Zirvede Haber

FAİK ÇELİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ’NDEN BURSA’DA BİR İLK

FAİK ÇELİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ’NDEN BURSA’DA BİR İLK

Meslek lisesi öğrencileri meslek öğrenirken kamu kurumlarının da yemek ihtiyacını gideriyor.

Faik Çelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı’nda öğrenim gören öğrenciler günlük 200 kişilik yemek pişirerek, okulun ve kendilerinin bütçelerine katkı sağlıyor.

Okul müdürü Mediha Karasu:

Üretimde yer alan öğrencilerimiz mutfak disiplininden başlayarak, üretim sonrasında ise kepçe başına geçerek porsiyonlamayı kısaca alanının temel gereksinimi olan tüm bilgilerini öğrenerek deneyimler kazanıyorlar.”

Faik Çelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı öğrencileri meslek öğrenirken bir yandan da kamu kurumlarında çalışan personelin yemek ihtiyacını karşılayarak hem bütçelerine hem de okulun döner sermaye gelirlerine katkıda bulunuyor. Okulun atölyelerinde iki öğretmen, üç usta öğretici ve elliye yakın öğrencinin katıldığı üretim sürecinde her gün on çeşit yemek, salata ve tatlı üretiliyor. Üretilen yemekler, hijyenli ve korunaklı bir şekilde Yıldırım Kaymakamlığı bünyesindeki kamu kurumlarında çalışan ve talep eden kamu personellerine dağıtılıyor. Ayrıca okulun lüks restoranları aratmayan kafeteryasında da dışarıdan gelenlere yönelik yemek ve kafeterya hizmeti de veriliyor.

Okul müdürü Mediha Karasu, AA muhabirine Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 vizyonu kapsamında “Üreten Okullar Projesi” kapsamında çalıştıklarını söyledi. Öğrencilerin ders yaparken üretim de yaptıklarını belirten Karasu, şunları ifade etti:

Okulumuzun Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı öğrencileri ders sonrasında uygulama alanlarını genişleterek, sektörün ileride talep ettiği kalifiye eleman ihtiyacını da öğretim aşamasında kazanarak kendilerini geliştirmiş bir şekilde mezun oluyorlar. Okulumuzda gerçekleştirilen bu fikir öğrencilerimizin daha çok gelişmesini sağlamak, mutfaktaki deneyimlerini, kazanımlarını geliştirmesini sağlamak için aklımıza geldi ve Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile fikrimizi paylaştık. Yıldırım Kaymakamlığı ile bir protokol gerçekleştirdik, bünyelerinde bulunan kurumlara yönelik bir üretim yapmaya başladık.”

Günde 200 kişilik yemek üretimi yaptıklarını kaydeden Karasu “Üretimde yer alan öğrencilerimiz mutfak disiplininden başlayarak üretim sonrasında kepçe başına geçerek porsiyonlamayı kısaca alanının temel gereksinimi olan tüm bilgilerini öğrenerek deneyimler kazanıyorlar. Bu şekilde okulumuzdan mezun oldukları zaman da çalışacakları mutfaklarda bu alanda kendilerini ispat etmiş olarak sektörde yer alacaklar. Başlattığımız bu proje okulumuzun döner sermaye gelirlerine katkı sağladığı gibi ülkemizin küçük de olsa ekonomisine de katkı sağladığımıza inanıyoruz. Bu projeyi gerçekleştirdiğimiz ve Bursa’da ilk olması durumundan dolayı da ayrıca çok mutluyuz, gururluyuz.” değerlendirmesinde bulundu.

ÖĞRENCİLER TÜM SÜREÇLERDE YER ALIYOR.

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Atölye Şefi Tolga Süren de projenin öğrencileri olumlu anlamda etkilediğini ve gelişimlerine katkı sağladığını belirtti. Süren, öğrencilerin üretimin içinde yer aldığını dile getirerek, “Öğrenciler, malzemenin depolara girişinden tutun da her türlü üretim süreçlerinde yemeğin hazırlanmasında, doğranmasında, pişirilmesinde, birleştirilmesinde, sunulmasında, tüm süreçlerde yer alıyorlar. Dolayısıyla sektöre gitmeden önce, sektör deneyimini okulumuzda yaşayarak mezun olmuş oluyorlar.” dedi. Alanlarında üç atölye ve uygulama kafeteryasında verimli ders işlediklerini anlatan Süren, öğrencileri bu sayede sektöre en hazır şekilde yetiştirdiklerini söyledi. 10’uncu sınıf öğrencilerinden Nur Şimay Boz ise üretimde yer almaktan dolayı mutlu olduğunu aktardı. Türk ve dünya mutfağından yemekleri öğrendiklerini anlatan Boz, tatlıcılık ve pastacılıkla ilgili de dersler gördüklerini kaydetti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ