Zirvede Haber

FİNANS UZMANI MURAT ÖZSOY’DAN FED ÖNCESİ KRİTİK UYARI: ONS ALTINDA GERİ ÇEKİLMELER OLABİLİR

FİNANS UZMANI MURAT ÖZSOY’DAN FED ÖNCESİ KRİTİK UYARI: ONS ALTINDA GERİ ÇEKİLMELER OLABİLİR
ABD Merkez Bankası (FED) yarın akşam saatlerinde tüm dünyanın merakla beklediği faiz kararını açıklayacak. Piyasalar FED’in 0.50bps’lik kararını satın almış durumda ancak olası bir 0.75bps kararında neler olabilir? FED’in Mayıs kararı Haziran ayını nasıl etkileyecek? Altın yatırımcıları nelere dikkat etmeli? Ekonomist-Finans Uzmanı Murat Özsoy Fed’in olası mesajlarını ve tüm senaryoları en ince ayrıntısına kadar inceledi.

Finans uzmanı Murat Özsoy’a göre FED Başkanı Powell’ın ve diğer FED yetkililerinin yaptıkları konuşmalardan Mayıs ayında 50bps faiz artışı piyasa tarafından büyük ölçüde satın alınmış durumda. Özsoy, 0.50bps’lik artış kararının duyurulmasından ziyade sonrasında yapılan basın toplantısında FED Başkanı Powell’ın dünyanın merakla beklediği sorulara verdiği yanıtlara göre piyasaların yeniden şekillenebileceğini söylüyor.

YILIN GERİ KALANINDA NE KADAR ARTACAK?

Özsoy, “Mayıs ayındaki toplantıda faiz artışının ötesinde asıl merak edilen başka konular var. Nedir diye baktığımızda karşımıza şunlar çıkıyor: Basın açıklama metninin içeriği ve Haziran ayı ile başlayacak yılın geri kalan sürecinde toplamda kaç baz puanlık bir artışının olacağının yanıtlarını alabilmek” diyor.

TEPEDEN TIRNAĞA ETKİLEYECEK

“FED politikasının etkilerinin ne anlama geldiğini iyi anlamamız lazım” diyen Özsoy, “Genel itibariyle küresel piyasalarda merakla beklenen ve ülkemizin makro ekonomik gündemini de meşgul eden bu konu, şüphesiz tepeden tırnağa tüm ekonomik aktörleri etkileyecek. Ülke ekonomilerinden başlayarak büyük sanayi gruplarına kadar, oradan orta ve küçük boy işletmelerden, ücretli çalışanlara ve hanehalkına kadar uzanan bir zincirde aslında bu sıkı para politika seti her açıdan etkili olacak” ifadeleriyle FED kararının önemini anlatıyor.

FED’İN FAİZ ARTTIRMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Pandemi öncesi 4 trilyon dolar olan FED bilançosunun 9 trilyon dolara yükselmesiyle enflasyonun arttığını dolayısıyla dolar değer kaybettiğini belirten Özsoy, “FED bilançosu Kovid-19 döneminden önce 4 trilyon dolar civarındaydı. FED tahvil geri alımını sonlandırarak sahip olduğu tahvilleri geri satıp piyasadaki bol ABD dolarını çekme politikasına başladı. Bunun sonucunda ne olacak? Piyasadaki bol likidite yavaşça geri çekilecek. İlaveten; FED politika faiz oranını da yükselterek küresel çapta borçlanma maliyetinin de yükselmesine yol açacak” sözleriyle ABD Merkez Bankası’nın dolar üzerindeki enflasyonu azaltmayı planladığını belirtiyor.

REEL SEKTÖRE KRİTİK UYARI

FED faiz artışı kararıyla doların hızlı bir yükseliş ivmesine girebileceğini belirten Özsoy, “Tüm bu yorumların ışığında ekonominin baş aktörleri olan reel sektördeki işletmelere verebileceğim en önemli tavsiye, bugünden uzun vadeli sabit faizli TL cinsi kredi kullanarak işletmelerini gelecekte baş başa kalacakları yüksek finansal maliyetlere karşı korumaya almak” sözleriyle reel sektördeki işletmeleri olası senaryolar karşısında nasıl bir pozisyon almaları gerektiği konusunda önemli bilgiler veriyor.

ONS ALTINDA ÖNEMLİ GERİ ÇEKİLMELER OLABİLİR

Özsoy, altın yatırımcıları için de “Çarşamba günü açıklanacak Fed faiz kararı öncesinde pazartesi ve salı günü küresel makro veri ajandasında emtia piyasalarında oynaklık yaratabilecek önemli bir veri yer almıyor. Eğer özelikle Rusya – Ukrayna arasındaki savaştan ya da başka beklenmedik bir haber akışı kaynaklı gelişme olmaz ise, ons Altın ve petrol fiyatlarında sert hareketler beklemiyorum. Fed faiz kararı sonrasında, eğer Powell enflasyonu düşürmek konusunda ikna edici bir konuşma yaparsa faiz artışının da etkisiyle ons altında önemli geri çekilmeler söz konusu olabilir. Bunun haricindeki senaryolar için ise şimdiden öngörüde bulunmadan izleyici olmak lazım” sözleriyle önemli ipuçları veriyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ