Zirvede Haber

Küresel Araştırmaya Göre, Baş Teknoloji Sorumluları Şirketlerin Net Sıfır Hedefleri İçin Kritik Önem Taşıyorlar

Küresel Araştırmaya Göre, Baş Teknoloji Sorumluları Şirketlerin Net Sıfır Hedefleri İçin Kritik Önem Taşıyorlar

CEO’ların ve baş sürdürülebilirlik sorumlularının yüzde 84’ü, CTO’ların bir kuruluşta sürdürülebilirliğin en büyük itici gücü olma potansiyeli taşıdığı konusunda hemfikirler.

Intel’in Sürdürülebilir CTO başlıklı yeni küresel araştırma raporu, baş teknoloji sorumlularının (CTO) sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için iş stratejilerini teknoloji talepleriyle uyumlu hale getirmede kritik bir rol oynadığını ortaya koyuyor.

“Kuruluşların liderleri, sürdürülebilirlik ve radikal dijital dönüşümün birbiriyle bağlantılı zorluklarına yaklaşıyor.  “Teknolojinin sürdürülebilir dönüşümde oynayacağı kritik bir rol var” diye belirten Intel’in Kıdemli Başkan Yardımcısı, Baş Teknoloji Sorumlusu ve Yazılım ve İleri Teknoloji Grubu Genel Müdürü Greg Lavender, sözlerine şöyle devam ediyor: “CTO’lar ve CIO’lar (baş bilişim sorumluları) da dahil olmak üzere üst düzey yöneticiler, teknoloji pozitif bir yaklaşımı desteklemek için bir araya geldiğinde, teknolojik dönüşüm bizi daha yeşil, daha adil ve daha akıllı bir geleceğe taşıyabilir.”

Bu zorlu görevi üstlenmek için son derece hevesli olan bilişim teknolojisi (BT) liderleri, üst düzey yöneticilerin geri kalanından da destek alıyorlar: Üst düzey BT liderlerinin %79’u sürdürülebilirlik lideri olmayı istiyor ve CEO’ların ve baş sürdürülebilirlik sorumlularının (CSO’lar) %82’si CTO rolünün başarılı sürdürülebilirlik geçişleri için son derece önemli olduğu görüşünde. Bu yeni CTO modeli, bir kuruluşun BT sorumlusunu karbon ayak izini azaltmak olarak tanımlanan “teknoloji sıfır” hedefine ulaşmakla görevlendiriliyor. Ayrıca CTO’ların “teknoloji pozitif” olarak da bilinen net sıfır hedeflerine ulaşmak üzere teknolojiyi tüm kuruluşları için bir kaldıraç olarak kullanmaları da gerekiyor. Nihayetinde bu çabalar, tüm kuruluşlarının sürdürülebilir dönüşümü üzerinde etki yaratarak işletmenin büyümesine destek olabilir ve inovasyonu hızlandırabilir.

Sürdürülebilir CTO Görevine Başlamak

Intel, bu girişimi desteklemek amacıyla çeşitli sektörlerden teknoloji ve sürdürülebilirlik liderlerinden oluşan bir danışma kurulu kurdu. Bu kurul, gerçek dünyadaki iş taleplerini dikkate alarak, kuruluşların teknoloji pozitif olmanın en iyi yolunu belirlemelerine yardımcı olacak en iyi uygulamaları belirlemek için işbirliği yapacak.

Intel Kurumsal Başkan Yardımcısı ve Dijital Dönüşüm Sorumlusu Motti Finkelstein, “Sürdürülebilir CTO’nun üstlendiği yeni sorumluluklar, kuruluşun net sıfıra geçişinde çok önemli bir rol oynayacak fakat, CTO’lar karşılaşacakları zorlukların üstesinden tek başlarına gelemezler” diyor ve şöyle ekliyor: “CTO’lara sürdürülebilirlik yolculuklarında yardımcı olmayı ve kuruluşların sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmaları için yol haritasını ana hatlarıyla belirlemeyi amaçlıyoruz.”  

Araştırma, kıdemli BT liderlerinin %70’inin, kuruluşlarının net sıfır işletme haline gelmek için önemli bir değişikliğe ya da tam bir dönüşüme ihtiyaç duyduğuna inandığını ortaya koydu. CTO’ların bu dönüşümü yönlendirmesi gerekirken, teknoloji konusunda üç husus arasında çelişkide kalınması onların bu rolü üstlenmelerini engelliyor. Bu üç husus bilgi, yatırım ve inovasyon eksikliği.

Intel’in küresel araştırması da şunları da açığa çıkardı:

  • Üst düzey BT liderlerinin %82’si, kuruluşlarının net sıfıra ulaşması ve daha sürdürülebilir işletmeler haline gelmesi için teknoloji stratejisi ile sürdürülebilirlik stratejisinin giderek daha uyumlu hale gelmesi gerektiğini söylüyor.
  • Üst düzey BT liderlerinin %80’i, kuruluşların işletmelerini daha sürdürülebilir hale getirmek için teknolojiye ve CTO’larına büyük ölçüde bağımlı olduğu görüşünde.
  • Üst düzey BT liderlerinin %70’i, BT pozisyonlarının desteği ve eylemi olmadan kuruluşlarının net sıfıra ulaşamayacağını düşünüyor.

Sürdürülebilir CTO’lar için Yol Haritası

Araştırmaya katılanlar, CTO’nun Sürdürülebilirlik Yol Haritasının teknoloji sıfıra ulaşması için en önemli dört başarı faktörünün şunlar olduğu konusunda hemfikir:

  1. Optimizasyonun nerede yapılacağını anlamak için beceriler geliştirmek;
  2. İşletmenin genelinin katılımını sağlamak;
  3. Verileri anlamak ve mevcut altyapıyı optimize etmek;
  4. Çözüm ve yazılım inovasyonu için plan yapmak.

CEO’lar, sürdürülebilirliği şu an ile 2030 arasında kurumlarının en önemli büyüme faktörü olarak görürken, dijitalleşme ikinci sırada yer alıyor. CEO’ların ve CSO’ların %82’si, CTO rolünün kurumun sürdürülebilirlik stratejisi üzerinde eskisinden daha fazla etkiye sahip olduğuna inanırken, CTO’ların Sürdürülebilir CTO rolünü üstlenmelerinin ve bu zorluğun üstesinden gelmelerinin tam zamanı.

Ayrıntılı bilgi edinmek için [rapora bağlantı] adresini ziyaret edebilirsiniz.

Intel 2023 yılında, Man Bites Dog ortaklığında, araştırma kuruluşu Coleman Parkes ile 22 pazarda 11 farklı sektörü temsil eden 1.520 üst düzey BT lideri, 250 CEO ve 250 CSO ile görüşerek bağımsız bir kamuoyu araştırması yürüttü.

Pazarlar:

  • Amerika: ABD, Kanada, Brezilya, Meksika.
  • EMEA: Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, İspanya, İsveç, Belçika, İtalya, İsviçre, Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Afrika, Nijerya.
  • APAC: Çin, Japonya, Hindistan, Avustralya, Yeni Zelanda, Singapur, Hong Kong.

Sektörler:

  • Hyperscaler’lar (hiper ölçekli veri merkezleri) , Finansal Hizmetler, Sağlık ve Yaşam Bilimleri, Üretim, Ulaştırma, Eğitim, Kamu Sektörü, Profesyonel Hizmetler, Perakende, Seyahat ve Otelcilik.

Danışma Kurulu Hakkında:

Aşağıdaki kişiler, Danışma Kurulu Üyeleri arasında:

  • RedHat, Global Telekomünikasyon Ekibi Baş Mimarı Rimma Iontel
  • Cisco Mühendislik Sürdürülebilirlik Ofisi Başkan Yardımcısı Denise Lee Yeh
  • IBM Amerika Hibrit Bulut Hizmetleri Başkan Yardımcısı ve Baş Teknoloji Sorumlusu Sunil Joshi
  • Roche Seçkin Bulut Mimarı David Bernstein
  • Shell Yakıtlar ve Madeni Yağlar Teknolojisi Başkan Yardımcısı Selda Günsel
  • WWT Veri ve Yeni Gelişen Çözümler Kıdemli Direktörü Brent Collins
  • Converge Başkan Yardımcısı Emily Martin

Intel Hakkında

Intel (Nasdaq: INTC), dünyayı değiştiren teknolojisiyle endüstride bir lider konumundadır ve küresel ilerlemeyi kolaylaştırarak yaşamları zenginleştirir.  Moore Yasası’ndan ilham alarak, müşterilerimizin en büyük zorluklarının üstesinden gelmelerine yardımcı olmak, yarı iletkenlerin tasarımını ve üretimini sürekli olarak geliştirmek için çalışıyoruz.  Zekâyı bulut, ağ, uç ve her tür bilgi işlem cihazına dahil ederek,  verilerin işletmeleri ve toplumu dönüştürme ve iyileştirme potansiyelini açığa çıkarıyoruz. Intel hakkında ayrıntılı bilgiyi şu adreslerde bulabilirsiniz: newsroom.intel.com ve intel.com.

Tech Zero, Octopus Energy Group Limited’ın ticari markasıdır.

© Intel Corporation. Intel, Intel logosu ve tüm diğer Intel işaretleri, Intel Corporation ya da yan kuruluşlarının ticari markalarıdır. Diğer isimler ve markalar başkalarının mülkiyetinde olabilir.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ