Zirvede Haber

Ustalık eserleri olacak… Bursa’nın dev projeleri!

Ustalık eserleri olacak… Bursa’nın dev projeleri!
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, Çarşıbaşı Meydan Projesi’ndeki son gelişmeleri bugünkü köşesine taşıdı

Ne tesadüf ki, dünkü yazımızda hafta sonu kent merkezinde dolaşırken Çarşıbaşı Meydan Projesi’nin yıkımı başlayan son yapısı Boyner binasındaki çalışmalara değinmiştik.

Dün sabah da Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Zafer Plaza önünde basın mensuplarına Çarşıbaşı Meydan Projesi’nin son durumu hakkında bilgi verdi.

Biz de o açıklamaları dinledik.

Hep vurguluyoruz.

Kolay bir iş değildi. Bakanlık desteği olmasa bu dönem de zor yürürdü. Bursa’da onca belediye başkanının ve başkan adayının rüyası olan bu proje Aktaş’ın dönemine kısmet oldu. Çarşıyı, hanları, tarihi camileri günyüzüne çıkaracak projede artık son binanın yıkımı devam ediyor. Başkan, kimilerinin buna, ‘rant’ projesi adını verdiklerini hatırlattı. Kente hizmet etmiş büyüklerinin hayalini kendilerinin gerçekleştiriyor olmanın heyecanını yaşadıklarını vurguladı.

Boyner binasının üstüne çıkan dozer yavaş yavaş yapıyı indiriyor. Aktaş iki hafta sonra binanın zemin seviyesine inmiş olacağını anlattı.

Binada kontrollü biçimde yıkım sürerken, Büyükşehir Belediyesi’nin astığı, ‘Büyük indirim başladı. Tüm katlar sıfıra iniyor. Bu bina Hanlar Bölgesi için yıkılıyor, tarih günyüzüne çıkıyor’ yazılı dev pankart göze çarpıyor.

Bize göre Bursa’da son yılların en büyük eserlerinden biri uygulanıyor. Hanların, çarşıların, camilerin önü komple açılacak.

Bu açıdan, AK Parti’nin 2023 seçimlerine, Başkan Aktaş’ın da 2024’e avantajlı gireceğini düşünüyoruz. Zira, buradaki çalışmanın Bursalılardan da büyük takdir gördüğünü işitiyoruz.

Başkan çalışmaları anlatırken, buranın en geç önümüzdeki yıl sonunda tümüyle kullanıma açılmış olacağının altını çizdi.

Zemin üstü düzenlemesi için de yarın ziyaret edeceği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan mali destek sözü aldıklarını hatırlattı. Bakanlık zaten binaların kamulaştırması için Büyükşehir Belediyesi’ne önemli miktarda kaynak aktarmıştı.

Öyle görünüyor ki, hem Çarşıbaşı Meydan Projesi hem de Çekirge Teras Projesi Bursa’nın yeni dönemde çok konuşulan projelerinden olacaklar. Zira, Başkan Aktaş, Çekirge Teras Projesi’nde geniş toplantı ve konferans salonlarının da yer alacağını, Tayyare Kültür Merkezi’nin yükünün buraya kayabileceğine işaret etti.

Çarşıbaşı’nda kamulaştırmalarla 5 bin 500 metrekare alan ortaya çıktı. Tophane ile bütünleşmiş 3 meydan olacak. 10 bin metrekare sert zemin, 9 bin metrekaresi yeşil alan olmak üzere toplamda 19 bin metrekare açık alan kazandırılıyor.

Tarihe saygı ve gizli hazinenin ortaya çıkarılması vurgusu Aktaş’ın sözlerinin arasında üzerinde durulması gereken bir konuydu. Aktaş, Hanlar Bölgesi’nin, proje sonrası otoparkıyla, ‘davetkar’ bir tavır sergileyeceğini de hatırlattı.

Yakın gelecekte projenin detayı için tanıtım yapılacağını dile getirdi. Ardından Cumhuriyet Caddesi’nin gece saat 02’lere kadar cıvıl cıvıl olacağı bir ortam hayal ettiğini de söyledi.

Doğanbey konutlarının yıkılıp yıkılamayacağı sorusunu da, “Ona da sıra gelecek ama buradaki insanları çözüm bulmadan rahatsız etmenin anlamı yok” sözleriyle yanıtladı.

Han esnafı da dönüşüm istiyor

Başkan bir soru üzerine sıranın hanların içinin düzenlenmesine geleceğine de değindi.

Toplantı sonrası çay içimi sohbet ettiğimiz Pirinç Han’ın kimi işletmecileri de bunu dört gözle beklediklerini söylediler. Hatta, düzenleme için katkı koymaya da hazır olduklarını vurguladılar. Zira, avludaki salaş sundurmaların Pirinç Han’ın dokusunu bozduğu bir gerçek. Bunun Kurul onaylı, tek elden modern, şeffaf bir çatı kaplama ile çözülmesi doğru bir yaklaşım olacaktır.

Büyükşehir Belediyesi’nin buna da bir çözüm üreteceğini tahmin ediyoruz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ