Zirvede Haber

İYİ OSMANGAZİ MECLİS; Tüik’in gerçek dışı enflasyon oranı %85.5, Ena Grup’un enflasyon oranı %185.34

İYİ OSMANGAZİ MECLİS; Tüik’in gerçek dışı enflasyon oranı %85.5, Ena Grup’un enflasyon oranı %185.34

İYİ isim meclisi inletti. İYİ Parti Osmangazi Meclis Gurup Sözcüsü Büşra Şahin; ” Ulusal gündemde yer alan ve sizlerin de merak ederek sorduğunuz bir soruya yanıt vermek istiyorum. Eylül ayı meclis oturumunda altılı masanın altında kimlerin olduğunu sormuştunuz. Masanın altı da üstü kadar şeffaf olmasına karşın merakınızı gidermek adına göstermek isteriz ki; kimler kimlerle beraber ve bu birliktelik iktidarınızın muhtaç olduğu kudretin apaçık resmidir. Bundan sonra merak ettiğiniz bir şey olursa Genel Merkezinize danışmanızda fayda var zira masanın altında olduğunu düşündükleriniz partililerinizle daima yan yana.

Işıltılı Bakan Nureddin Nebati’nin ‘’Türk Lirası en düşük durumda, daha ineceği bir yer yok, vatandaş rahat olsun.’’ açıklamalarını yaptığı tarihte Dolar 14.81 Türk lirasıyken şu an Dolar 18,61 Türk Lirası. Aynı Bakan ‘’20 yıldır bu ülkede hiç kimse ama hiç kimse şunu söyleyemez, beni enflasyonun altında ezdirdiler.’’

Tüik’in gerçek dışı enflasyon oranı %85.5, Ena Grup’un enflasyon oranı %185.34 vatandaşın çarşıda pazarda hissettiği ise bunların kat be kat üzerindeyken ezilmek tabiri az kalır. İnsanlar geçinemediği için canına kıyarken iktidarı savunmak uğruna enflasyonun yokluğundan bahsetmek nereden bakarsanız bakın vurdum duymazlıktır. İş bilmez kadroların yönetimindeki ekonomimiz her geçen gün daha da kötüye giderken vatandaşın rahat olmasını söylemek abesle iştigaldir. Osmangazi Belediyesi’nin bütçesi bile enflasyondan etkilenerek bir önceki yılı 3 katlayarak tahmin edilmişken Bakan beyin Başkanlık Makamını mutlu eden açıklamalarına inanmak mümkün değil.

Geçtiğimiz hafta açıklanan Dünya Sefalet Endeksi’ne göre Türkiye 93.3 puanla Arjantin’i geçerek birinciliğe yükseldi. Almanya’nın artık kıskançlıklarına bir son vermesi gerektiği birinciliğimiz iktidarımıza hayırlı olsun. İşte bu kriz ortamında Başkanımız Sn. Mustafa Dündar ve çalışma arkadaşlarının 2023 tahmini bütçesini değerlendireceğiz.

Sn. Mustafa DÜNDAR’ın göreve geldiği 2009 yılında tahminen 220 milyon liralık bütçesinden 2 milyar 608 milyon liralık hatırı sayılır bir bütçenin incelemesini yapacağız bugün.

Geçmiş yıllarda gelirlerin gerçekleşme oranı %65 ila %70 arasında olduğu görülmekte. Bu oranın arttırılarak %100’e yaklaşması konusunda Belediye Başkanlığı’nın daha etkin ve verimli çalışması kanısındayız. Çünkü gelirlerin arttırılmaması direkt olarak borçlanmamızı etkilemektedir.

Bu bütçeden hangi müdürlüklere ne kadar pay ayrıldığına bakacak olursak;

• İNSAN KAYNAKLARI MÜDÜRLÜĞÜNE 186.090.000 (2022 56.532.000)
• ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜNE 27.293.000 (2022 14.517.000)
• BASIN YAYIN MÜDÜRLÜĞÜNE 20.400.000 (2022 13.417.000)
• KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜNE 15.059.000 (2022 4.464.000)
• BİLGİ İŞLEM MÜDÜRLÜĞÜNE 13.231.000 (2022 8.702.000)

Yukarıda saydığımız müdürlüklere bütçeden ciddi bir pay ayrıldığını görmekteyiz. Gerçekleşme oranı %80 ila %100 arasında olan bu müdürlüklere ayrılan rakamlardan aslında halka hizmet konusunda birinci sırada sayabileceğimiz Fen İşleri Müdürlüğüne, diğer müdürlüklerin asli ihtiyaçları yok sayılmadan aktarım yapılarak 2.608.000.000 liralık hizmet bütçesinin desteklenmesi gerektiği kanısındayız. Ayrıca 716.930.000tl. Sermaye Giderlerine katkı yapılarak hem yatırımlara destek verilmiş olup, hem de borç tutarı ve 9.000.000 liralık ödenecek faiz gideri yükü azaltılabilir.

Ayrıca eksik kalan, tamamlanmayı bekleyen veya seçim vaadi olarak sunduğunuz projelere destek olunabilir.

Örneğin; Demir Kapı Kentsel Dönüşüm Projesi, Demirtaş Kaliteli Yaşam Merkezi, Çekirge Meydan Projesi…

2023 yılında aciliyet arz etmeyen yatırımları askıya alıp bunlara ayrılan ödemelerin kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulan mahallelere aktarılarak bir an önce faaliyete başlanmalıdır. Demiryolu altı, Çarşamba, Altıparmak en az bir mahalle ile kentsel dönüşüme başlanması ve bunun Osmangazi geneline yayılması çok daha önemli.

706.672.000 liralık Fen İşleri Müdürlüğüne bütçeden %27,5 oranın da pay ayrıldığını görüyoruz. Az önce saydığımız müdürlüklerin bütçelerini göz önünde bulundurursak yatırım bütçesindeki bu rakamlar Türkiye’nin en büyük 4. ilçesine ve 3. döneminizde size yakışmamaktadır Başkanım. Bu şekliyle heyecansız ve yatırımdan bir hayli uzak 2023 yılı bütçeniz. Yine reklam kokan, seçime yönelik hamleler içeren bir 2023 bizleri ve Osmangazi’lileri bekliyor demek ki

Deprem kuşağı üzerinde bulunan ilçemizde yeşil alan ve acil toplanma alanları yokluğu göz önünde bulundurulursa kentsel dönüşümün acil bir ihtiyaç olduğunu söylemekte fayda var. Kentsel dönüşüm yapılmasının aciliyetinden bahsederken nerede bir kentsel dönüşüm yapsanız mağdur olan hep vatandaş oldu. Dileriz hatırı sayılır bütçenizde kentsel dönüşüm planlarınızda vatandaşları mağdur etmemekte vardır.

Depremlerle yaşadığımız gerçeğini hatırlatarak 2009-2014 döneminde ciddi rakamlara hazırlatılan ve bizlerinde beğendiği Master Planın hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sıvılaşmış, şişmiş alanların, fay hatlarının, heyelan bölgelerinin 1/1000lik uygulama imar planına işlenmelidir. Jeoloji Mühendisleri Odası ve ilgili odalarla görüşmeler yapılmalı ve imar planına işlenmelidir.

Osmangazi Meydan Projesinin ilk halinde yolun alttan geçtiğini ancak sona yaklaşan projede böyle bir çalışmanın neden yapılmadığını daha önce sormuştuk. Bir kez daha yinelemek isteriz yolun alta alınması Osmangazi’ye ve Bursa’ya değer katacaktır.

Geçtiğimiz yıl 5.000.000 TL tutarındaki Temsil ve Tanıtım Giderlerinin bu yıl 18.480.000 tl olarak arttırılmasını ‘’iktidarımızda itibardan tasarruf olmaz ekonomi politikası’’ ile mi açıklamak istersiniz. Tanıtım giderleri kaleminde kamu yararına yaptığınız hizmetler mi yer alıyor yoksa sizin yani Mustafa Dündar’ın tanıtılması mı daha önemli sormak isteriz. Zira her yaptığınız her hayırda fotoğraflarınızı bir yerlere yerleştirerek bir elin verdiğini tüm Osmangazi görsün çabanız neyle açıklanabilir.

Basın Yayın Müdürlüğüne geçen yıl 13milyon, bu yıl ise 20.400.000 tl bütçeden pay ayrıldığını görüyoruz. Bizleri kamera kaydına almayan basın müdürlüğünün bu artışı almasının sebebi sizlerin reklamını daha iyi yapabilmesi midir Başkanım? Geçmiş dönemdeki hoşgörü siyasetinizden eser kalmadığını uygulanan antidemokratik tepkilerinizle görüyoruz. Oysa ki eleştirilerimizin ne kadar haklı olduğunu sizlerde çok iyi biliyorsunuz. Ve bizlerde söylemek zorundayız bir tripota ve bir telefona yenileceksiniz.

Ayrıca Temsil ve Tanıtım giderlerinden bahsederken 2021 yılında Denetim Raporu ile basında da yer alan 76.000 tl seçim müziği ve 32 saniyelik reklam filmi için 472.000 tl Osmangazili vatandaşların bütçesinden harcama yaptığınızı da unutmadık. Osmangazililerin bütçesiyle İlim Yayma Cemiyetine 7 milyona yurt yaptığınızı da unutmadık. 2022 yılı Ekim ayı içerisinde verdiğimiz önergeyi görmezden gelerek Osmangazi Belediyesi Yurdu olmasına neden karşı geldiğinizi anlamakta zorlanıyoruz. Zira Osmangazili vatandaşların parasıyla yaptırdığınız yere Cemiyet adını vermeniz kabul edilir bir şey değil. Bir gün kendi paranızla yaptırdığınız bir yurt olursa elbette istediğiniz ismi verebilirsiniz.

Şunu da görüyoruz ki her türlü eleştirilere rağmen Osmangazi Bursa’nın merkezi ve kalbi olması münasebetiyle gerek seçim öncesi gerekse seçim sonrası ortaya koyduğunuz bütçe ve faaliyetler neticesinde Büyükşehir Belediye Başkanlığı aday adaylığınız Bursa kamuoyunda sıkça tartışılmaktadır. Osmangazi’de son döneminiz olduğunu da dikkate alırsak Alinur Aktaş ile olan rekabetiniz Osmangazililere yarar inşallah

Down Town için İlçe Başkanımızın yaptığı açıklamalar, bizlerin buradan sorduğu sorular cevapsız kaldı. Tek bir imza ile fazladan 375 daire yapılmasında kamu yararı yoksa neyle açıklayacaksınız? Osmanlı döneminde toprakların çeyiz olarak verilmesi geleneğini dünürleriniz arasında fazladan daire yaptırılması olarak mı sürdürüyorsunuz? Hz. Ömer’in bir hırkasına talip olmadığı devlet mallarını eş, dost, akrabalarınıza vermemelisiniz Başkanım.

Modern yaşam merkezinin destekçiyiz başkanım ayrıca engelli hemşehrilerimiz için spor salonu, yüzme havuzu, sosyal donatı alanlarının arttırılmasını ve bu bütçeden pay ayrılmasını talep etmiştik, bir yılda hiçbir şey yapılmadığını üzülerek gördüğümüz için hatırlatmakta fayda görüyoruz. Bu konu ile ilgili vermiş olduğumuz önergelerin hayat geçirilmesini, engelsiz bir Osmangazi’nin hayalini kuruyoruz.

Temizlik İşleri Müdürlüğümüzü çalışmalarından dolayı tebrik ediyoruz ancak Osmangazi de yetersiz olan çöp kutusu sorununu bir kez daha dile getirmek istiyoruz Başkanım. Ne kadar sık çöp kutusu ve konteynerı konulursa çok daha temiz bir Osmangazi yaratmış olacağız. Ayrıca bu meclisten geçirilen karar ile molozlardan ciddi para talep edilen karar onaylanmıştı Başkanım. O zaman da çekincelerimizin olduğunu söyleyerek şerh koymuştuk ve zaman yine bizi haklı çıkarttı. Çünkü vatandaş kıt kanaat geçinirken attığı 30 yıllık mobilyasına bir de para ödemek istemediği için metruk alanlara bırakır oldu. Osmangazi’nin dört bir yanında molozların sağa sola sessiz sedasız bırakılmasından vatandaş rahatsız. Bu ayda gündemimizde yer alan dosyada da 1 milyon nüfusa yaklaşan ilçemizde 1 yılda sadece 550 kişinin bu hizmetten bedel karşılığında yararlandığını görüyoruz. Bununla ilgili düzenleme yapılmasını belirlenen fiyatların makule çekilmesini talep ediyoruz. Bu konuda ısrarcı olunması her köşe başının moloz dolmasına sebep olacaktır.

İktidarınız da asgari ücretliye yoksulluk sınırının altında ücret reva görülürken, enflasyon hesaplamalarını ‘’aman asgari ücret artmasın’’ art niyeti ile yapılırken, Saraylılar tarafından porsiyon küçültülmesi aklı verilirken Osmangazi Belediyesi olarak sizlerin asgari ücreti 10.700 tl. olarak belirlemesini tebrik ediyoruz Başkanım. Bu şekliyle bile yoksul olamayan Osmangazili çalışanlar bir nebzede rahat etmiştir sayenizde.

2022 yılı Performans Programınıza baktığımızda dikkatimizi çeken bir başka konu da yine Sosyal Destek Hizmetleri Yönetimi kısmında Türkçe Eğitim verilen göçmen sayısı 185, Toplumsal aidiyet güçlendirme sayılarına baktığımızda da 13 olarak tahmin edildiğini görmekteyiz. Çarşamba ve çevresinin Suriyeliler tarafından istila edildiği Osmangazi de buralardaki Türkçe olmayan tabelalardan rahatsızlık duyulduğunu daha önce dile getirmiştik. Sizlerde zabıta birimleriyle inceleme yapmıştınız. Bu eğitimleri vermiş olsaydınız belki de tabela sorununa ve toplumsal uyuma yardımcı olurdunuz Başkanım.

İYİ PARTİ gurubu olarak bugüne kadar gösterdiğimiz çalışma şekli ile her zaman yapıcı olduk daha yaşanabilir bir Osmangazi için doğru bulduğumuz projelerle sizlere destek olduk. Yanlış ve yandaş projelerinizde de daima karşınızda durduk ve durmaya devam edeceğiz.

Fakat Türkiye’nin en büyük 4. İlçesi olan Osmangazi’nin daha yaşanabilir hale gelmesi için az öncede değerlendirdiğimiz gibi yatırımlara daha büyük pay ayrılmaması, sadece reklam ve popülizm kokan kalemlere neredeyse sermaye yatırımı kadar bütçeden pay ayrılmasını kabul etmiyoruz.

Bu sebeple İYİ PARTİ grubu olarak bütçenin amir hükümlerine kabul, Osmangazili vatandaşlarımızın faydasından uzak, yatırımlardan çok reklam harcamalarının yapıldığı akraba bütçesinin yani 2023 bütçesinin sermaye yatırımı ve bütçenin tamamına RED oyu vereceğimizi arz ediyoruz.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ