Zirvede Haber

Ev Satarken Gerekli Belgeler Nelerdir?

Ev Satarken Gerekli Belgeler Nelerdir?

Ev satarken gerekli belgeler alıcı ve gayrimenkul sahibine göre değişir.

Ev satarken herhangi bir pürüzle karşılaşmamak ve süreçleri kısa sürede halletmek için gerekli prosedürleri bilmeniz ve evrakları hazır etmenizde fayda var. Satılık ev ilanınız için bir alıcı bulduktan ve alıcıyla anlaştıktan sonra, alıcı ile birlikte tapu devri işlemlerini halletmeniz gerekir. Bir evin satış işlemi resmi olarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüklerinde yapılır. Tapu devri esnasında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne sunacağınız evrakları önceden hazırlamalısınız. Peki ev satarken gerekli evraklar nelerdir?

Ev Satışı İçin Gerekli Evraklar Listesi

Ev satarken gerekli belgeler alıcı ve gayrimenkul sahibine göre değişir. Eğer gayrimenkul sahibi ya da alıcı okuma yazma bilmiyorsa Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne giderken yanlarında kendileri ile aynı soyadı taşıyan iki şahit getirmeleri zorunludur. Ev satışı için gerekli evraklar listesini alıcı ve gayrimenkul sahibi için ayrı maddelerde incelemek mümkün:

Ev Satarken Gayrimenkul Sahibinin Hazırlaması Gereken Belgeler:

  • Tapunun aslı ya da fotokopisi
  • Nüfus cüzdanı aslı ya da fotokopisi (TC kimlik numarası görünüyor olmalı)
  • İlgili belediyeden alınmış evin emlak değerini yani rayiç bedeli belirten evrak
  • Eğer tapu işlemleri ev sahibi değil de başka biri tarafından gerçekleştirilecekse vekaletname
  • Evin herhangi bir vergi borcu olmadığını gösteren belediyeden alınmış belge

Eğer Tapu Devri Tüzel Kişiler Üzerinden Yapılacaksa:

  • Vergi levhası aslı ya da fotokopisi
  • İmza sirküleri
  • Son yönetim kurulu seçiminin yer aldığı sicil gazetesi örneği
  • Taşınmaz mallarla ilişkili yetki ve yetkililerin kimlik bilgilerinin yer aldığı yetki belgesi
  • Eğer satışı vekil yapacaksa vekaletname

Ev Alırken Alıcının Hazırlaması Gereken Belgeler:

  • Nüfus cüzdanının aslı ya da fotokopisi
  • Eğer tapu işlemleri alıcı tarafından değil de başka biri tarafından gerçekleştirilecekse vekaletname
  • DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) belgesi (Zorunlu Deprem Sigortası alıcı tarafından yaptırılmalıdır ve DASK belgesi olmadan ev satış işlemleri gerçekleştirilmemektedir.)

Ev satarken yapılması gerekenler ve tapu devrinden önce toplanması gereken evraklar bu şekilde sıralanabilir. Bu belgelerden herhangi birinin eksik olması durumunda tapu devri işlemleri gerçekleştirilemez ve belgeler tamamlandıktan sonra tekrar başvuru yapılması gerekir.

Ev Satışı İçin Tapu Randevusu Nasıl Alınır?

Tapu devri işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için ilk olarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Randevu Sistemi üzerinden randevu oluşturulması gerekir. Eğer online randevu alamıyorsanız dilerseniz ALO 181 numaralı hatta arayarak da randevunuzu oluşturabilirsiniz. Ev satış işlemlerini gerçekleştirmek için izleyebileceğiniz bir başka yol da tapu dairelerinde bulunan numaratörlerden sıra alıp işlem sırasını beklemektir. Ancak bunun yerine randevulu bir şekilde gitmeniz çok daha az süre sıra beklemenizi sağlayacaktır.

Ev Satışında Tapu Devri Ne Kadar Sürer?

Eğer tapu gününde tüm belgeler hazırsa ve tapu harcı gibi ödenmesi gereken masraflar ödendiyse tapu devretme işlemi aynı gün halledilir. Tapu harcı, tapu devir işlemleri sırasında alıcı ve gayrimenkul sahibi tarafından ev satışının gerçekleştirildiği bölgenin vergi dairesine ödenir.  Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı Tapu ve Kadastro Harcı Sorgulama ve Ödeme Ekranı üzerinden de tapu harcını online olarak ödemek mümkündür. Tapu harcı bedeli, gayrimenkulün beyan edilen fiyatı üzerinden hesaplanır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ