Zirvede Haber

MERDİVEN ALTI SÖZDE MEDYA İÇİN HESAP VAKTİ!..

MERDİVEN ALTI SÖZDE MEDYA İÇİN HESAP VAKTİ!..

Anadolu Gazeteciler Birliği Genel Başkanı; “KORSAN İNTERNET TELEVİZYONLARI VE SİTELERİ İÇİN DENİZ BİTTİ!..”
Anadolu Gazeteciler Birliği Genel Başkanı ve On Radyo ve Televizyon Yayıncılığı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Efe, internetten korsan radyo ve televizyon yayını yapan kişi ve kuruluşlara tepki gösterdi. Orhan Efe, internet üzerinden radyo ve televizyon yayın lisansı almadan yayın yapanları 2 yıl hapis ve 500 bin lira adli para cezasının beklediğini ve korsan internet televizyonları için denizin bittiğini söyledi. 3 gün önce yapılan RTÜK açıklamasına dikkat çeken Efe, “İnternet sayfasında ses dosyaları ve video sekmeleri bulunan İnternet Haber Siteleri’nin de RTÜK Lisansı alması gerektiği net şekilde ortadadır. Gerek yurt içinden, gerekse yurt dışından Türkiye’ye yönelik korsan internet yayını yapan yüzlerce kişi ve kuruluş ile ilgili kanuni işlem yapılmaktadır. Dijital dünyada işlenen suçların, her zaman izleri kalmaktadır. Hukuk, birgün mutlaka hesap soracaktır” dedi.

1 HAZİRAN 2022 TARİHLİ
RTÜK AÇIKLAMASI
Kamuoyunun Dikkatine

Mahkeme kararıyla DW ve VOA internet sitelerine erişim engeli getirilmesine ilişkin bazı hususları kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

İnternet üzerinden isteğe bağlı yayıncılık mecralarının düzenleme ve denetleme yetkisinin RTÜK’e Yasa ile verilmesinden sonra, lisansa tabi olup olmadıklarının tespiti amacıyla geniş kapsamlı internet sitesi taramaları başlamıştır ve bu taramalar devam etmektedir. Bu kapsamda Üst Kurul uzmanlarımız www.dw.com, www.amerikaninsesi.com internet sitelerini de incelemiştir. Uzman görüşüne göre, “Tüm medya içeriği” sekmesi altında ise “ses dosyaları” ve “video” sekmelerinin yer aldığı ve bu içeriklerin “programlar” sekmesi ile program bazında kategorize edilmesi ve katalog şeklinde sunuluyor olmasından dolayı isteğe bağlı yayın hizmeti faaliyeti yürütüldüğü ve İnternet İBYH lisansı alınması gerektiği kanaatine varılmıştır.

Üst Kurul da görüşü yerinde bularak anılan internet sitelerine lisans başvurusu yapmaları için yasa gereği 72 saat süre vermiştir. Yasal süre sonunda RTÜK’e herhangi bir başvurunun yapılmadığının görülmesi üzerine yayın lisansı olmadan yayın hizmetine devam edilen internet siteleri için yargı süreci başlatılarak erişim engeli talep edilmek zorunda kalınmıştır.

Söz konusu alan adında faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişilerce ilgili mevzuata uygun hareket edilmiş olsaydı bağımsız yargı tarafından erişimin engellenmesi müeyyidesi uygulanmayacaktı.

Bu yayın siteleri yasalarımız gereği ülkemizde şirketlerini kurup lisans alma süreçlerini başlatmaları halinde Üst Kurulumuz erişim engelleme sürecinin sona erdirilmesi için yargı mercilerinden talepte bulunacaktır.

RTÜK çoğulculuktan, özgür basından, medya kuruluşlarının serbestçe habercilik yapabilmesinden yanadır. Ancak, her demokratik ülke gibi Türkiye de hukuk devletidir. Sektöre rehber olan RTÜK, haberlerin belli teminat altında legal olarak yayılmasından yanadır.

Legal zeminlerde halkın haber alma özgürlüğünün teminatı olan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası doğrultusunda 6112 sayılı Kanun ile çalışan Üst Kurul, görevini eksiksiz yerine getirmektedir.

İfade ve basın hürriyetine ilişkin hiç kimsenin tereddüt etmesine, gereksiz endişeye kapılmasına ve yasal dayanaklarla işini yapan Üst Kurulumuzu töhmet altında bırakacak açıklamalar yapmasına lüzum yoktur.
Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.
RTÜK BAŞKANLIĞI
Yayın Tarihi : 1.7.2022

RTÜK YAYIN LİSANSI GEREKLİ
Orhan Efe; “İnternet üzerinden Radyo ve Televizyon Yayıncılığı yapılabilmesi için Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından idari, mali ve teknik olarak birçok şartın yerine getirilmesi kanuni zorunluluktur. Bu şartların başlıcaları; anonim Şirket kurulması, 200 Bin TL Lisans ücretinin ödenmesi ve sürekli yayın denetimidir.” şeklinde konuştu.
“DİJİTAL DÜNYADA İŞLENEN SUÇLARIN İZLERİ KAYBOLMAZ”
6112 sayılı radyo ve televizyonların kuruluş ve yayın hizmetleri hakkındaki kanunu hatırlatan Orhan Efe, “Yöneticisi bulunduğumuz; On Medya Radyo ve Televizyon kanalımız, 29 Ağustos 2019 tarihinden bu yana RTÜK İnternet Yayın Lisansı’na sahip, Türkiye genelindeki 15 seçkin yayın kuruluşunun arasında bulunmakta olup, aziz milletimizin haber alma hakkının en büyük teminatıdır. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)’ten; İnternet Üzerinden Radyo ve Televizyon Yayın Lisansı almadan yayın yapan gerçek kişiler ile tüzel kişilerin yöneticileri, 6112 Sayılı Kanunu’nun 33. Maddesi’nin 1. Fıkrası gereğince 2 yıl hapis ve 500.000.-TL Adli Para Cezası bekliyor. Asla unutulmamalıdır ki, dijital dünyada işlenen suçların izleri kaybolmaz! Ayrıca, ‘bu kanunu bilmiyordum, haberim olmadı, herkes yapıyordu’ gibi yakınmaların, hukuki anlamda bir mazeret oluşturmayacağı çok iyi bilinmeli” ifadelerini kullandı.
YAYINCILIK, BÜYÜK SORUMLULUK GEREKTİRİR
Gazete, radyo ve televizyon yayıncılığının büyük sorumluluk gerektirdiğini belirten Orhan Efe; “Geçenlerde bir hastane sahibi beni aradı. ‘Orhan bey kendi hastanemizde, kendi doktorlarımızla, kendi İnternet sitemiz ve sosyal medya hesaplarımızla sağlık programları yapıyoruz. Bunun ne sakıncası olabilir’ diye sordu. Ben de kendisine; ‘ O zaman bizim yazarlarımız, editörlerimiz, kameramanlarımız ve diğer basın mensuplarımız da, gazete ve televizyon binamızda apandisit, fıtık, safra kesesi vb. ameliyatlar yapabilir mi?’ diye sorunca, ‘Aman Orhan bey, öyle şey olur mu? Sağlık Bakanlığı’ndan lisans almanız gerekir.’ Bunun üzerine ben de kendisine; ‘Lisanssız doktor bir hastayı, lisanssız yayıncı bin izleyiciyi sakatlamaz mı? O nedenle yayıncılık yapmak isteyen kuruluşlar, RTÜK’ten lisans almak zorunda’ diye cevap verince, epey uzun bir sessizlik oldu ve görüşme sonlandı. Her gerçek kişi ve kuruluş, yapacağı iş ile ilgili kanuni mevzuat neyi gerektiriyorsa, onu yerine getirmek zorundadır. Bunun aksine hareket edenler, hukuk önünde bedelini öderler” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ