Zirvede Haber

YENİDEN REFAH PARTİSİ İŞİTME ENGELLİLERİN SESİ OLACAK

YENİDEN REFAH PARTİSİ İŞİTME ENGELLİLERİN SESİ OLACAK

Yeniden Refah Partisi Bursa İl Teşkilatı, İşitme Engelli Vatandaşların sesi olacak. İl Başkanı Murat Kolancı, partisinin engelliler koordinasyonu başkanlığı ile birlikte yürüttükleri çalışmaları genel merkez kanalıyla başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere en üst mertebeye ulaştıracaklarını söyledi. Yeniden Refah Partisi Bursa İl Başkanı Murat Kolancı, parti il binasında Bursa İşitme Engelliler Derneği, Uludağ İşitme Engelliler Derneği üyeleri ve işitme engelli vatandaşlar ile bir araya geldi. Parti Engelliler Koordinasyonu Başkanı Hüseyin Acar ve başkan yardımcısı Muhammet Şafi Alter ile birlikte işitme engellileri ağırlayan Murat Kolancı’ya Teşkilat Başkanı Avukat Ahmet Güle’de eşlik etti.

Kendisi de işitme engelli olan engelliler koordinasyonu başkan yardımcısı Muhammet Şafi Alter’in işaret diliyle birlikte gündeme getirdiği sorunlar, işitme engelli dernek üyeleri ve vatandaşlar tarafından da masaya yatırıldı. Muhammet Şafi Alter, “Ben işitme engelli bir bireyim.Benim gibi işitme engelli arkadaşlarım olduğu gibi işitme ve konuşma engelli olan arkadaşlarımda var.Bizler işitme ve konuşma engelli bireyler olarak bize tanınan hakların Avrupa normlarında olmasını istiyoruz.Türkiye şartlarının Avrupa’da ki ile aynı olmasını istiyoruz…Evet sesimiz çıkmıyor ama ellerimiz ile sizlere anlatmaya çalışıyoruz.Avrupa normları nedir örnekler ile açıklayın denirse bir kaç örnek verelim” diyerek başladığı konuşmasında, sıkıntıları dile getirdi. Son dönemlerde yenilenen ehliyetler ile yeni sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını kaydeden Muhammet Şafi Alter,” Ehliyet raporu almaya gittiğimizde; işitme cihazımız yoksa veya hiç duymuyorsak ehliyet raporumuzu alamıyoruz. Sebep olarak kazaya sebep olacağımız gösteriliyor. Ama duyan insanların karıştığı kaza daha çok. Avrupa’da işitme engelli çok kazaya sebep oluyor diye bir şey yok. Konuşanlar ile aynı kefedeler. İşitme cihazları etrafımızda ki seslerin nereden geldiğini anlamamızı sağlıyor ama bu cihazı almamız çok zor. Belli bir miktarını devlet karşılasa da büyük kısmını biz ödüyoruz. Maddi olarak almakta zorlanıyoruz. Avrupa’da ki gibi şartların kolaylaştırılmasını istiyoruz .Ehliyet kartlarımızın üstünde bir çok yasak ve mecburiyetler var .. Otomatik vites,ek aynalar ,park sensörü gibi mecburiyetler….Düz vites yasak,motor kullanmak yasak, otobüs,kamyon kullanmak yasak…..

Peki bu ülke de ki trafik kazalarının büyük bir kısmı bizim yüzümüzden mi oluyor da yasaklar ve mecburiyetler bize uygulanıyor? Avrupa’da işitme ve konuşma engelli bireyler uzun yollarda tır, kamyon, otobüs gibi büyük araçları kullanabiliyor. Yeri geliyor motorda kullanılıyor… Bizim ülkemizde ki işitme engellileri farklı olarak algılamanıza gerek yok. Farklı bir canlı değiliz. Biz de sizin gibiyiz. Sadece duymuyoruz… Duymuyoruz diye toplumdan tecrit etmenize gerek yok. Biz de sizler gibi eşit şartlara sahip olmak istiyoruz. Nasıl kendiniz için Avrupa normlarını emsal istiyorsanız biz de kendimiz için Avrupa normlarını emsal istiyoruz. Eğitimden, iş hayatına, sağlıktan, günlük hayata kadar tüm sorunlarımızın Avrupa normlarının emsal alınarak çözülmesini istiyoruz. Bize destek olmaya var mısınız?” diye konuştu.

Yeniden Refah Partisi Bursa İl Başkanı Murat Kolancı’da, ehliyetle ilgili sıkıntının son dönemde ortaya çıktığını vurgulayarak, buna karşın işitme engelli vatandaşların sorunlarının azalacağına artarak devam ettiğini belirtti. Avrupa’da işitme cihazlarının yüzde 75’ini devlet öderken, Türkiye’de işitme engelli vatandaşların işitme cihazlarının yüzde 75’ini ödemeye mahkûm bırakıldığını vurgulayan Kolancı, işitme engelli çocukların okullarda yaşadığı sıkıntılara da dikkat çekti. Kolancı, öğrencilere yönelik yeterli sayıda tercüman eğitimci bulunmadığını vurgulayarak, engelli vatandaşların eğitimden başlayarak büyük sıkıntılar çektiğini, keza hastanelerde de işaret dili eğitimcisi bulunmadığı için trajik durumlar yaşandığını söyledi. 6 Kasım’da yapılacak olan Yeniden Refah Partisi 2. Olağan Genel kongresinde işaret dili eğitimcisi kullanılacağını ifade eden Murat Kolancı, sorunların genel merkez nezdinde en üst makamlara ulaştırılacağını ve takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

Öte yandan Yeniden Refah Partisi Bursa İl Teşkilatı, önümüzdeki hafta da görme engelli vatandaşların sorunları için çalışma başlatacak.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ