Zirvede Haber

“Nilüfer’in tam merkezinde sadece rantçı imar planı…”

“Nilüfer’in tam merkezinde sadece rantçı imar planı…”

Nilüfer’de TOFAŞ Spor Salonu yanındaki 6,53 hektarlık alanın imar planına yönelik ‘kentsel dönüşüm ve gelişim alanı’ düzenlenmesi Bursa Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında gündeme alındı. Tartışmalı olarak oylamaya sunulan konu hakkında CHP Grubu Sözcüsü Osman Ayradilli, Bursa Muhalif’e konuştu. Ayradilli, “Nilüfer’in çok güzel, tam merkezinde olan bir yerde son derece basit, geçici, müteahhit mantığıyla, sadece kar ve rant odaklı bir tadilat istenmesi son derece yakışıksız. Büyükşehir Belediyesi’nin de buna çanak tutması üzücü” dedi.

bursamuhalif.com

Meclis Toplantisi 2
Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısından bir görüntü.

CHP ve İYİ Parti gruplarının eleştirdiği düzenleme, AKP grubu tarafından desteklendi. Grup sözcüleri ve meclis üyelerinin konuştuğu toplantıda zaman zaman tartışmalar yaşandı.

Konuyla ilgili görüş belirtmek üzere söz alan CHP Grup Sözcüsü Osman Ayradilli, bölgenin 2001 yılından bu yana imar planlı olduğunu ve vakıfHazine ve TEDAŞ gibi kamu kurumlarının da mülkiyet sahibi olduğunu söyledi.

Geçmiş yıllarda da AKP’li farklı yöneticiler tarafından bölgenin ‘peşkeş çekilmek’ istendiğini hatırlatan Ayradilli, adrese teslim bir plan hazırlandığını ifade etti. Ayradilli, Büyükşehir Belediyesi’nin üst ölçekli bütüncül bir planlama yerine küçük bir alanı planlamayı tercih ederek ‘pes ettiğini’ söyledi.

Imar Plani Duzenlemesine Iliskin AdaParsel Bilgileri
İmar planı düzenlemesi istenen bölgedeki ilgili ada ve parseller.

“Daha önce de peşkeş çekilmek istenmişti, şimdi adrese teslimvari plan notlarıyla plan hazırlanıyor”

Ayradilli, mecliste yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

“2001 yılından beri burası planlı arkadaşlar. O günden bugüne kadar da dosya aynı. Bugün bu bölge sağlık tesisi alanı, özel rehabilite okulları vb. yani tamamen bir sosyal alan. O zamanki plancılar burayla alakalı karar verme gücünü görmezler ve bunu belediye meclislerine bırakırlar. Belediyenin en yetkili organları burayla alakalı kamu lehine nasıl kararlar alınması gerektiğini belirler. Ancak bugün bakıyoruz, bu kadar palyatif, zayıf bir plan olmaz. Vakıf, Hazine, TEDAŞ mülkiyeti gibi bu kadar kamunun olduğu büyük bir alanda adrese teslimvari plan notlarıyla bu planın hazırlanması yakışmıyor. Bu kadar spekülatif bir yer başka zamanlarda ve başka kişiler tarafından peşkeş çekilmek istendi. Buna bir şekilde mevcut iktidarın yöneticileri şu veya bu şekilde karşı durdu. Durumda kararsız kalındı. Şimdi bu kadar önemli ve değerli bir yerde bu karar verilmez arkadaşlar. Buradaki küçük bir alanı alıp planlamak, planın bütününde bir karar alamamak biz artık pes ettik demektir. Gelin burayı kentsel tasarım yarışmasına açın ve güzel bir karar alın. Büyük bir hata yapmak üzeresiniz. Bunu Temmuz ayında alelacele gündeme alıp, biz buraya plan yapalım dediniz. Yapacağınız plan bu muydu?”

Meclis Toplantisi 3
Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında AKP Grubu’nun sıralarından bir görüntü.

CHP Grubu Sözcüsü Osman Ayradilli’nin konuşması sırasında AKP’li meclis üyeleri imar planına ait detayların 1/1000 ölçekli planlarda olduğunu ve bunun da mecliste görüşüleceğini söyleyerek itiraz etti. Ayrıca bölgedeki vakıf, Hazine ve TEDAŞ mülkiyetinin toplamda 90 metrekare olduğu söylendi.

Meclis toplantısında konuyla ilgili oylamaya sunulan müşterek raporlar CHP ve İYİ Parti’nin ret; AKP ve MHP’nin kabul oylarıyla birlikte oy çokluğu ile kabul edildi.

Meclis Toplantisi 1
Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında CHP ve İYİ Parti Grubu’nun sıralarından bir görüntü.

Toplantının ardından Bursa Muhalif’e konuyu değerlendiren Osman Ayradilli, “Burası özel mülkiyet değil. Vakıfların olması daha da güzel bir şey. Altında ticarethane üstünde lüks konutlar yapıp satmak istiyorlar. Bu düzen, düzen değil. O bölgede tüm yaşayanların menfaatine bir proje çalışması burada çok daha şık olur. Vakıfların alanını küçümsüyorlar. Bu kadar bir alan kamunun elindeyken, şahıs arazisi değilken bunu yapmak istemeleri kabul edilemez” dedi.

“Sayıca üstünlüklerini kullanarak yetki gaspı yapıyorlar”

Temmuz ayında bölgenin imar planıyla alakalı olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin meclisten yetki istediğini ve burada kentsel dönüşüm eksenli bir planlama çalışması yapmak istediğini söyleyen Ayradilli, mevcutta hiçbir yapı olmayan ve deprem riskli bölge olarak gösterilmeyen bir alan için kentsel dönüşüm yetkisi istenmesini “Büyükşehir Belediyesi’nin hülle yolunu izlemesi” olarak nitelendirdi.

Yetki isteğine karşı CHP Grubu’nun ret oyu verdiğini aktaran Osman Ayradilli, “Biz o zaman da hayır dedik, usulsüzdür dedik. Açıkçası burada bir yetki gaspı var, onların sayıca üstünlüklerinden dolayı kendilerine almaları doğru bir şey değil” dedi.

“Altı ticarethane, üstü konut olacak şekilde bir ‘yap-sat’çı müteahhit anlayışı”

Bölgedeki imar planına yönelik istenen düzenlemenin kar ve rant odaklı olarak ‘yap-sat’çı müteahhit anlayışı ile oluşturulduğunu ifade eden Ayradilli, CHP Grubu’nun düzenlemeye karşı çıkmasının nedenlerini şöyle açıkladı:

“Buradaki asıl sıkıntı, bölgenin hemen güney kısmında hastane, eğitim alanı olan başka yerler de var. Nilüfer’in çok güzel, tam merkezinde olan bir yerde son derece basit, geçici, müteahhit mantığıyla, sadece kar ve rant odaklı bir tadilat istenmesi son derece yakışıksız. Büyükşehir Belediyesi’nin de buna çanak tutması üzücü. Bu kadar küçük düşünülemez. Ben buranın altı ticaret üstü konut alanı olsun istiyorum şeklinde bir ‘yap-sat’çı müteahhit anlayışı bize yakışmıyor.”

Nasıl olmalı?

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grubu Sözcüsü Osman Ayradilli, itiraz ettikleri planlamaya karşı alternatif önerisini ise şöyle anlattı:

“Biz burayla alakalı bütün planın yeniden tek elden yarışma usulü yapılıp Nilüfer’e gerçek anlamda hizmet edebilecek bir yer olmasını istiyoruz. Artık burada sağlık alanına da direkt ihtiyaç yok. Müteahhitler yıllarca tırtıklamış zaten, sağlık alanını iptal edelim, burada çok güzel rezidanslar, ticarethaneler yapalım diye uğraşmışlardır. Vatandaşı hazineden satın alalım diye uğraşmışlardır yani. Bugüne kadar yapılmadı, bari şimdi bütün alanı güzelce planla ki orada yapılacak yeni şeylerin hepsi o bölgeye katkı sağlasın, şahsa katkı sağlamasın.”

Son karar ne olacak?

İmar planı düzenlemesine ilişkin süreci aktaran Ayradilli, itiraz ve değerlendirme aşamalarıyla birlikte son kararın ne olabileceğine dair şunları söyledi:

“1/25000 ve 1/5000’lik planları meclisten geçirerek askıya çıkartacaklar, 1/1000’lik planlar da görüşülecek. İtirazlar tabii ki olacak. Biz itiraz edeceğiz ve devamında yasal yollara başvuracağız. Sivil toplum kuruluşlarının da bu noktada desteğini bekleyeceğiz. Bu konu daha çok su kaldırır yani.”

IYI Parti
İYİ Parti Bursa İl Teşkilatlarının TOFAŞ Spor Salonu yanındaki alanda konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasına ait bir görüntü.

İYİ Parti Bursa: Gider ayak yangından mal kaçırma derdine düştüler

Söz konusu düzenlemeye karşı tepki gösteren İYİ Parti Bursa İl Teşkilatları da önceki günlerde TOFAŞ Spor Salonu yanındaki alanda bir basın açıklaması yapmış, İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, “Gider ayak yangından mal kaçırma derdine düşenler, rant hırsıyla şehrimizi talan ediyor. Bu kez de Nilüfer’in altın gibi kıymetli arazilerinden birinden daha rant devşirme derdindeler. Yazıklar olsun” demişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ