz ve tanıyoruz. Aslında Atatürk aynı zamanda Dünya Savaşı’nın Galip Başkomutanıdır. I. Dünya Savaşı’nın İtilaf Devletleri yani galip devletleri Almanya ile 1918 yılında Versay Andlaşmasını imzalayarak Almanya ile I. Dünya Savaşını bitirmişlerdir. Bizimle savaşları 30 Ağustos 1922 yılına kadar devam etmiştir. Bu tarihten sonra Ankara ve çevresi dışındaki işgal etmiş oldukları bütün toprakları terk etmek zorunda kalmışlardır. Sevr Andlaşması’nı 3 temsilcimiz paraf etmiş fakat Meclis-i Mebusan onaylamamıştı. Yani kabul etmemiş ve savaşa devam etmiştik.
Bu devletler, 24 Temmuz 1923’te Lozan Andlaşması’nı imzalamak mecburiyetinde kalmışlar ve mağlubiyeti kabul etmişlerdir.

Cumhuriyeti ilan etmek I. Dünya Savaşı’nın galibiyetimizle neticelenmesi suretiyle 29 Ekim 1923 tarihinde mümkün olmuştur.
Ancak Başkomutan’ın işi bitmemişti. Bir kişinin başındaki krallık tacını ondan alıp milletin başına koymaya sıra gelmişti.
Yaptığı hukuki reformlarla ülkemizin insanlarını Afganlılar gibi yaşamaktan kurtararak insan gibi yaşar hale getirdi. İsviçre’den 40 sene önce kadınlara seçme ve seçilme hakkını getirmiştir. ABD’de siyahi kadınlar 1965 yılında bu hakka kavuşmuştur. Milletimiz için onun yaptıklarını saymak bu satırlara sığmaz.
Cumhuriyeti ilan etmekle milletimizin her ferdini eşit hale getirmiştir. Devlet başkanlığı artık babadan oğula geçmeyecekti. Cumhuriyet sayesinde herkesin Cumhurbaşkanı
yani devlet başkanı olma hakkı doğmuştu. Nitekim bir çobandan, bir belediye işçisinden Cumhurbaşkanı olmuştu. İşte bu krallık tacının bir kişinin başından alınıp milletin başına konması demekti. Bana göre Cumhuriyet’in tarifi de budur. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, gazilerimizi bir kez daha hasretle, saygıyla, rahmetle anıyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında Aziz milletimizin Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ