Zirvede Haber

BURSA İÇİN BİRLİK; “Bursa Büyük Düşünüyor Diye Çıktıkları Sıcaksu’da Anahtarı TOKİ’ye Devrettiler!”

BURSA İÇİN BİRLİK; “Bursa Büyük Düşünüyor Diye Çıktıkları Sıcaksu’da Anahtarı TOKİ’ye Devrettiler!”

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kentin göbeğinde atıl alan olarak kalan Sıcaksu Bölgesi’nde TOKİ ilk kazmayı vurdu. 2000’li yılların başlaması ile kentin dışına alınması gündeme gelen Tabakhaneler ‘2010 yılından itibaren’ Badırga’daki sanayi bölgesine taşınırken, son 12 yıldır bölgede kentsel dönüşümün gerçekleşmesi için önemli mesai harcandı. TOKİ tarafından geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Kentsel Dönüşüm Projesi’nde 690 konut ve 92 dükkan inşaatı ile altyapı ve çevre düzenleme işi ihalesini kazanan firmanın ‘ekonomik gerekçelerle’ çekilmesi nedeniyle inşaata başlanamamıştı. TOKİ tarafından iki ay önce tekrarlanan ihaleyi kazanan Yusuf Altın Yapı A.Ş. ile geçtiğimiz ay sözleşme imzalandı. Yer tesliminin 8 Aralık’ta yapılmasının ardından, firma inşaat çalışmalarına başladı. Projenin 650 günde tamamlanması hedefleniyor. Konuyla ilgili sert açıklama ise BURSA İÇİN BİRLİK Platformundan geldi.

Bursa’da tüzel kişiliklerini bir kenara bırakan Demokratik Sol Parti, Genç Parti, Türkiye Değişim Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Gelişim ve Demokrasi Partisi, Memleket Partisi, Doğru Parti, Anadolu Birliği Partisi, Doğru Yol Partisi, Liberal Demokrat Parti, Hak ve Adalet Partisi, Cihan Partisi, Adalette Birlik Partisi İl Başkanlıkları konuyla ilgili yazılı bir dekerasyon yayınlandı.

BURSA İÇİN BİRLİK; “2022 yılının son günlerinde silahlı saldırı ile hayatını kaybeden Bursa’nın evladı olan akademisyen Sinan Ateş kardeşimize Allah’tan rahmet tüm Bursalılara başsağlığı diliyoruz. Saldırıyı yapanlar ve azmettirenlerin yakın zaman içinde adaletin önüne çıkartılması en büyük temennimizdir. Sıcaksu ve ilimizin kollektif bölgelerinde belediyeler tarafından model olarak masaya konulan “Kentsel Dönüşüm” birçok kat malikinin mağdur olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle 2018 genel seçimlerinden önce yapılan zaruri kamulaştırmalarda önce evrak mülk sahibine ulaşır sonrasında da usulüne uygun yapılan itirazlarla orta yol bulunur kimse mağdur edilmemeye çalışılırdı. Şimdi ise vatandaşın yıllar önce aldığı Yapı Kullanma ve Ruhsat İzni yok sayılıyor, bina kaçak binaymış gibi hükümle yıkılıyor, vatandaşlar mahkeme koridorunda aylarca yıllarca mağdur ediliyor. BURSA İÇİN BİRLİK bu uygulamadan oldukça rahatsızdır.

Sıcaksu’ya gelince; o bölge “Termal Bölge” vasfıyla kamulaştırılmış ve maliklere ödeme yapılmıştı. Önceki dönemin Belediye Başkanı sayın Recep Altepe o bölge için “Bursa’nın kalbinde bu döneme damgasını vuracak önemli bir proje olacak. Metro istasyonları, teleferik istasyonları ile Uludağ’a, tarihi bölgelere, kongre merkezine, metro ve teleferikle ulaşılabilecek. Burası Bursa’nın en değerli merkezi olacak Bursa’yı Türkiye’nin en önemli termal turizm merkezi haline getirecek projede, termal tesisler, kür tesisleri, konaklama tesisleri, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi, kür merkezi, yaşlılık bakım ve tedavi merkezi gibi sağlık tesisleri ile spor tesisleri, binicilik tesisleri ve kulüp evi, yeme-içme tesisleri, açık-kapalı yüzme havuzları, rekreasyon alanları, günübirlik tesisler, teleferik istasyonu, helikopter pisti, otel, motel, butik otel, tatil evleri yer alacak.  Karayolu, havayolu ve denizyolu ulaşımına eşit mesafelerde olan bu bölge aynı zamanda şehrin tüm sosyal yaşam hareketliliğinin de merkezinde buluyor. Termal turizm bölgesi, Bursa’nın sosyal-kültürel ve ticaret alanlarına hakim noktasında. Termal turizm bölgesi ayrıca, Sıcaksu Kentsel Dönüşüm Proje Alanında yer alacak Kuştepe-Yiğitali Teleferik Hattı istasyonu ile şehrin zirvesine de bağlanacak. Sıcaksu Bölgesi ile ilk adımın atılacağı “Termal Turizm Şehir Projesi” 4 etaptan oluşuyor. Sıcaksu Kentsel Dönüşüm Proje Alanı, İpekiş Termal Kür Merkezi, Yeni Kaplıca ve Çevresi, Merinos Stadyumu ve Çevresi Etapları tamamlandığında Kültürpark, Merinos Kongre Merkezi ve Kent Meydanıyla da bütünleşecek olan proje, Kamu-Özel işbirliği ile hızla tamamlanarak, Bursa’nın; dünya sağlık turizminden önemli bir pay almasını sağlayacak.” demişti.

Ancak; ikisi yabancı yatırımcı olmak üzere bildiğimiz kadarıyla 5’i yerli içinde 2’de Bursalı yatırımcı olmak üzere yapılan görüşmeler çeşitli nedenlerle havada kaldı. O bölge için geç kalınmış değil! Büyükşehir isterse tamamı Bursa’da iş yapan müteahhitlerden oluşan yüzde 50+50 Kamu-Özel ortaklığından oluşan bir uygulama ile şimdiye kadar projelendirme aşaması için bile 600 milyon harcanan projeyi 3 yıl içinde hayata geçirir ve Bursa’nın turizm alanında güçlü olduğunu gösterir. Sıcaksu Termal Bölgesi ile seyrek yapılaşma olacakken; şimdi TOKİ marifeti ile orası beton mezarlığına dönecek! Sıcaksu’yun Bursa’nın bağrına sağlanan ikinci bir Doğanbey olmasını istemiyoruz!” ifadelerini kullandılar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ