Zirvede Haber

NOSAB’da Gözlerin İçine Baka Baka İşçi Kıyımı!

NOSAB’da Gözlerin İçine Baka Baka İşçi Kıyımı!

Bursa NOSAB’da faaliyet gösteren Technomix’te sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan kadın işçilerin fabrika önündeki direnişleri sürüyor. Fabrika önünden mesai değişim saatlerinde işverenlere seslenen işçiler hem sendikal haklarına hem de emeklerine sahip çıkacaklarını haykırıyor. 

Ezgi Bulut-İhsan Çelepkolu  bursamuhalif.com

CHP Nilüfer Belediye Meclis Üyesi Murat Yıldırım’ın fabrika sahibi olduğunu, fabrikanın insan kaynakları müdürünün ise CHP Nilüfer Belediye Meclis Üyesi Tuğçe Savaş olduğunu iddia eden işçiler, Türk Metal Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldılar. Direnişlerinin 20. gününde işten çıkarılan 16 işçi ve sendika üyeleri fabrika önündeydi.

İşten çıkarılan işçilerden biri, “Ben 5 yıldır burada çalışıyorum. Hiçbir zaman hakkımı alamadım. Hiçbir zaman kıdem farkı alamadım bahane olarak husumet gösterdiler. Ama bu sendika muhabbeti içeride duyulduğu an bizi işten çıkarmaya başladılar. Pandemi döneminde bir buçuk yıl evde çalıştık. O zaman da hiçbir zaman ne harcadığımız elektrik ne yemeğimiz karşılandı. Hepsini cebimizden karşıladık. Üstelik o zamanda mesailer yaptık. Çok fazla mesai ücreti ödendiğini ve fabrikanın zarara uğradığını söyledi. Patronumuz o yüzden bize fazla iş yükü bindirdi ve karşılığında bize 1 TL dahi mesai ücreti vermeyeceğini söyledi. Bunların zaten elimizde kanıtları da var. Biz kimseye burada iftira atmıyoruz, ne kadar öyle söylense de? Dediğim gibi direnişimize devam edeceğiz.” dedi.

İşe ilk girdiğim yıl 12 kilo verdim”

İçeride 450 çalışanın olduğu fabrikada yeni giren elemanla 5 yıllık çalışan arasında 200 lira fark olduğunu belirten işçiler, hep bir bahane sunulduğunu bu nedenle bir kuruş zam alamadıklarını söyledi. Bu nedenle sendikalı olduklarını söyleyen işçilerden birisi de “Yemekler özellikle çok kötüydü. Bunu dile getirdik. Hiçbir zaman düzeltilme olmadı. Ben 2017 yılında 56 kilo ile girdim işe ve ilk girdiğim yılda 12 kilo verdim, 44 kiloya düştüm.” şeklinde konuştu.

“Senelerce sesimizi duymadılar. Biz kendi hakkımızı aramaya kalktığımız zaman baskılar, tehditlerle karşımızdaydılar, zaten ilk işten atılanlardan ikincisiyim.” diyen bir başka işçi de sözde performans düşüklüğü ile atıldığını ama bundan 1 ay önce fabrika yönetimi tarafından performansı nedeniyle tebrik edildiğini belirtti.

Fabrikanın sahiplerinden olduğu iddia edilen CHP Nilüfer Belediye Meclis Üyesi Murat Yıldırım ise iddiaları yalanlayarak, “Technomix’in sahibi değilim, sahibi Gazi Yıldırım. Ben sadece 2 ay öncesine kadar bakıyordum ama ilgileniyorum.” dedi. Yıldırım, konuşulan şeylerin tamamının asılsız olduğunu belirterek, “Kesinlikle sendika ile bizim problemimiz yoktur. Sendikadan dolayı da biz kimseyi işten filan çıkarmıyoruz, iç huzuru bozdukları için işten çıkartılmışlardır.” diye konuştu.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ