Zirvede Haber

Erdoğan’dan KYK borcu açıklaması: Sadece ana para ödenecek

Erdoğan’dan KYK borcu açıklaması: Sadece ana para ödenecek

Milyonlarca gencin beklediği Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borçları için yeni düzenlemeyi Kabine Toplantısı’nın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu. Buna göre öğrenciler sadece ana parayı ödeyecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan KYK borcu açıklaması: Sadece ana para ödenecek

Cumhurbaşkanı Erdoğankabine toplantısında yaptığı açıklamada Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarının alınan krediler üzerinden değerlendirileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması şu şekilde;

Bu yıl 750 bine yakın gencimiz yurt imkanından faydalandı. 520 binden fazla gencimiz burs, 881 binden fazla gencimiz öğrenim kredisi aldı. Geçen 20 yılda kredi ve burs miktarlarını 14 kat artırdık. Halen öğrencilerimiz lisansta 850 lira. Yüksek lisansta 1700 lira, doktorada 2550 lira kredi veya burs alıyor. Yılbaşında rakamları tekrar yükselteceğiz. Burs isteyenlerin başvuruları 12 kamu kurumu taramasıyla adil sistemle değerlendiriliyor.

Kredi ise başvuran her öğrencimize veriliyor. Alınan kredilerin geri ödemeleri mezuniyetten 2 yıl sonra başlıyor. Mezun öğrenci henüz sigorta girişi olan işe başlayamamışsa e-devlet’ten ödemeyi erteleyebiliyor. Bugüne kadar yıllık güncelleme belirli faiz değil yurt içi üretici fiyat endeksine göre yapılıyordu. Faiz uygulaması hiçbir zaman yapmadık ama bay Kemal faizden bahsediyor. Kimden faiz almışız bunu ortaya koy. Hiçbir öğrenci faize tabi tutulmadı. Haftalar öncesinden arkadaşlarıma talimatlarımızı verdik. Kredi geri ödemelerinin herhangi bir enflasyon farkı veya faiz olmaksızın sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılmasını kararlaştırdık. Yani ana para. Bu uygulamadan halen geri ödeme yapan tüm gençlerimiz yararlanacak. Geri ödemelerde toplamda 26 milyar liranın üzerinde yükü gençlerimizin üzerinden kaldırdık.

“BİR MÜJDE DAHA…”

Bir müjde de ücretli çalışan öğretmen ve usta öğreticilerimize. MEB’e bağlı ek ders ücreti görev yapan öğretmenler ve usta öğreticiler ile kuran kursu öğreticilerine 5 ders için ilave 1 saat ek ders ödemesi yapacağız. Usta öğreticilerimizin ücreti de 7400 liraya çıkmaktadır.

SON SINIF TIP VE DİŞ HEKİMLİĞİ ÖĞRENCİLERİNE ASGARİ ÜCRET TUTARINDA ÖDEME

Devlete bağlı üniversitelerimizin tıp ve diş hekimliği fakültelerinin son sınıf öğrencilerine asgari ücret tutarı kadar ödeme yapılacak. Bu düzenlemenin her iki fakülte öğrencilerine hayırlı olmasını diliyorum.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ