Zirvede Haber

PASHA Bank’tan yılın ilk yarısında güçlü büyüme

PASHA Bank’tan yılın ilk yarısında güçlü büyüme

Türkiye’de faaliyet gösterdiği 7 yıldan bu yana başarılı bir performans gösteren ve Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan arasındaki ticaretin gelişimine katkı sağlayan Türkiye’nin önde gelen yatırım bankalarından PASHA Bank, 2022 yılının ilk yarı rakamlarını açıkladı. PASHA Bank, aktif büyüklüğünü geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 83 artırarak 4 milyar 803 milyon TL aktif büyüklüğe ulaştı.

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan arasındaki ticaretin gelişimine katkı sağlamak, bölgede yatırım yapan işletmelere kaynak yaratmak ve rehberlik etmek amacıyla, yatırım bankacılığı, kurumsal bankacılık ve premium bankacılık ürünleriyle Türkiye’de 7 yıldır hizmet veren PASHA Bank, yatırım bankacılığı alanında bono, tahvil, VDMK gibi sermaye piyasası araçları ihraçlarına aracılık ederken, kurumsal bankacılık alanında proje finansmanı, leasing, forfaiting, alacak finansmanı, dış ticaretin finansmanı, nakdi ve gayri nakdi kredi ürünleriyle müşterilerine hizmet sunuyor.

Başarılı bir 2021 yılından sonra güçlü sermaye yapısı, sağlam müşteri portföyü, sağlıklı kredi büyümesi ve donanımlı insan kaynağıyla başarısını sürdüren PASHA Bank, 2022 yılının ilk yarı rakamlarını açıkladı. Buna göre haziran ayını 104 milyon TL kâr ile kapatan PASHA Bank, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 83 büyüyerek aktif büyüklüğünü 4 milyar 803 milyon TL’ye, nakdi kredi büyüklüğünü yüzde 64 artırarak 3 milyar 32 milyon TL’ye ve toplam kredi büyüklüğünü yüzde 61 artışla 3 milyar 714 milyon TL’ye yükseltti.

Piyasalardaki dalgalanmalara rağmen bankanın etkin kredi yönetimi çerçevesinde, yılın ilk yarısında portföyde yeni sorunlu kredi yaratılmayarak toplam takipteki kredilerin oranı yüzde 1’in altına geriledi.

Haziran ayında JCR Eurasia Rating, PASHA Bank‘ın Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum Notu’nu yukarı doğru revize ederek 9.24, görünümünü ise (Stabil) olarak belirledi.

Son yıllarda güvenilir bir finansal enstrüman olarak yükselişe geçen Varlığa Dayalı Menkul Kıymetleri (VDMK) sermaye piyasası oyuncuları ile buluşturan PASHA Bank, ilk VDMK ihracının gerçekleştiği 2020 yılından bugüne tarım, otomotiv ve kimya sektörleri için toplamda 855 milyon TL finansman desteği sundu. Yılın ilk yarısında ise tarım ve otomotiv sektörleri için toplamda 420 milyon TL’lik VDMK ihracı gerçekleştirdi. PASHA Bank’ın yurtiçinde Türk Lirası cinsinden bono ihraçlarının yanı sıra Azerbaycan’da yapmış olduğu yabancı para cinsinden tahvil ihraçları 54 milyon ABD Doları büyüklüğe ulaştı. PASHA Bank tarafından ihraç edilmiş olan ABD doları cinsinden tahviller Bakü Borsası’nda işlem görmektedir.

Premium Bankacılık Birimi’nin kurulmasıyla yatırımcı çeşitliliğini genişleten PASHA Bank, portföyüne nitelikli bireysel yatırımcıları da katmayı başardı. PASHA Bank, nisan ayı itibari ile Türkiye’de konut sahibi olmak isteyen Azerbaycan vatandaşlarına, Azerbaycan Manatı, USD ve EURO bazında özel konut kredisi vermeye başladı.

PASHA Bank Hakkında

PASHA Yatırım Bankası A.Ş., 25 Aralık 1987’de Yatırım Bank A.Ş. unvanıyla İstanbul’da kurulmuştur. PASHA Yatırım Bankası, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan arasındaki ticaretin gelişimine katkı sağlamak, bölgede yatırım yapan işletmelere kaynak ve rehberlik sağlamak üzere, yatırım bankacılığı ve kurumsal bankacılık ürünleriyle hizmet vermektedir. 2015 yılına kadar farklı sermaye gruplarının yönetiminde hizmet veren bankanın Aralık 2015 tarihi itibariyle yüzde 99,92 oranında sermaye payı, Bakü merkezli bölgesel finans kuruluşu PASHA Bank OJSC’ye geçmiştir. Mayıs 2018 itibariyle, Bankanın ortaklık yapısı yüzde 51 PASHA Bank OJSC, yüzde 49 PASHA Holding LLC olarak değişmiştir. Ayrıntılı bilgi için www.pashabank.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ