Zirvede Haber

Gerçekten akıl tutulması ve bir o kadar da endişe verici!

Gerçekten akıl tutulması ve bir o kadar da endişe verici!

Meclis üyesinden nokta atışlı tespit. CHP Osmangazi ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ercan Korkmaz; “3 haftalık süreçte olan bitenlerle ilgili görüşlerimi soran arkadaşlar için ekonomi temelli bir analiz yapmak istiyorum. Öncelikle 17 Aralık’ta güya kurdaki yükselişi durdurmak için palas pandıras açıklanan gerçek kişiler için kur korumalı mevduat hesapları tüzel kişilere de açıldığı gibi vergi istisnası da geldi.

Neden palas pandıras?
Zira kim ne yaptığını, nasıl yapacağını gerçekten bilmiyor. Bilmediği ve güven duymadığı için bu hesaplara da ilgi istenilen düzeyde değil.
Nasıl olsun ki?
4 tane ekonomi bakanı ve merkez bankası başkanının değiştirildiği, bağımsızlığın ve istikrarlı ekonomi politikalarının olmadığı, yaz boz, ben yaptım oldu, rezervlerin arttığı dönemde başbakandım, azaldığı dönemde cumhurbaşkanıydım şeklindeki açıklamalar kimi tatmin edebilir ki?
İşte böyle bir dönemde büyük mağduriyetlere neden olacak şekilde kapı arkası müdahalelerle 18.000 TL’den 10.000 TL’ye düşürülen kur bugün yeniden 13.800 seviyelerinde. Gerçek kişilerin döviz alımı da devam ediyor.
Şimdi hazineye ek yük getirecek Anayasa’ya aykırı bu hesap türü istenilen sonucu vermediği için yeni ekonomik enstrümanların tahminimce enflasyon korumalı bir tahvil türünün geleceğini ve doların yeniden 11.000 seviyelerini test edeceğimi düşünüyorum.
Bu bağlamda ihracatının %70’i ithalata bağlı bir ekonomide maliyet analizi yapabilmek de mümkün değil.
Hal böyle iken genelgeyle ihracatçıların gelirlerinin %25 ‘ini Merkez Bankası üzerinden bozma zorunluluğu getirilmesi ihracatçı açısından kur farkı riski getireceği içinde oldukça sıkıntılı. Sağlıksız fiyat hareketleri ile teklif vermekte, almakta zorlanan bir ekonomide reel piyasa ve gerçeklerden bu kadar uzak olunur mu?
Döviz fiyatlarındaki temel politikaların halkın geneline göre değil ihracatçıya, sermayeye göre belirlenmesi de zaten ayrı bir garabet!
Tüm bunlar olurken bir de Merkez Bankası nezdinde bulunan “YABANCI ÜLKE” merkez bankalarına ait, pata, alacak, mal, hak ve varlıkların haczedilemeyeceği, üzerlerine ihtiyati tedbir ve haciz konulamayacağına dair yasa teklifi de ne demek oluyor? Swap anlaşması bulunan hangi ülke bunu istedi, ne gibi risk gördü? Gerçekten akıl tutulması ve bir o kadar da endişe verici!
İçeride bunlar yaşanırken dün Fed Başkanı Powell, faiz artırımı ve bilanço küçültmenin konsensüse göre daha erken başlayıp daha hızlı sürebileceğini söyledi. Bununla beraber, istihdam ile büyümenin gözetileceği mesajları ABD borsalarında tepki alımlarının ikinci gününde de devam etmesine neden oldu. Asya’da, ABD etkisine ek olarak Çin’de enflasyonun hız kesmesi ve Çin
Merkez Bankası’ndan (PBOC) faiz indirim beklentileri ile bölge borsalarında %2’lere varan yükselişler görülüyor.
Borsalar inişli , çıkışlı olsa da 2022 de şirket bazında cazip olmaya devam edecek. Reel ekonomiler için aynısını söyleme imkanı zor.
Gelinen noktada üzülerek belirtmeliyim ki Türkiye’de bir kast sisteminin oluştuğunu söylemek hiç de yanlış olmaz.
Kum saati çalışıyor.” dedi.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ