Zirvede Haber

FİNANS UZMANI MURAT ÖZSOY 2023’TE ASGARİ ÜCRET ENFLASYONDA BAŞIMIZA GELECEK OLASI SENARYOYU AÇIKLADI!

FİNANS UZMANI MURAT ÖZSOY 2023’TE ASGARİ ÜCRET ENFLASYONDA BAŞIMIZA GELECEK OLASI SENARYOYU AÇIKLADI!

Tespitlerinin tamamı gerçekleşen Finans Uzmanı-Ekonomist Murat Özsoy, asgari ücrete yüzde 54.54 oranında yapılan zam sonrasında dikkat çeken yorumda bulundu. Özsoy, 2023’te 22,3 enflasyon hedefine ulaşmanın çok iddialı ve zor bir hedef olduğuna dikkat çekti ve asgari ücrette yeniden bir ayarlamaya gidilebileceğinin altını çizdi.

Asgari ücrete dair görüşmelerin ilki 7 Aralık’ta, ikincisi 14 Aralık’ta son ve üçüncü toplantı ise 20 Aralık’ta toplanmıştı. İlk üç toplantıda işveren temsilcisi TİSK ile işçi temsilcisi Türk-İş arasında uzlaşma çıkmadı. Türk-İş masadan kalktı. Beştepe’de gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ve TİSK temsilcisi Özgür Burak Akkol arasındaki görüşme sonrasında asgari ücret yüzde 54.54 artışla 8 bin 506 lira olarak belirlendi.

Ekonomi yönetiminin bakış açısıyla, TCMB’nin Ekim ayında açıkladığı 2023 yılı tahmini olan yüzde 22,3 enflasyon oranının oldukça üzerinde bir asgari ücret zammı yapıldığını belirten Özsoy, “2023 yılında uygulanacak asgari ücretin 8 bin 506,8 TL olarak açıklanması ile şu anda uygulanmakta olan 5 bin 500 TL’ye göre yüzde 55, 2021 Ocak ayına göre de yüzde 100 oranında bir artış yapılmış oldu” dedi.

2023’DE YÜZDE 22,3 ENFLASYON ÇOK ZOR VE İDDİALI BİR HEDEF!

Türk-İş’in teklifi olan 9 bin TL’nin, 5 bin 500 TL’ye göre yüzde 64, 2021 Ocak ayına göre yüzde 116 oranına artışa tekabül ettiğini ve bu oranın da yine Merkez Bankası’nın enflasyon raporundaki 2022 tahmini olan yüzde 65,2’nin üzerinde olduğunu söyleyen Özsoy, Türk-İş’in 9 bin TL teklifinin aslında 2023 yılı enflasyon oranının TCMB’nin tahmini olan yüzde 22,3 oranının üzerinde kalacağı mesajını verdiğini söyledi. Özsoy, 2023 yılı tahmini olan yüzde 22,3 enflasyon oranının tutturulmasının çok iddialı ve zor bir hedef olduğuna dikkat çekti.

FİNANS UZMANI MURAT ÖZSOY 2023’TE ASGARİ ÜCRET ENFLASYONDA BAŞIMIZA GELECEK OLASI SENARYOYU AÇIKLADI!

2023’TE DE YÜKSEK ENFLASYON GÜNDEMİN İLK SIRALARINDA OLACAK

TÜİK’in 2003 yılından bu yana açıkladığı verileri değerlendiren Biz Finansal Danışmanlık Kurucusu Murat Özsoy, “Yıllık bazda açıklanan tüfe rakamında birbiri ardına gelen iki yılda enflasyonda hiçbir zaman bu derecede bir gerileme olmamış. Küresel çapta tüm dünya ekonomilerinin enflasyon ile mücadelesinin halen devam ettiği bir ortamda ve 2023 yılı gündem sıralamasında yüksek enflasyonun ilk sıralarda kalmaya devam edeceği bir ortamda 2023 yılına dair yüzde 22,3 hedefini yakalamak çok büyük bir başarı olur” ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRETTE YENİDEN AYARLAMA GÜNDEME GELEBİLİR

Asgari ücretli ile işveren kesimi arasında da farklı bakış açıları olduğunu açıklayan Özsoy. “Asgari ücretli enflasyondan ziyade gerçek hayatta çok hızla eriyen alım gücünün telafi edilmesi açısından durumu ele alırken, işveren kesimi de 2023 yılı bütçelerini yaparken masraf ve gider yönetimi odaklı bakarak aşırı yükselen maliyetlerini düşürmek çabası içerisinde. Dolayısıyla her iki tarafın bu sene için ortak bir zeminde buluşabilmesi gerçekten çok zor zordu. 8 bin 506 TL olan asgari ücretin işverene olan 11 bin 759,4 TL maliyeti eğer önümüzdeki günlerde fiyatlara yansıtılırsa 2023 yılı enflasyon hedefinin gerçekleşmesi bu açıdan da zora girebilir” dedi.

Tespit ve tahminlerinin tamamı gerçekleşen Finans Uzmanı Murat Özsoy, 2023 yılında asgari ücrette yeniden ayarlamanın gündeme geleceğini ve bu durumun enflasyon ile mücadelede içinden çıkılması zor bir kısır döngü yaratacağının altını çizdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ